GLPI Hardware Inventory Management

GLPI Hardware Inventory Management GLPI (Gestionnaire libre de parc informatique )is een online databank applicatie waar iedereen van gebruik kan maken voor het invoeren van onder andere de volgende computer onderdelen. Onder andere: Computers Software Hardware Printers Netwerk Het zorgt ervoor dat werken in een bedrijf makkelijker is want, buiten het bedrijf heb je namelijk ook toegang tot je bestanden. Zo kan je thuis of ergens anders op de wereld je werk afmaken.
 • Wat is GLPI
 • De installatie
 • Invoeren data
 • Voordelen & Nadelen

Wat is GLPI

GLPI(Gestionnaire libre de parc informatique ) is een open source van een Frans product dat inmiddels in een groot aantal internationale organisaties wordt gebruikt. Met dit systeem kan een gebruiker via een webformulier en via email zijn vragen en meldingen doorgeven. Het systeem zorgt er dan voor dat iedere ontvangen en ingevoerde melding bij één van de ondersteuningsgroepen zichtbaar wordt. Er kan natuurlijk ook een telefonisch meldingen gedaan worden.
Als gebruiker krijg je bericht wanneer er met je melding iets gebeurt. Duurt het te lang dan zorgt het systeem ervoor dat de melding wordt doorgezet naar een andere ondersteuner die vrij is. Het systeem beschikt over een uitgebreide mogelijkheid om kennis te delen en ook is het mogelijk om via het systeem alle meldingen te blijven volgen die zijn doorgezet naar meer specialistische ondersteuners en eventueel leveranciers. Het systeem maakt de ondersteuning daarmee een stuk transparanter en beter te sturen.

De installatie

Systeem eisen
Er moet een ruimte beschikken op de webserver met de volgende configuratie.
 • Toegang tot de webserver om bestanden te installeren (FTP, SSH, etc)
 • PHP5 of later met de steun van de sessies
 • Een toegang tot een MySQL (> 4.23) database

Vóór de installatie moet je over een MySQL database beschikken. Mocht u niet over de MySQL database beschikken is het noodzakelijk om te vragen voor de activering van de MySQL aan de beheerder.

Tarball ophalen

 • Voor dat we de GLPI ophalen van de site moeten we eerst de tarball ophalen. Het is te vinden op www.glpi-project.org en vervolgens in de downloaden sectie. Dat dient eerst uitgepakt te worden op de computer. Het map bevat alle bestanden van de GLPI.
 • Kopieer de map naar de server.
 • U kunt nu GLPI met de behulp van grafische interface configureren.

GLPI ophalen

De GLPI is op te halen via de website www.glpi-project.org in de sectie ''download''. Er zijn verschillende versie mogelijk, op dit moment is de versie 0.78.2 de nieuwste. Vervolgens moet je het naar de directory naar je server uploaden. Als beheerder van de server pak je de bestand tarball uit in de root directory apache (/ var / www of / var / www / html).

Installatie bestanden

Installeer alle bestanden van de GLPI in de webruimte, waar je wilt dat toegankelijk is voor het publiek. Nu is het noodzakelijk om paar machtigingen te wijzen in de directory zodat de PHP kan schrijven onder de volgende:
 • /files
 • /config

Installatie stappen

Configuratie toegang tot de database server
 • MySQL server = is de hostnaam van de database server.
 • MySQL gebruiker = is de gebruikersnaam dat verbinding maakt met de server.
 • MySQL pass = is de wachtwoord van de gebruikersnaam, dit veld kan leeg zijn mocht er geen wachtwoord bevatten.

Vervolgens klikt u op doorgaan. Op dit moment is een van de twee gevallen
 • Uw parameter zijn goed geschonden, u hebt toegang tot de volgende stap.
 • Uw parameter zijn afgewezen, er bevindt zich een foutmelding. Uw moet terug naar gaan en de parameters wijzigen.

Kies of maak een database

U kunt een GLPI database aanmaken of eentje te laten kiezen door de GLPI zelf.
Er zijn twee mogelijkheden ervoor:
 • U wilt een bestaande database gebruiken om de GLPI tabellen op te slaan.
 • U wilt een nieuwe database aan de GLPI tabellen creëren.

