Externe harde schijf en aanschafgegevens

Het overkomt iedereen wel eens dat door een onhandige manoeuvre plotseling een bestand verloren is gegaan. Als dat bij een enkele foto of slechts één document gebeurt is het leed nog te overzien. Anders is dat als ineens alles kwijt is. Maar computers crashen niet zo snel en als dat gebeurt kan soms de opslag nog worden behouden. Als dat niet het geval is staat bij de computerbezitter het huilen nader dan het lachen. Dit grote leed kan grotendeels worden voorkomen door regelmatig back ups te maken. Het meest veilige is om dit te doen op een externe harde schijf.

Over opslag en geheugen

Sowieso is het bewaren van allerlei gegevens op een externe harde schijf verstandig. Zeker als het om grote opslag van veel muziek, films, foto’s enz. gaat. Door die op een externe harde schijf te bewaren blijft er op de computer zelf voldoende opslagmogelijkheid over. Die opslag wordt meestal aangegeven met de afkortingen GB of TB. GB staat voor gigabyte en TB voor terabyte welke gelijk is aan 1000 gigabyte. Het geheugen op een externe harde schijf wordt ook wel permanent geheugen genoemd.

Geheugen: niet permanent of permanent

Het geheugen op een computer is in eerste instantie niet permanent en wordt dat pas als de gegevens worden opgeslagen. Als tussentijds plotseling de stroom wordt afgesloten zijn de nog niet opgeslagen gegevens kwijt. Bij het gebruik van een externe harde schijf is in de meeste gevallen alleen sprake van opgeslagen gegevens (backups) die niet worden gewist als de schijf geen stroom meer heeft. Maar een externe harde schijf kan ook gebruikt worden als een soort map in de verkenner. Ook dan is er eigenlijk bij de externe harde schijf sprake van een niet permanent geheugen.

Grootte van geheugen externe harde schijf

Bij de aanschaf van een nieuwe externe harde schijf doet zich allereerst de vraag voor hoeveel geheugen die moet kunnen bevatten. Het maakt daarbij veel uit of alleen voornamelijk documenten en e-mails worden opgeslagen of ook foto’s, films en muziek met een hoge resolutie. Als de schijf alleen bedoeld is voor het opslaan van documenten en e-mails kan een schijf met de minimale opslag van 500 GB al behoorlijk voldoen. Voor het opslaan van foto’s en films kan de keuze beter vallen op 1TB. Er zijn zelfs schijven verkrijgbaar met 4 TB. Uiteraard gaat het prijsverschil daarbij van tamelijk goedkoop naar duurder wat neerkomt op ongeveer twee tot drie keer zo duur voor een 4 TB-schijf.

Aansluiten van externe harde schijf

Het aansluiten van een externe harde schijf is meestal een simpele klus vanwege het systeem plug-and-play. Meteen na het aansluiten herkent het besturingssysteem van de computer de schijf en kan ermee worden gewerkt. De aansluiting gebeurt door middel van een USB-kabel (Universal Serial Bus) op een USB-poort. De meeste computers hebben enkele van die poorten waardoor er altijd wel een vrij is. Indien dat niet het geval is kan een splitter worden aangesloten met meerdere poorten.

Stroomvoorziening

De stroomvoorziening van een externe harde schijf kan op twee manieren gebeuren. Bij een schijf van 3,5 inch wordt een losse stroomadapter meegeleverd die moet worden aangesloten op het stopcontact. Een schijf van 2,5 inch heeft de mogelijkheid om stroom uit de voeding van de computer te ontvangen via de USB-kabel.

Makkelijk vervoerbaar

Een externe harde schijf heeft het grote voordeel dat hij kan worden losgekoppeld en meegenomen om aan een andere computer aan te sluiten. Op die manier kunnen veel gegevens worden meegenomen zonder met een complete computer te moeten sjouwen. Dit is ook een makkelijke manier om gegevens uit te wisselen zoals bijvoorbeeld foto’s, films en muziek.

Aansluitsystemen van externe harde schijf

Er bestaan enkele verschillende systemen voor de aansluiting van een externe harde schijf aan een computer of laptop. Het verschil in die systemen komt vooral tot uitdrukking door de snelheid van de overdracht. De aansluitsystemen zijn:

USB 2.0 en 3.0

Zeer veel voorkomend is het systeem USB 2.0 welke een maximale overdrachtssnelheid heeft van 480 Mbit/s (megabit per seconde). Nieuwere computers beschikken echter steeds vaker over een USB 3.0 waarbij het aanbeveling verdient om ook een externe harde schijf te gebruiken die geschikt is voor USB 3.0. De snelheid waarmee de overdracht plaatsvindt is vele malen hoger bij een 3.0 dan een 2.0.

eSATA

Een alternatief voor USB 2.0 of USB 3.0 is eSATA (External Serial Advanced Technology Attachment). Deze aansluiting is twee keer zo snel dan USB 2.0 maar is veel minder gebruikelijk. Lang niet alle computers, laptops en externe harde schijven beschikken over eSATA.

Firewire

Een systeem dat ook steeds minder voorkomt is Firewire. Deze is nog wel te vinden op oudere computers en laptops. De overdrachtssnelheid van de twee Firewire typen zijn: Firewire 400 met een snelheid van 400 Mbit/s en Firewire 800 met 800 Mbits/s.

Thunderbolt

Thunderbolt is veruit het snelste systeem en ongeveer tien keer sneller dan USB 3.0. Thunderbolt haalt een overdracht van tien gigabite per seconde en komt vooral voor in combinatie met Mac.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
XboX One: geheugen uitbreiden met een externe harde schijfXboX One: geheugen uitbreiden met een externe harde schijfOm je voortgang in verschillende games op de XboX One op te slaan heb je voldoende geheugen nodig. Als je veel verschill…
Tips om digitale foto's veilig te bewarenTips om digitale foto's veilig te bewarenHet geheugenkaartje van de digitale camera is net vol op dat unieke moment, een ergernis! Of de digitale camera wordt ge…
Elektronische gegevensopslag eenvoudig uitgelegdElektronische gegevensopslag eenvoudig uitgelegdVoor gegevensopslag wordt steeds gebruikgemaakt van 'vaste geheugen schijven' ofwel SSD schijven (solid state drives). H…
Wat is een NAS?Wat is een NAS?Belangrijke bestanden (zoals contracten, diploma's, foto's, en video's) worden steeds vaker opgeslagen op een memory sti…

Webcam: kenmerken, beeldkwaliteit en gebruikWebcam: kenmerken, beeldkwaliteit en gebruikEen webcam is een kleine camera die beeld en dikwijls ook geluid opneemt en kan doorzenden via de computer. De functie i…
Waarom moet je een tablet kopen? 6 redenenWaarom moet je een tablet kopen? 6 redenenEen tablet is hip, modieus en zit qua formaat tussen de laptop en de smartphone in. Toch stellen mensen zich de vraag wa…
Bronnen en referenties
  • http://www.kieskeurig.nl/harde_schijf
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Extern_geheugen
  • http://www.kieskeurig.nl/harde_schijf/informatie
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thunderbolt_(interface)
  • http://www.hardeschijfstore.nl/category/233082/harde-schijf-aansluitingen.html
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.