Opgelicht via Marktplaats

Er wordt tegenwoordig veel opgelicht via marktplaats, en dat gaat meestal niet om kleine bedragen. Spullen zoals een iPhones en sieraden worden aangeboden op marktplaats, vaak voor bedragen die goedkoper zijn dan normaal. Vaak kan je de spullen niet komen ophalen of je wordt naar een adres gestuurd waarvan de bewoners nergens van een verkoop afweten.

Hoe kan je oplichters herkennen?

Oplichters hebben vaak meerdere advertenties waar ze duurdere spullen op aanbieden. Zo kan een verkoper van een Nintendo 3DS ook nog een Iphone te koop hebben staan en nog een duur mobieltje, vaak verkopen ze het omdat ze ‘het cadeau gekregen hebben’, ‘het niet gebruiken’ of ze gebruiken een ander smoesje. Vaak hebben ze het bonnetje nog wat ze op de foto laten zien als bewijs (zo proberen zo betrouwbaar mogelijk over te komen) én oplichters zijn vaak pas een paar dagen actief op Marktplaats.

Waarom zijn ze een paar dagen actief op Marktplaats?

Oplichters zijn vaak korter dan een paar maanden actief op Marktplaats omdat men de advertentie van de oplichter aan kan geven zodat Marktplaats de advertentie én de adverteerder verwijderd van marktplaats. Oplichters maken dan een nieuw account aan en gaan dan verder met oplichten. Vervolgens wordt dat account weer verwijderd door marktplaats en dan blijft de oplichter weer nieuwe accounts aanmaken en zo gaat dat door.

In de uiterste hoeken van Nederland

Wat vaak opvalt is dat oplichters zogenaamd in de uiterste hoeken van Nederland wonen, denk dan aan Friesland, Drenthe, Limburg en Zeeland. Oplichters doen dit omdat er in die plaatsen weinig mensen wonen waardoor de meeste mensen hun spullen laten versturen, ze kunnen het immers niet ophalen. Stel dat jij in Utrecht woont en je hebt een gouden armband gezien in het uiterste puntje van Limburg of in het midden van Limburg, je laat dit waarschijnlijk versturen tenzij je er toevallig langs komt (maar op die datum kan de verkoper plotseling niet).

Hoe kan je oplichting voorkomen?

Wanneer je een product wil kopen vraag dan of je het op mag halen. Vaak mag dit niet bij een oplichter want diegene verkoopt het product helemaal niet. Wanneer je het product laat versturen en je krijgt een bankrekeningnummer, kun je via de website van de Politie controleren of er meldingen zijn gedaan aangaande deze verkoper. Je kunt behalve op bankrekeningnummr (IBAN) ook zoeken op telefoonnummer, url van de webwinkel en e-mailadres (níét voor Marktplaats-adressen). Je weet dan meteen of je (waarschijnlijk) met een oplichter te maken hebt.

Wat kan je doen als je bent opgelicht?

Ten eerste moet je het nummer van de advertentie op Marktplaats én de link van het account van de oplichter van Marktplaats goed bewaren. Je kunt melding op Marktplaats doen van de oplichter. Verder kun je een melding doen op de website van de Politie. Het is aan te raden beide dingen te doen. Probeer medeslachtoffers te vinden, des te meer klachten over één oplichter des te beter, de politie zal dit namelijk serieuzer nemen.

Ten slotte

Wees altijd voorzichtig met het kopen via Internet. Mocht de verkoper Paypal hebben probeer dan via Paypal het geld over te maken, mocht het product dan niet aankomen kan je altijd via Paypal het geld terug krijgen. Mocht je tijdens het mailen de verkoper verdacht vinden, op welke manier dan ook, wees dan voorzichtig want voor je het weet ben je een nieuwe slachtoffer van internetoplichting.
© 2011 - 2020 Dazzeltje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Help ik ben opgelicht op het internet, wat nu?Help ik ben opgelicht op het internet, wat nu?Kaartjes voor een event, een Ipad, een auto... Werkelijk alles is te vinden op internet en wordt zowel nieuw als tweedeh…
Oplichting op MarktplaatsOplichting op Marktplaats; bijna iedereen kent wel iemand die er ooit mee te maken heeft gehad. Die nieuwe telefoon voor…
Oplichting op het internetOplichting op het internetOplichting op het internet is een groeiend probleem. Er worden steeds meer onschuldige internetgebruikers verleid door m…
Jongeren vaker opgelichtJongeren vaker opgelichtJongere mensen tussen de achttien en vierendertig jaar zijn vaker slachtoffer van oplichting. De Wet oneerlijke handelsp…

De computer, vroeger en nuDe computer, vroeger en nuDe computer is vandaag de dag onmisbaar in de dagelijkse maatschappij. Bijna iedereen heeft wel een computer. Heb je gee…
GLPI Hardware Inventory ManagementGLPI Hardware Inventory ManagementGLPI (Gestionnaire libre de parc informatique )is een online databank applicatie waar iedereen van gebruik kan maken voo…

Reageer op het artikel "Opgelicht via Marktplaats"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Thea, 09-09-2014 23:56 #2
Niet alleen (sommige) verkopers maar ook (sommige) kopers kunnen opdringerig, agressief en oneerlijk zijn. Ikzelf maak al 5 jaar gebruik van Marktplaats om overtollige spulletjes te verkopen overigens met heel veel plezier. Ook ik heb wel eens een koper gehad die om een bedrag van 4,50 met alle geweld langs wilde komen, dan gaan bij mij de alarm bellen af.
In het verleden liet ik kopers aan huis komen, daar ben ik na een paar vervelende kopers van afgestapt. Als ik iets verkoop verzend ik het alleen nog maar.

Naar mijn in ziens zou Marktplaats een stuk veiliger kunnen worden door kopers en verkopers de mogelijkheid te geven om een feedback te plaatsen zoals ook bij Ebay gebeurd met een 5 sterren systeem, om aan te kunnen geven hoe is de communicatie en afhandeling met verkoper of koper.

Met vriendelijke groet,
Thea

Peggy Virginia, 24-04-2013 15:48 #1
Als iemand naam en adres en tel. vermeldt, en het is te traceren via telefoonboek en naam komt overeen met bankrek., kan het toch nog een oplichter zijn?

groet
Peggy

Infoteur: Dazzeltje
Laatste update: 18-08-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Reacties: 2
Schrijf mee!