Mocht u een tabel willen creëren dan moet de rechten op de server aangeven voor een nieuwe database. Selecteer «Maak een nieuwe database». Voer de naam van de database die u wilt maken in het tekstveld. Klik op verder om de database te initialiseren.

Tijdelijke stap en uitleg

In dit stuk wordt geïnformeerd dat de database wordt geïnitialiseerd met de standaardwaarden.
In dit fase wordt aangegeven dat de installatie van de GLPI klaar is, er wordt een samenvatting weergegeven. Vervolgens klikt u op '' gebruik GLPI'' en dan wordt er verbinding gemaakt.

Einde installatie

In geval van foutmeldingen zoals je hebt geen toegang tot GLPI dient u opnieuw te beginnen met de installatie. Het is dan noodzakelijk om de volgende bestand te wissen.
 • config/ config_db.php

Door veiligheidsredenen moet u bij het lezen, recht op config / alleen config_db.php naar de web service gebruiker in te stellen.
Voorbeeld: chmod 400 config / config_db.php

Gebruik de browser naar om naar de root te komen van de GLPI de volgende adres: http://yourserver/glpi/ (standaard) opnieuw start de procedure van de configuratie (eigenlijk, het is de afwezigheid van het bestand "config_db.php", die de lancering van deze oorzaak).

Invoeren data

Het invoeren van data wordt op de verschillende manier uitgevoerd. Computers worden in ander categorie toegevoegd dan componenten. Bijvoorbeeld als u een computer in het GLPI wil in voeren met de benodigde informatie en dergelijks dient u bij inventaris te zijn . En als u een component wilt invoeren zoals een processor of een hardeschijf , dat kun je invoeren bij setup vervolgens componenten. Hier onder kunt u zien hoe ik mijn data heb ingevoerd van een pc.

Voordelen & Nadelen

Voordelen

GLPI heeft een groot mogelijkheid voor het invoeren van voorraad, waaronder een pc, software, printers, componenten en nog veel meer. GLPI biedt ook mogelijkheid om een componenten toe te voegen in een voorraad. GLPI biedt niet alleen toevoegen van componenten maar er is ook mogelijkheid om software, volumes en incidenten in te voeren. Bij de incidenten kun je ook aangeven wat de probleem is en wat te doen bij een melding. Er kan ook bijlagen toegevoegd worden aan een product. In GLPI is ook de mogelijkheid om leveranciers en contactpersonen toe te voegen, zo dat je aan een product kunt koppelen.

Nadelen

Wat ik wel helaas minder goed aan GLPI vindt is dat bij sommige categorie alleen enkel de naam te zien is. En er geen mogelijkheid is om een extra balkje toe te voegen. Verder is er ook geen mogelijkheid om een scan uit te voeren over het netwerk, in plaats van dat je alle pc handmatig in moet voeren. Bij de planningen kan je niet gemakkelijk een planningen toevoegen dat gaat moet via de kaart gedaan worden (computer, printer etc). Een andere minpunt is dat in de setup veel keuzes hebt om te veranderen maar de betekenis is niet duidelijk. Op het internet staat ook niet echt goed beschreven wat het inhoud.
© 2011 - 2024 Banglajony, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Integraal management in de overheid (publieke sector)In de publieke sector is integraal management een managementprincipe dat veelvuldig wordt toegepast. Verantwoordelijkhed…
Mogelijkheden van een opleiding financieel managementMogelijkheden van een opleiding financieel managementHet financieel management van een onderneming of organisatie is een van de belangrijke onderdelen die ondersteuning bied…
Management opleidingen: Cursussen, trainingen en opleidingenMet een goede management opleiding ligt de wereld voor je open. Maar wie ziet er nog de bomen door het bos in de wildgro…

Opgelicht via MarktplaatsEr wordt tegenwoordig veel opgelicht via marktplaats, en dat gaat meestal niet om kleine bedragen. Spullen zoals een iPh…
Adverteren via FacebookAdverteren via FacebookMark Zuckerberg is de oprichter van Facebook. Dit sociaal netwerk werd opgericht in februari 2004. Aanvankelijk was Face…
Banglajony (3 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.