Browser games: Economische simulatie games

Er zijn veel verschillende soorten browser games die toch allemaal als economische simulatie games betiteld kunnen worden. In dit artikel zullen een drietal games uit deze categorie met elkaar vergeleken worden. Er zal een kort overzicht gegeven worden van de kenmerken van de verschillende spellen, met speciale aandacht ook voor de speelbaarheid van de game als je er geen (of niet veel) geld aan wil uitgeven.

Wat voor games zijn dit?

De browser games die hieronder beschreven worden hebben als hoofddoel om een zo groot mogelijk zakelijk imperium op te bouwen. Je begint met een kleine winkel of fabriek, en moet die uitbouwen tot een zo groot mogelijk bedrijf met een miljoenen of miljarden imperium. Het is echt je bedoeling je tegenstanders te verslaan door slimmer zaken te doen. Dit in tegenstelling tot veel andere games waar ook wel een dorp of stad ontwikkeld moet worden, maar waar deze opbouw vooral bedoeld is om legers te financieren om anderen aan te vallen. Of de zogenaamde mafia games waar ook een imperium opgebouwd moet worden, maar waar dit toch vooral door misdaad gebeurd in plaats van door echt zaken doen.

Business Tycoon Online

Dit is een van de mooiste spellen in dit genre. Over het algemeen zijn deze spellen vaak vooral tekstueel ingericht, maar deze spel ontwerpers zijn er in geslaagd om ook een mooie grafische interface neer te zetten. Dat is toch redelijk uitzonderlijk in dit genre en maakt het spel extra leuk.

Je start in Business Tycoon Online als 'kleine zelfstandige' met een zaakje in een woonwijk. De handelswaar moet je inkopen. Door het upgraden van je winkel en het trainen van je medewerkers kun je je zaak langzaam uitbouwen en meer en grotere gelegenheden openen. Zo bouw je langzaam je imperium op. Als het bedrijf groeit kun je langzamerhand ook zelf een hele logistieke keten opzetten om vanaf ruwe materialen zelf je producten te produceren. Als je hier in slaagt stijgt de winstgevendheid van je bedrijf sterk.,

Door dagelijks samen met je assistent(e) een aantal routines uit te voeren kun je een aantal extra's verdienen die je helpen om je bedrijf uit te bouwen van een klein zaakje tot een grote internationale multinational. Ook door deel te nemen aan allerlei evenementen in het spel en jezelf aan te sluiten bij een 'Guild' kun je extra inkomsten genereren.

Uiteindelijke doel van het spel is om je medespelers de ogen uit te steken met je rijkdom. Vandaar dat je je verdiende geld ook kunt besteden aan het uitbouwen van je villa, het trainen van je paard om je medespelers te verslaan in de paarden races, dure voertuigen en nog allerlei andere interessante gadgets om je rijkdom te tonen. Door deze leuke extra's en mooie grafische uitwerking van het spel is dit een leuke tijdsbesteding die uitnodigd om iedere dag weer in te loggen.

En hoewel het mogelijk is om voordelen te vergaren door een betalende speler te worden, blijft het ook een heel leuk spel als je er geen geld in wil steken. Je imperium groeit iets minder langzaam, maar echt nadeel heb je er niet van.

Kapi Regnum

In Kapi Regnum ben je de bestuurder in een middeleeuwse stad. Het is de bedoeling om de stad zo ver mogelijk uit te bouwen en er zo veel mogelijk te produceren. Je begint klein met kleine en eenvoudige productie. Zoals een simpele waterput om water op te halen, of een boerderij om landbouwproducten te produceren. De opbrengsten kun je verkopen op de gemeenschappelijke markt, in je eigen winkels te koop aanbieden, of gebruiken voor verdere productie. Als je iets verder in het spel komt kun je de producten ook via contracten aan medespelers aanbieden. Dat biedt iets meer zekerheid over de afzet dan aanbieden op de markt.

Daarnaast doe je ook extra onderzoek in het spel, waardoor je steeds efficiënter en ook steeds meer producten kunt produceren. En je stad zelf moet ook uitgebouwd worden om ervoor te zorgen dat je genoeg werknemers tot je beschikking hebt.

Het is de bedoeling om je stad en stadhuis steeds verder uit te bouwen en in rang te stijgen. Om dit te bereiken is het belangrijk om de juiste keuzes te maken in de goederen die je produceert, de afzet markten die je kiest en ook een evenwichtige opbouw van je business. Om je afzetmarkten te garanderen kan het ook heel interessant zijn om je aan te sluiten bij een gilde. Dan kun je daarbinnen vaak zoeken naar collega's die jouw producten nodig hebben, of wellicht voor jou de gewenste ruwe materialen kunnen leveren.

