Retrogaming: verzamelen en spelen van oude computerspellen
Er gaat veel geld om in retrogaming. Bij retrogaming gaat het om het spelen van oude spellen op spelomputers uit de jaren tachtig en negentig. Het gaat dan bijvoorbeeld om computers als de Atari 2600, Sega Megadrive of Gameboy. Verzamelaars zijn bereid veel geld te betalen voor materiaal dat schaars is. Ook het spelen op arcademachines is weer populair.
Retrogaming is aan een sterke opkomst bezig. Retrogaming is het spelen van oude computerspellen uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Het verschijnsel is te verklaren als onderdeel van een bredere stroming in de samenleving waarin alles dat oud is "in" is. Het spelen van oude computerspellen roept bij veel mensen een nostalgisch gevoel op omdat het hen doet terugdenken aan hun schooltijd en de eerste keer dat ze een computer hadden. Het verschijnsel won oorspronkelijk aan populariteit in de Verenigde Staten, maar sloeg ook over naar Europa. Een belangrijk verschil met de oude spellen ten opzichte van de nieuwe spellen is dat ze moeilijker zijn om te doorlopen. Nieuwe spellen zijn steeds gebruikersvriendelijker. Dat doen spelmakers om het spel voor zoveel mogelijk mensen aantrekkelijk te maken. Tegelijkertijd is er een harde kern die juist van die uitdaging houdt die veel oude computerspellen bieden. Game over is daar ook echt game over en het betekent dat je weer van voor af aan moet beginnen. Samen met het gevoel van nostalgie is dat hetgeen dat veel retrogames aanspreekt.
Computers
Retrogaming kan op tal van oude computers, zoals de Atari 2600, Nintendo Entertainment System (NES), Sega Master System, Mega Drive, Super NES, Game Boy, PlayStation, aen de Nintendo 64. Verder zijn ook arcademachines erg populair. Dit zijn machines die vaak in speelhallen stonden en waar maar een of twee spellen op gespeeld konden worden. Er is in binnen- en buitenland een grote groep verzamelaars van deze machines. Het spelen op arcademachines won extra bekendheid door de documentaire King of Kong. Daarin wordt een Amerikaan gevolgd die het wereldrecord qua punten probeert te breken wat betreft het spel Donkey Kong.
Kopen van oude computers en spellen
De drempel om te beginnen met spelen is niet heel hoog. Op Marktplaats is er nog een groot aanbod van bijvoorbeeld Sega Megadrives of Super Nintendo's. Deze kunnen voor een paar tientjes worden gekocht. Ook worden er nog veel spellen aangeboden op Marktplaats of bijvoorbeeld Ebay. Verder zijn er online tal van bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in oude computerspellen. Een goed voorbeeld daarvan is het Nederlandse bedrijf Retrogaming. Afhankelijk van de zeldzaamheid en populariteit van een spel variëren de kosten van een paar euro tot maximaal zestig euro per spel. Verder is het een aanrader om bijvoorbeeld actief te zoeken naar oude games bij kringlopen, op rommelmarkten of bijvoorbeeld op Koningsdag. Veel mensen doen hun oude computerspellen die al jaren op zolder liggen makkelijk weg zonder precies een idee te hebben van de waarde.
Verzamelen van games en accessoires
Er gaat bij verzamelaars ook veel geld om in hun hobby. Zij zijn bereid om veel geld te betalen voor bepaalde spellen of producten. De waarde van een spel wordt bepaald door de populariteit, maar vooral door de schaarste. Het duurste computerspel dat werd verkocht was Air Rad. Dit is een spel dat op de Atari 2600 gespeeld kan worden. Er zijn maar 12 uitgaven van bekend. Verzamelaars specialiseren zich vaak in een bepaalde niche, bijvoorbeeld spellen van een bepaalde producent, taalgroep of thema. Naast spellen en de spelcomputerspellen zijn er allerlei andere voorwerpen die ook geld kunnen opleveren. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om joysticks, gamepads, maar ook om ontwerptekeningen van het spel. Vooral spellen die nog in de oorspronkelijke verpakking zitten, inclusief de handleidingen, leveren veel geld op.