Gratis browser games

In plaats van dure spellen te kopen voor PC of andere gaming platforms, zijn er ook steeds meer mogelijkheden om online op internet te spelen. Deze spellen zijn vaak (grotendeels) gratis. In dit artikel wordt een kort overzicht gegeven hoe het mogelijk is zonder installatie vooraf en zonder kosten leuke games te spelen op internet. En dit varieert van 'kleine' webgames tot heel uitgebreide online games.

Browser games

Kenmerk van browser games is dat je ze kunt spelen in vrijwel iedere browser zonder complete installaties op de PC zelf uit te voeren. Helemaal zonder installatie van software is het overigens niet: de meeste van deze spellen vereisen wel bepaalde additionele programmatuur die aanwezig moet zijn als plugin in de internet browser. Maar meestal is deze software op de meeste computers toch al standaard geïnstalleerd, of gebeurt dit automatisch (als de gebruiker toestemming geeft).

Spellenaanbod

Het aanbod aan gratis spellen op internet is echt enorm. En het varieert van kleinere spelletjes, zoals kaartspelletjes, tetris, sudoko etc. tot grote muti-player spellen. Hoewel de kleinere spelletjes ook erg leuk kunnen zijn om even wat tijd te verdrijven, zijn de laatste jaren vooral de grote online games in opmars. Deze grote spellen zijn er in alle varianten, zoals adventures, quests, strategy, simulatie etc. Er is zoveel keuze dat er voor iedere spellen liefhebber wel wat tussen zit. Het is zo'n grote business geworden dat er zelfs TV reclames zijn tegenwoordig om mensen naar nieuwe online games te lokken.

Is het dan wel echt gratis?

U zult zich wellicht afvragen of dit echt allemaal gratis aangeboden wordt, want de spellen makers zullen toch ook geld willen verdienen. Dat is ook inderdaad zo en de meeste spellen gebruiken een systeem waarbij een groot deel van het spel gratis wordt aangeboden, maar tegen betaling kun je extra's kopen. Over het algemeen zijn de meeste spellen ook nog steeds heel leuk om te spelen zonder gebruik te maken van de extra's die geld kosten. Maar dit is een beetje afhankelijk van de makers. Bij sommige games is de achterstand ten opzichte van spelers die wel spelen tegen betaling wel erg groot. Meestal zijn de extra's die tegen betaling te verkrijgen zijn alleen bedoeld om kleine voordelen te geven, maar is ook voor spelers, die geen geld willen uitgeven, alle functionaliteit beschikbaar. Dan blijft het interessant om te spelen ook zonder geld te spenderen. In ommige beperken de sites wel heel veel spel elementen voor gebruikers die niet betalen en dan is de lol van het spel er vaak snel af. Dit is moeilijk vooraf te bepalen en het best te ontdekken door een spel even te spelen. Dat is natuurlijk ook de beste manier om te ontdekken of het echt wel een leuke game is.

Online spelen is extra leuk!

Uiteraard zoeken de sites die de online games aanbieden naar mogelijkheden om mensen aan hun sites te binden, en ervoor te zorgen dat het ook leuker is om online te spelen dan zelf een spel op de PC te installeren. Hiervoor gebruiken ze over het algemeen een aantal standaard elementen die dan ook bij vrijwel iedere online spel in de een of andere vorm terugkomen.

Verhaallijn

Vaak wordt je als beginner door het spel heen geleid door middel van een soort quests. Hierdoor leer je de verschillende facetten van het spel langzaam kennen. De quests leveren ook extra beloningen op die je kunt gebruiken om snel vooruit te komen in het spel. Daarnaast werkt het ook meteen bindend, want al gauw ontstaat het gevoel dat je ook net weer de volgende stap wil zetten.

Ranglijsten

Een andere manier om mensen aan te zetten maar vaak te spelen en aan het spel te binden is door middel van allerlei ranglijsten en statistieken in het spel. Vaak kun je je langzaam in rang omhoogspelen door punten, geld, of iets dergelijks te verzamelen. Daarnaast zitten er ook vaak statistieken op andere gebieden, waar je je kunt meten met je tegenstanders. Het effect hiervan is dat er al gauw een gebied is waar je graag in wil uitblinken waardoor je steeds weer opnieuw verder speelt.

Geschenken

Bij de meeste spelletjes wordt je ook beloond als je vaak inlogt. Je krijgt dan extra bonussen voor je spel, of mogelijkheden om je speelomgeving extra aan te kleden. Op deze manier probeert men de spelers ook echt regelmatig aan te laten loggen om zo ook de vaart in het spel te houden. Deze inlogbonussen zijn vaak kleine voordelen in het spel die ook anders alleen tegen betalen te verkrijgen zijn.

Online gemeenschap

Dit is wellicht nog wel een van de belangrijkste bindingsfactoren, en kan ook het online spelen erg leuk maken. De meeste van de games aanbieders proberen namelijk op zoveel mogelijk manier de spelers met elkaar in contact te laten komen. Dit kan door middel van forums, chat, berichten in de game en ook door te linken naar andere online communities als bijvoorbeeld Facebook. In veel spellen kun je op een bepaald moment alleen nog maar op een goede, prettige manier verder spelen, zonder kwetsbaar te worden voor aanvallen van anderen, als je je aansluit bij een groter geheel (gilde, legioen, of hoe het dan ook maar mag genoemd wordt in het spel) en je verenigt met medespelers. Doordat je op deze manier je medespelers leert kennen, ga je ook veel sneller terug naar het spel. Je wil je medestanders niet in de steek laten in de strijd!

Al deze facetten bij elkaar maken dat het online spelen erg leuk is. Vaak zit de interactie al in het spel verweven, maar ook de sites met allerlei kleine spelletjes, bieden toch vaak ook een aantal van de bovenstaande elementen, om de mensen maar te binden. Dat dit ook allemaal erg goed werkt blijkt uit een reactie van een medespeler, toen die stopte met een van de spellen. De reden was niet dat hij het spel niet meer leuk vond, maar net dat hij het gevoel had niet meer voor zijn lol te spelen, maar omdat het als een verplichting voelde.

Alles bij elkaar biedt deze hele nieuwe industrie van online games, een mooie gelegenheid om zonder veel kosten lekker te gamen. En als een spel echt goed bevalt, kun je altijd overwegen de spelvreugde nog verder te verhogen door er ook wat geld in te steken.

Veel speelplezier!

Lees verder

© 2011 - 2024 Onlineauteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
PlayStation 4, wat zijn de mogelijkheden?PlayStation 4, wat zijn de mogelijkheden?De PlayStation 5 is in aantocht, maar wanneer de opvolger van de PlayStation 4 op de markt komt is op dit moment (mei 20…
De verschillende versies van de Nintendo Wii (U)De verschillende versies van de Nintendo Wii (U)In 2006 bracht Nintendo haar vijfde homeconsole, de Nintendo Wii, uit. Dit was de opvolger van de populaire Nintendo Gam…
Computergames en kinderenComputergames en kinderenSinds de jaren 80 zijn ze niet meer uit de samenleving weg te denken, computergames. Het begon allemaal heel eenvoudig,…
Gamen is goed voor jeGamen is goed voor jeVeel onderzoekers zijn het ermee eens dat games slecht voor je zijn, slecht voor je ontwikkeling en slecht voor je herse…
Populaire gratis Nederlandstalige nieuwssitesPopulaire gratis Nederlandstalige nieuwssitesOp internet is een grote variëteit aan sites te vinden die het nieuws op meer of minder uitgebreide wijze aanbieden. Zo…
Onlineauteur (8 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.