Dit spel is gewoon leuk om te spelen, ook al wil je er geen geld in steken. Het is niet super moeilijk, tenzij je echt optimaal wil groeien. Het bevat allemaal leuke statistieken om je met je medespelers te vergelijken. Het is ook de interactie met je medespelers die je nodig hebt om producten te aan- en verkopen op regelmatige basis die het echt leuk maakt.

Virtonomics

In Virtonomics staat het zakelijke aspect echt centraal. Er is niet zoveel aandacht besteed aan de grafische aankleding van het spel (hoewel dit er toch nog wel mag zijn), maar het doet veel aanspraak op je zakelijk inzicht. In dit spel sta je namelijk aan het hoofd van een conglomeraat van verschillende bedrijven. Als je voor de eerste keer speelt wordt je geholpen met een behoorlijk start kapitaal en al wat vestigingen om te beginnen: een winkel, verschillende fabrieken,een kantoor en ook een onderzoekscentrum.

Al de verschillende subdivisies van je onderneming moet je aansturen via verschillende factoren. Zo moet je het aantal medewerkers bepalen, maar ook hun salaris (hoger salaris --> betere medewerkers) en trainingsniveau. Voor fabrieken is het zaak om bijvoorbeeld ook te kijken naar de aanvoer van grondstoffen, waarbij niet alleen de prijs en hoeveelheid belangrijk zijn maar ook de kwaliteit van de geleverde goederen. Daarnaast is het in de fabrieken ook van belang om de hoeveelheid productie machines en het onderhoudsniveau ervan in de gaten te houden.

Het meest belangrijke is wellicht nog wel om er ook voor te zorgen dat je producten ook werkelijk verkocht worden. Hierbij is het vooral van belang om een juiste prijsstelling te doen. Om vanuit de beginsituatie verder te groeien kan in het onderzoekscentrum ook onderzoek gedaan worden naar andere soorten industrieën. Zo kan je conglomeraat langzaam uitgebouwd worden. Het is aan jezelf om een aanpak te kiezen: vooral grondstoffen blijven leveren, complexe producten te produceren, of wellicht zelfs ervoor te zorgen dat je een hele keten beheerst.Om stabiele aan en afvoer te garanderen kan het verstandig zijn om leverings-/afname contracten te sluiten met medespelers. Door dit mechanisme ontstaat ook echt een community.

Alles bij elkaar zijn er dus heel veel verschillende facetten in dit spel om rekening mee te houden. De uitdaging om er een succes van te maken is dus ook heel groot, maar tegelijkertijd is het dus geen makkelijk spel om mee te beginnen. Het duurt even voordat je het door hebt. Nadeeltje is dat het spel niet echt real-time is: je verandert de parameters voor je bedrijven gedurende de dag, en dan is er 's nachts een update run die uitrekent wat dit betekent voor je bedrijf. Hierdoor zie je niet meteen het resultaat van je acties wat wel jammer is.

Groot pluspunt aan het spel is wel dat als je het echt goed doet met je bedrijf, je uiteindelijk in allerlei contests ook zogenaamde 'virts' kunt verdienen die in te wisselen zijn tegen echt geld. Dat is wel iets wat een groot onderscheid is met andere spellen (die proberen je alleen geld afhandig te maken). Alles bij elkaar is dit een zeer uitdagend spel, niet gekenmerkt door snelheid, maar wel een grote bedrijfskundige uitdaging.

Lees verder

© 2011 - 2024 Onlineauteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hyves Games, hoe maak ik een account aan?Hyves Games, hoe maak ik een account aan?Hyves, ooit begonnen als socialmediaplatform, is nu een site waar je games kunt spelen. Hyves was als socialmediaplatfor…
Mi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesMi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesDe Mi2 is een leuke, nieuwe en voordelige spelcomputer, die de strijd aangaat met populaire handheld spelconsoles als de…
Gratis Playstation (PS3) games downloaden en spelen op de PCGratis Playstation (PS3) games downloaden en spelen op de PCHet kan allemaal. Gratis Playstation, waaronder PS3 games, op de PC downloaden en spelen. Met een Playstation emulator k…
Films, muziek en games downloadenFilms, muziek en games downloadenOver de hele wereld downloaden mensen hun muziek, films en games. Het downloaden van films en games word als illegaal be…

De oorsprong van het internetDe oorsprong van het internetHet internet is een wereldwijd netwerk van computers waarmee informatie kan worden uitgewisseld. Uit het hedendaagse lev…
Onlineauteur (8 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.