Oplichting op Marktplaats

Oplichting op Marktplaats; bijna iedereen kent wel iemand die er ooit mee te maken heeft gehad. Die nieuwe telefoon voor die geweldige prijs was toch ook eigenlijk ' too good to be true' . Lees hieronder de tips om hier niet in te trappen en wat je moet doen om geen slachtoffer te worden van fraude op Marktplaats, Ebay of andere verkoopsites op het internet:

Too good to be true

Een aloude wijsheid; denk logisch na. Waarom zou iemand je die compleet nieuwe tablet willen verkopen voor veel minder dan de nieuwprijs? Het is normaal dat je volledig enthousiast het geld overmaakt, maar misschien zie je de tablet nooit verschijnen en ben je je geld kwijt.

Afhalen en testen

Op Marktplaats kun je een gebied selecteren waarin je wilt zoeken naar een product. Is het in de buurt of betreft het een groot bedrag, ga dan langs om het product op te halen. Je kan dan op je gemak kijken of het voldoet aan je verwachtingen. Is het toch te ver weg? Vraag dan het adres aan de verkoper omdat je wilt langskomen en laat op een later tijdstip weten dat je toch geen tijd hebt en of de verkoper het product naar je toe wilt sturen. Je weet dan zeker dat je een echt adres hebt gekregen.

Laat je niet onder druk zetten!

Een oplichter zal er alles aan doen om je zo snel mogelijk te laten beslissen. Hij of zij doet dit om je zo min mogelijk tijd te gunnen om rustig na te kunnen denken of om eventueel dingen uit te kunnen zoeken. Laat je niet op je huid zitten en denk er rustig over na en reageer wanneer het je uitkomt.

Betaal met PayPal

Sommige verkopers bieden PayPal aan als een betaalwijze. PayPal is een online bank waar je geld mee over kan maken. Het voordeel van PayPal is dat je een claim kan indienen indien een product niet geleverd is of niet aan de omschrijving voldoet. De verkoper moet aantonen dat het product geleverd is en als hij of zij dit niet kan, kan je via PayPal je geld terugkrijgen. Je hebt dus een extra zekerheid als je iets wil laten opsturen.

Gebruik je gezonde verstand en je onderbuikgevoel

Dit is eigenlijk nog de belangrijkste tip: voelt het niet goed, of heb je het idee dat er iets niet aan de haak is, blaas de deal dan af! Op Marktplaats heb je geen afnameverplichting, dus je kan te allen tijde de deal annuleren. Uiteraard laat je dit wel netjes weten aan de verkopende partij.

Met bovenstaande tips in je achterhoofd kun je een stuk veiliger handelen op Marktplaats en Ebay. Hou er echter rekening mee dat oplichters altijd nieuwe trucs bedenken!
© 2014 - 2024 Greggo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opgelicht via MarktplaatsEr wordt tegenwoordig veel opgelicht via marktplaats, en dat gaat meestal niet om kleine bedragen. Spullen zoals een iPh…
Identiteitsfraude is eenvoudig, phishing en pharmingIdentiteitsfraude is eenvoudig, phishing en pharmingIdentiteitsfraude vindt veel plaats. Ook in 2020. We blijken te onvoorzichtig met onze identiteitsgegevens om te gaan en…
Oplichting op het internetOplichting op het internetOplichting op het internet is een groeiend probleem. Er worden steeds meer onschuldige internetgebruikers verleid door m…
Jongeren vaker opgelichtJongeren vaker opgelichtJongere mensen tussen de achttien en vierendertig jaar zijn vaker slachtoffer van oplichting. De Wet oneerlijke handelsp…
Netflix: wat is het en hoe werkt het!Netflix: wat is het en hoe werkt het!Netflix is een online streamservice voor het kijken van films en tv-series 'on-demand' op bijna ieder apparaat met een i…
Greggo (2 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.