Webcam: kenmerken, beeldkwaliteit en gebruik

Webcam: kenmerken, beeldkwaliteit en gebruik Een webcam is een kleine camera die beeld en dikwijls ook geluid opneemt en kan doorzenden via de computer. De functie is daarmee een andere dan van bijvoorbeeld een filmcamera of een videocamera. De beeldkwaliteit is meestal veel lager. Voor het doel waarvoor een webcam wordt gebruikt hoeft dat echter geen bezwaar te zijn. De beelden zijn ook éénmalig omdat er geen sprake is van automatische opslag zoals bij andere camera’s. Een groot verschil is de veel lagere aanschafprijs.

Wereldwijd contact via webcam

Een webcam kan dus geen beeld en geluid zelf opslaan zoals een filmcamera en videocamera. Beelden en geluiden die door een webcam worden opgevangen kunnen wel wereldwijd worden verzonden bijvoorbeeld via chatprogramma’s. Op die manier kan contact worden onderhouden met familie die ver weg woont maar ook voor allerlei zakelijke contacten kan een webcam een belangrijke toevoeging zijn.

Ander gebruik en kenmerken van een webcam

Een webcam heeft daarnaast ook mogelijkheden zoals bijvoorbeeld het gebruik als babyfoon of beveiligingscamera. Ook kunnen op de meeste webcams foto’s worden gemaakt. De kwaliteit van die foto’s is soms iets beter dan het beeld van de webcam. Dat vindt zijn oorzaak in de opslag doordat een foto door middel van softwarematige interpolatie een hogere resolutie kan hebben. Een aantal modellen webcams heeft een zoomfunctie om onderwerpen dichterbij te kunnen halen.

Pixels, sensor en snelheid beeldjes per seconde

Vaak wordt gedacht dat het aantal pixels bepalend is voor de kwaliteit van een camera. Dat is echter slechts ten dele het geval. Een resolutie van 640 x 480 geeft al een redelijk beeld. Belangrijker dan het aantal pixels is vooral de grootte van de sensor. In een webcam zit in het algemeen een kleine sensor waardoor bijvoorbeeld foto’s lang niet die kwaliteit hebben van die van een echte fotocamera. Daarnaast speelt het aantal beeldjes per seconde een grote rol. Bij een webcam met vijfentwintig beeldjes per seconden wordt het beeld als tamelijk vloeiend ervaren maar er zijn ook webcams met zestig beeldjes per seconde. Wat ook meespeelt is de aansluiting van de webcam op de computer en de snelheid van de internetverbinding.

Vragen bij keuze nieuwe aankoop

Ook zijn andere onderdelen van de webcam belangrijk bij de overweging een bepaald model te kiezen. Moet het mogelijk zijn om in te kunnen zoomen? Wordt er bij voldoende licht gewerkt of moet de webcam zeer lichtgevoelig zijn? Is het noodzakelijk dat de webcam voorzien is van het automatisch volgen van het gezicht?

Webcam aansluiten

Een webcam aansluiten op een computer gaat meestal door middel van een snoer met USB. In dat geval hoeft niets geïnstalleerd te worden en herkent de computer het apparaatje vanzelf. Dit is het zogenaamde Plug-and-play (insteken en werken) systeem. Naast aansluiten met USB zijn er ook webcams die via ethernet of WiFi verbonden kunnen worden.

Stroomvoorziening

Een webcam met USB-aansluiting ontvangt zijn stroom via de aangesloten computer en heeft dan geen eigen batterij of stroomadapter nodig. Dit is niet het geval bij een bepaald soort webcam namelijk een IP-webcam. Een IP-webcam (Internet Protocol) heeft de mogelijkheid om draadloos te worden aangesloten op een computer. De beelden worden daarbij over een normaal computernetwerk verzonden of via Wifi. Een IP-webcam kan daarom op elke gewenste plek in huis of daar buiten worden geplaatst en is vooral geschikt als babyfoon, intercom of bewakingscamera. Omdat een IP-camera niet met een snoer aan een computer is verbonden heeft hij een eigen stroomadapter nodig.

Ingebouwde webcam

Laptops hebben dikwijls een ingebouwde webcam die zich aan de bovenkant van het uitgeklapte beeldscherm bevindt. De lens van de ingebouwde webcam is echter zeer klein waardoor de beeldkwaliteit vaak te wensen overlaat. Ook All-in-One pc’s, waarbij de computer in het beeldscherm is ingebouwd, hebben een interne webcam. Losse webcams hebben meestal een bevestigingsmanier waarmee ze aan een hoek van het beeldscherm kunnen worden vastgemaakt maar er zijn ook modellen die op een vlak oppervlak geplaatst kunnen worden.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
YouTube, filmpjes scherper maken en de kwaliteit verbeterenYouTube, filmpjes scherper maken en de kwaliteit verbeterenHoe verbeter je de kwaliteit van je filmpjes op YouTube of op je Windows computer of Apple? Er zijn heel wat filmpjes di…
Gebruik van webcam en uitgangspunten voor modelkeuzeOoit was er een tijd dat contact onderhouden met iemand ver weg alleen door luchtpost of nog trager door post per boot k…
Camera van laptop afplakken: Is het nodig?Camera van laptop afplakken: Is het nodig?Computercriminaliteit kan veel verschillende vormen aannemen. Hackers proberen op verschillende manieren toegang te krij…
Hoe maak je een goed filmpje voor YouTube?Hoe maak je een goed filmpje voor YouTube?Hoe maak je een goed filmpje voor YouTube? Hoe zet je een filmpje op YouTube? Een filmpje op YouTube zetten is niet zo m…

IP-camera: werking, beeldkwaliteit en gebruik op afstandIP-camera: werking, beeldkwaliteit en gebruik op afstandHet beveiligen van privébezit houdt velen dagelijks bezig. Wie eenmaal heeft ervaren dat zijn of haar bezit eigenlijk ni…
Externe harde schijf en aanschafgegevensHet overkomt iedereen wel eens dat door een onhandige manoeuvre plotseling een bestand verloren is gegaan. Als dat bij e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aksa2011, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Webcam
  • http://www.kieskeurig.nl/webcam/informatie
  • http://www.besteproduct.nl/webcams/artikelen/296/alles_over_de_webcam
  • http://windows.microsoft.com/nl-be/windows7/using-webcam
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 07-12-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.