Camera van laptop afplakken: Is het nodig?

Camera van laptop afplakken: Is het nodig? Computercriminaliteit kan veel verschillende vormen aannemen. Hackers proberen op verschillende manieren toegang te krijgen tot computers en vervolgens verschillende soorten data te verkrijgen. Het kan hierbij gaan om vertrouwelijke gegevens zoals bankgegevens, maar er zijn ook incidenten bekend waarbij hackers toegang proberen te krijgen tot webcams en microfoons. Bij veel computers en laptops zie je dan ook dat mensen een stickertje voor de webcam hebben geplakt. Mark Zuckerberg kwam in juni 2016 in het nieuws toen te zien was dat zelfs hij zijn webcam en microfoon had afgeplakt. Wat is aanleiding van deze stickers voor de webcams en is het echt nodig?

Advies officier van Justitie Cybercrime

In januari 2014 kwam er een nieuwsbericht naar buiten over cybercriminaliteit. Hierbij werd er door de landelijk officier van Justitie op het gebied van cybercrime, Lodewijk van Zwieten, aan Nederlanders aangeraden om de camera op laptops af te plakken indien deze niet wordt gebruikt. Doordat hackers zich steeds vaker focussen op het verkrijgen van toegang tot de webcams op laptops, zou op deze manier kunnen worden voorkomen dat hackers profijt kunnen maken van de webcam. De meeste camera’s zijn namelijk altijd zichtbaar en niet via een klepje af te schermen. Er wordt gewerkt aan een plan om producenten van computers en laptops een fysieke knop in te laten bouwen waarmee de camera kan worden afgesloten, maar tot die tijd zou het afplakken van de webcam aan te raden zijn.

Aanleiding voor dit advies van Lodewijk van Zwieten was de zaak omtrent een 18-jarige hacker uit Rotterdam. Door malware op de computers van zijn slachtoffers te plaatsen, wist hij toegang te krijgen tot de webcams en microfoons van maar liefst 2000 personen. Er werden door de politie miljoenen bestanden aangetroffen op zijn eigen computer die op deze manier waren buitgemaakt. Uiteindelijk is hij veroordeeld tot dertien maanden gevangenis.

Mogelijkheden voor afdekken webcam

De afdeling van Cybercrime zou dus graag een bepaald mechanisme in laptops en computerschermen willen zien waarmee de webcams compleet kunnen worden afgeschermd, bijvoorbeeld met een schuifklepje. In 2016 zijn er echter nog maar weinig tot geen laptops en computers op de markt met een dergelijk mechanisme. Toch zijn er verschillende manieren om zelf een dergelijke mechanisme voor je laptop of computer te maken.

Stickers

De meest gebruikte manier is toch wel het afplakken van de webcam met een sticker of stukje papier. Hoewel dit uiteraard met iedere vorm van papier of stickers kan worden gedaan, zijn er ook speciale stickervellen te koop met ronde stickers die gemakkelijk erop en eraf kunnen worden gehaald. Deze ronde stickers zijn in allerlei kleuren te koop en door ze in een gelijke kleur als de beeldschermrand te kopen, zal de sticker vrijwel niet opvallen en toch de webcam afdekken.

Speciale mechanismen

Mocht je bijvoorbeeld voor zakelijke doeleinden vaak een videogesprek moeten hebben, dan kan het best lastig zijn om constant een sticker van de webcam af te halen en er vervolgens weer op te plakken. Er zijn daarom ook specifieke apparaatjes te koop die je op de beeldschermrand kunt klikken. Deze apparaatjes komen sterk overeen met ingebouwde schuifjes, alleen deze kun je op de webcam plakken. Door deze vervolgens te roteren kan de webcam geopend of gesloten worden.

Is het afplakken nodig?

Indien je laptop of computer nog niet over een schuifje beschikt om de webcam af te sluiten, is het inderdaad een oplossing om de camera af te plakken. Naast het creëren van een veilig en beschermd gevoel, zorgt het ervoor dat hackers op deze manier geen beelden kunnen verkrijgen indien ze toegang tot je computer verkrijgen. Toch is er veel discussie ontstaan naar aanleiding van dit advies van officier van Justitie Lodewijk van Zwieten.

De kans dat iemand toegang krijgt tot je webcam is namelijk zeer klein en afhankelijk van verschillende factoren, waardoor het niet noodzakelijk is om de camera af te plakken. Veilig gebruik van de computer is juist een veel belangrijker punt en kan niet alleen voorkomen dat iemand toegang krijgt tot je camera, maar ook tot vele andere waardevolle gegevens.

Tips voor veilig gebruik

Er kunnen hiervoor als gebruiker verschillende maatregelen worden genomen. Zo is het belangrijk om regelmatig het besturingssysteem te updaten. Er vinden altijd belangrijke ontwikkelingen plaats op het gebied van veiligheid en bescherming van data en deze worden dan in de updates van besturingssystemen verwerkt. Bovendien is het belangrijk om een goede virusscanner te hebben om eventuele malware in een vroeg stadium te herkennen en zodoende te voorkomen dat iemand toegang krijgt tot je gegevens.
© 2016 - 2024 Toms, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Webcam: kenmerken, beeldkwaliteit en gebruikWebcam: kenmerken, beeldkwaliteit en gebruikEen webcam is een kleine camera die beeld en dikwijls ook geluid opneemt en kan doorzenden via de computer. De functie i…
Twitch: wel of geen webcam tijdens het streamen?Twitch: wel of geen webcam tijdens het streamen?Lijkt het je wat om te streamen op Twitch? Je moet dan bedenken of je een webcam wilt toevoegen aan je stream of niet. M…
Solliciteren we in de toekomst via de webcam?Solliciteren we in de toekomst via de webcam?De al jarenlange traditie om een sollicitatiebrief te schrijven wanneer we belangstelling hebben voor een vacature wordt…
Gebruik van webcam en uitgangspunten voor modelkeuzeOoit was er een tijd dat contact onderhouden met iemand ver weg alleen door luchtpost of nog trager door post per boot k…

Beginnen met geld verdienen op YouTubeBeginnen met geld verdienen op YouTubeYouTube is een online platform dat in 2005 werd opgericht. YouTube is bedoeld om zelfgemaakte filmpjes op te zetten en t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Russ Neumeier, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://www.theguardian.com/technology/2016/jun/22/mark-zuckerberg-tape-webcam-microphone-facebook
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2014/01/15/justitie-plak-webcam-af-met-sticker-a1428007
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/5133/Media-technologie/article/detail/3578575/2014/01/16/Advies-afplakken-webcams-ietwat-overdreven.dhtml
Toms (32 artikelen)
Laatste update: 26-10-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.