U wilt een goedkope PC? Hier moet u op letten
Een goedkope PC is vandaag de dag overal wel te vinden. Voldoen deze PC's echter wel aan uw eisen? Wanneer kunt u toch beter verder kijken? Lees hier het advies.
Een goedkope PC is in deze tijd gemakkelijk op te zoeken. Via marktplaats staan ze soms onder de 100 euro te koop en bij meerdere winkels is het mogelijk PC aanbiedingen te vinden onder de 300 euro. Afhankelijk van het soort gebruik dat u in gedachten heeft voor uw PC kan het juist heel verstandig of heel onverstandig zijn om een echt goedkope PC aan te schaffen. De onderstaande paragrafen geven u een aantal tips om in uw achterhoofd te houden bij de aanschaf van een goedkope computer.
Gaat u alleen internetten of ook gamen?
Wanneer u alleen van plan bent om de computer voor casual gebruik toe te passen, dan zult u verbaasd staan van hoe weinig kracht u maar nodig heeft in een PC. Een PC van 10 jaar oud met Windows XP is erg goedkoop te krijgen als u het internet afspeurt en deze goedkope PC's werken prima om mee te internetten en om hier en daar wat met microsoft Office te doen. Als u een nieuwe PC wilt, da kunt u rustig de goedkoopste computer nemen. Dit is meer dan voldoende voor uw gebruik. Voor een gewone PC zit u rond de 200 euro al met een leuke bak. Laptops zijn uiteraard wat duurder.
Wanneer u van plan bent om echte games te spelen, dan komt u met een goedkope PC meestal niet erg goed uit de was. Mocht u toch echt weinig willen betalen, dan kunt u marktplaats afspeuren naar iemand die zijn "nieuwe" PC al weer te koop heeft gezet. Als er een goede videokaart inzit en vervolgens ook nog eens een redelijke processor en voldoende geheugen, dan kunt u een bod doen. Wilt u een PC in de winkel kopen die goed games speelt, dan is rond de 400 euro voor de kast alleen een realistische prijs. U kunt dan aardig meekomen, maar verwacht niet de nieuwste games in vol ornaat te kunnen spelen.
Een goedkope laptop of een goedkope desktop?
Voor zowel laptops als voor "vaste" PC's is wel een leuke aanbieding te vinden. In de regel zijn laptops altijd wat duurder dan gewone PC's en laptops zijn in de meeste gevallen wat minder geschikt voor grafische werkzaamheden dan bijvoorbeeld desktop PC's. Wilt u zo goedkoop mogelijk zijn en games spelen op uw goedkope computer? Dan is het advies om toch echt een vaste PC te overwegen. Wanneer u vooral internet, dan is een laptop wat meer van deze tijd.
Nieuw of tweedehands?
Voor een nieuwe PC of een tweedehands PC gelden natuurlijk dezelfde regels als bij alle andere producten die u overweegt tweedehands of nieuw te kopen. Uiteraard is tweedehands goedkoper in verhouding. Let hierbij wel op dat computers zich snel ontwikkelen. Een PC van een aantal jaren oud lijkt misschien erg goedkoop, maar in verhouding tot de PC's van nu krijgt u ook een stuk minder. Het is dus niet zo als auto's die na 10 jaar nog steeds Luxe kunnen zijn.
Mocht u echt overwegen een tweedehands PC te nemen, zorg dan dat u iemand meeneemt die er verstand van heeft. Start op zijn minst de PC op met alle onderdelen eraan. Kijk of windows start. Probeer wat programma's te openen en te sluiten en sla eens een keer een bestand op. Als dit allemaal goed gaat, dan is er over het algemeen niet wat aan de hand met de PC en kunt u hem gerust aanschaffen.
Uiteraard zijn er ook winkels die tweedehands computers verkopen. Als u geen verstand heeft van PC's , dan is het een goed idee om uw goedkope tweedehands PC te kopen bij een winkel. Vaak krijgt u dan toch wel garantie dat deze goed werkt.
Conclusie
Om een geschikte goedkope PC te vinden moet u dus eerst bepalen hoe u hem wilt gaan gebruiken. Wordt het zware last of simpel gebruik? Als u dat weet bepaalt u of het een laptop wordt of toch een "ouderwetse" vaste PC. Als laatste wordt het tijd om te kiezen om nieuwe of tweedehands PC aanbiedingen te zoeken in winkels of een tweedehands PC bij consumenten. Uiteraard geldt hier: Hoe meer risico u durft te nemen, hoe meer kans op een echt koopje.
© 2011 - 2025 Jenk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen