E-mail instellingen, POP of IMAP

E-mail instellingen, POP of IMAP Iedereen met toegang tot internet heeft een e-mail adres. Om te e-mailen heb je een mail programma nodig op je PC of je kunt een online dienst gebruiken zoals Hotmail of Gmail. Wanneer je een e-mail programma op je PC gebruikt zijn er diverse mogelijkheden om deze software in te stellen. Een voorbeeld hiervan is de wijze waarop je e-mail programma binnenhaalt of verzendt. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen uit POP/SMTP of IMAP. Wat is het verschil tussen deze twee en welke kies je.

Webmail of een e-mail programma op je PC

Met de ontwikkeling van alle mogelijkheden van het internet zijn ook de e-mail mogelijkheden fors toegenomen. Vroeger gebruikte vrijwel iedereen een e-mail programma die op de PC was geïnstalleerd of maakte men gebruik van webmail zoals Hotmail en later Gmail. De laatste jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden. Meer en meer mensen maken gebruik van een combinatie van webmail en een e-mail programma. Thuis wordt dan gebruik gemaakt van het e-mail programma en op alle andere locaties wordt er via webmail gewerkt. Het is handig wanneer bij deze combinatie de instellingen van het e-mail programma thuis worden aangepast om webmail en je e-mail programma zo goed mogelijk samen te laten werken.

POP / SMTP

POP is een protocol waarmee e-mail wordt ontvangen. Bij het instellen van je e-mail programma moet je gegevens invoeren waarin staat hoe je e-mail programma contact moet maken met de server van je mail provider. Wanneer deze gegevens goed zijn ingesteld kan je mail worden binnen gehaald. SMTP is eigenlijk hetzelfde als POP maar dan voor het versturen van je e-mails.

Wanneer je e-mail programma via het POP protocol verbinding maakt met de server van je provider waarop je binnengekomen e-mails staan, worden de e-mails gedownload naar je PC. Afhankelijk van de instellingen van je e-mail programma worden de binnengekomen mails direct na het binnenhalen verwijderd van de server of blijven ze daar nog staan. De meeste mensen kiezen ervoor om de mails na het thuis binnenhalen van de server te verwijderen. Dit is natuurlijk handig omdat anders alle binnengekomen e-mails op de server bij je provider blijven staan. Het gevaar van het niet verwijderen van binnengehaalde mails is dat je mailbox kan vollopen. Met andere woorden, de ruimte die je van je e-mail provider krijgt raakt op een gegeven moment vol met alle binnengekomen e-mails. Daarnaast is het ook onhandig omdat je mails op de server laat staan die je thuis al lang hebt weggegooid omdat je ze hebt afgehandeld. In dit geval zal je regelmatig handmatig door de mails op de server moeten lopen om verouderde mails te verwijderen en zo weer ruimte vrij te maken voor nieuwe mails.

IMAP

Ook IMAP is een protocol waarmee mails binnengehaald en verzonden kunnen worden. In zoverre lijkt het op POP en SMTP. Toch is er een duidelijk verschil. Wanneer je IMAP gebruikt en je de juiste instellingen ingeeft in je e-mail programma kan je je e-mail programma en je webmail laten synchroniseren. Hierdoor kan je gebruik maken van het beste uit beide werelden. Wanneer je een nieuw IMAP account aanmaakt in je e-mail programma zal je mail programma contact maken met de server van je mail provider. Hierbij downloadt je mail programma alle mappen en mails die op de server staan. Je hebt dan thuis een kopie van alle mails op de server.

Wanneer je via webmail in zou loggen bij je mail provider en daar mails verstuurt of verwijdert, dan worden deze wijzigingen ook verwerkt in je e-mail programma op je PC. Je PC past zich aan aan de zaken die je in je webmail hebt gewijzigd.
Andersom werkt dit natuurlijk ook. Wanneer je gewoon thuis je e-mail programma gebruikt om te mailen, dan worden deze wijzigingen doorgevoerd op de server. Het handige hiervan is dat wanneer je thuis alleen mailt met een mail programma je op andere locaties waar je via webmail inlogt altijd kunt zien wat je thuis hebt gedaan.

IMAP heeft dus het grote voordeel dat je server en je mail programma met elkaar synchroniseren. Ook wanneer je op diverse plekken met e-mail programma's werkt heb je op deze manier op iedere PC dezelfde mails staan. Met POP gaat dit niet lukken.

POP of IMAP voor mij

Of je gebruik maakt van POP of IMAP is helemaal wat het beste bij jouw situatie past. Maak je alleen thuis gebruik van je email en kijk je alleen af en toe op vakantie eens naar je mails, dan is POP gewoon perfect te gebruiken. Ben je meer iemand die veel mailt op verschillende plekken en zijn mail altijd up to date wil houden op diverse locaties, dan kan je beter voor IMAP kiezen. IMAP is ook goed voor mensen die met meerdere mensen één mailbox gebruiken.
© 2011 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Email uit ander account importeren met POP: tutorialEmail uit ander account importeren met POP: tutorialHet is niet moeilijk om emails van het ene account over te zetten naar het andere. Je kunt je mails door middel van een…
Zimbra desktop, complete e-mail suite!Zimbra desktop, complete e-mail suite!Zimbra desktop suite is een emailprogramma waarmee meer kan dan enkel emailen. Een kalender, een takenlijst en een adres…
E-mailadres met eigen domeinnaamE-mailadres met eigen domeinnaamVrijwel iedereen heeft een e-mailadres bij de eigen internetprovider of gratis diensten als Gmail, Yahoo of Live. Dat ka…

Mag ik foto’s van internet halen?Op het internet staan miljoenen foto’s die u eenvoudig over kunt nemen en zelf op het internet kunt plaatsen. Tenzij bij…
Wat is webklik.nlWat is webklik.nlAltijd al gedroomd van een website maar je hebt geen verstand van HTML dan is webklik.nl een goede oplossing. Maar wat i…
Bronnen en referenties
Panic (59 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.