Is downloaden verboden in België?

Is downloaden verboden in België? Om de haverklap horen we de verhalen vanuit de VS van miljoenenboetes en zelfs gevangenisstraffen voor illegaal downloaden. Maar hoe zit het eindelijk in België? Bestaat hier ook het risico dat men geruïneerd wordt door af en toe enkele mp3’s binnen te halen?

Frankrijk

Halfweg 2009 werd in Frankrijk een wet goedgekeurd die de overheid het recht geeft computerpiraten voor een jaar hun internetaansluiting af te nemen. Wie illegaal muziek of ander auteursrechtelijk beschermd materiaal kopieert, krijgt eerst twee keer een waarschuwing per e-mail. Doet de dader het nog een keer, dan volgt een waarschuwing per brief. Volgt daarna een derde overtreding, dan kan men de toegang tot internet voor een jaar blokkeren, terwijl de overtreder gedurende die periode zijn provider wel moet doorbetalen. Nadien kunnen boetes volgen tot 30.000€.

België

Hoe zit het nu eindelijk in België? Kunnen wij Belgen eindelijk bestraft worden voor het “illegaal” downloaden? Na wat rondspeuren op de website van de Federale Overheid blijkt dit vraagstuk (gelukkig) nog lang niet opgelost te zijn. Wat zeker in strijd is met de wet is het zogenaamde “uploaden”, waarbij je je eigen bestanden ter beschikking stelt van anderen via het internet. Ik hoor de meesten al luidop denken “dat doe ik nooit”. Het probleem is dat je het soms wel doet zonder het te weten. Indien je bijvoorbeeld bestanden download via een zogenaamde torrent applicatie (via een Peer-to-Peer netwerk), dan wordt elke gedownloade bit automatisch opnieuw geupload naar het netwerk, zodat anderen het op hun beurt kunnen downloaden. Dat is nu eenmaal de kracht achter de snelheid van het torrent-systeem. Het betekent wel dat je onbewust het pad van de illegaliteit aan het bewandelen bent…

Privékopie

De meeste landen, behalve Frankrijk natuurlijk, laten oogluikend toe dat hun inwoners gegevens kopiëren zonder uitdrukkelijke toestemming van de personen die de rechten bezitten op deze gegevens, zolang er kan gesproken worden over een “privékopie”. Deze regel maakt het bijvoorbeeld mogelijk om fragmenten van een cd naar een mp3-speler te kopiëren of om een kopie te maken van een geleende cd. Ook het opnemen van een film op televisie om deze later te bekijken valt onder deze uitzondering. Dit geldt verder ook voor het fotokopiëren van een artikel of van een fragment uit een boek voor strikte privé- of onderzoeksdoeleinden. Pas op: kopieën mogen enkel in de familiekring gemaakt worden en hun gebruik moet ook bestemd zijn voor deze familiekring. De familiekring komt overeen met de privésfeer en is dus niet beperkt tot personen waarmee men een biologische band heeft. Het is met andere woorden niet toegestaan om kopieën te nemen voor collega’s of vrienden, zelfs indien dit gratis gebeurt.

Men mag films en muziek integraal kopiëren. Dit mag op elk type drager, analoog of digitaal, zoals cd, dvd, computer, externe harde schijf, USB-stick, mp3-lezer, enz. Momenteel is het echter nog niet toegestaan om artikels, boeken of foto’s te kopiëren die op digitale dragers, zoals USB-sticks, internet, cd of dvd, zijn vastgelegd.

Downloaden

Men zou er automatisch kunnen van uitgaan dat het bekomen van een kopie van een beschermd werk via het internet, voor persoonlijk gebruik, ook als een privékopie kan beschouwd worden. Jammer genoeg delen de Europese rechtbanken alsnog deze mening niet. Het downloaden van bestanden die auteursrechtelijk beschermd zijn vallen dus in de meeste landen nog steeds onder de criminele noemer. In België bereikte men hierover nog geen consensus.

Besluit

Uit deze informatie kunnen we alleen maar opmaken dat de problematiek zich nog steeds in een grijze zone bevindt. Het is voor 100% duidelijk dat uploaden niet mag en in theorie is ook het downloaden verboden, zelfs voor privé-gebruik. Toch is de kans dat men voor dit laatste gestraft wordt heel klein, aangezien op heden nog niets bij wet werd bepaald.
© 2010 - 2024 Andyv, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Microtorrent, de torrent downloaderMicrotorrent, de torrent downloaderAls je op zoek bent naar een goede bittorrent client, dus een programma dat torrents download, dan is utorrent de geschi…
Het downloaden van een TorrentHet downloaden van een TorrentMeer en meer hoor je op het Internet over het gebruik en het downloaden van een Torrent via het Bittorrent netwerk. Wie…
Gratis e-books downloaden door middel van torrentsGratis e-books downloaden door middel van torrentsNee, dit is geen opsomming van bekende sites met precies dezelfde selectie aan gratis boeken zoals je ze overal op het i…
Nintendo 3DS spellen downloaden en spelenNintendo 3DS is misschien wel de best handheld van 2011 met 3D functie, maar wist u ook al dat u eigenlijk de spelletjes…

Internet thuisnetwerk via het stopcontact en lichtnetDraadloos internet via het lichtnet en het stopcontact, oftewel, maak van de stopcontacten in uw huis een draadloos thui…
Internet, Intranet en ExtranetInternet, Intranet en ExtranetHet internet, wat is nou eigenlijk het internet? Hoelang bestaat het internet al? En wat zijn nou eigenlijk de verschill…
Andyv (19 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.