Het knippen en plakken in Excel

Het knippen en plakken in Excel Hier enige informatie over knippen en plakken, verplaatsen e.d. in dit artikel. Als u hier meer over wilt weten, lees dan gerust verder.

Hoe zit het nou precies?

In een werkmap zitten meestal meerdere werkbladen. Onder in het venster kunnen we een ander werkblad kiezen door op een andere te klikken. Het werkblad dat op ons beeldscherm staat heeft vette letters en een witte tab! Achter Blad3 staat een icoontje, als je daarop klikt krijg je een nieuw werkblad erbij deze zal Blad4 heetten. Ook kun je werkbladen verwijderen, door er met de rechtermuisknop er op te klikken en dan ’verwijderen’, je krijgt dan een schermpje in beeld met 2 keuzen ‘verwijderen’ en ‘annuleren’, als het niet de bedoeling was, druk dan op annuleren, er word dan niets gewijzigd of verwijderd. Ook kun je werkblad namen wijzigen door er met de rechtermuisknop op te klikken en dan ‘Naam wijzigen’ te klikken. U kunt dan een andere naam intypen. Zelfs de kleur van een tab kunt u veranderen door met de rechtermuisknop op de tab te klikken en dan ’Tabkleur’, kies dan uw kleur. Het verplaatsen van een werkblad is ook erg gemakkelijk, ook weer de rechtermuisknop en dan ’Blad verplaatsen of kopiëren’.

Verplaatsen en Kopiëren

In Excel kunnen we de inhoud van de cellen verplaatsen en/of kopiëren. Dat bespaart veel werk, omdat de gegevens niet opnieuw ingetypt hoeven te worden.

Gegevens kunnen we:
 • Verplaatsen: met Knippen en Plakken
 • Kopiëren: met Kopiëren en Plakken

De mogelijkheden om te knippen, kopiëren of plakken:
 • Lint keuze met knippen: Start of het Icoontje(schaar)
 • Lint keuze met kopiëren: Start of het Icoontje(2 papieren die elkaar overliggen)
 • Lint keuze met plakken: Start of het Icoontje (Papieren met een kaft er achter)

Het snelmenu:
 • Snel menu met knippen: Rechtermuisknop -> knippen.
 • Snel menu met kopiëren: Rechtermuisknop -> kopiëren.
 • Snel menu met plakken: Rechtermuisknop -> plakken.

Over naar de sneltoets:
 • Sneltoets met knippen: CTRL+X
 • Sneltoets met kopiëren: CTRL+C
 • Sneltoets met plakken: CTRL+V

Met knippen of kopiëren worden gegevens in het klembord gezet en met plakken worden de gegevens van het klembord opgevraagd. Excel maakt gebruik van het Office klembord. Daar kunnen 24 items op staan. Het klembord kunnen we opvragen via het pijltje in de groep klembord.

De knop van plak opties

Wanneer gekopieerde gegevens worden geplakt, kunnen we met behulp van de knop plak opties aangegeven wat er precies geplakt moet worden. Onder de geplakt gegevens staat een knop (een soort werkmap met een papiertje), genaamd plak opties. Als we de muisaanwijzer op de knop zetten, verschijnt het pijltje waarmee we de keuzelijst kunnen opvragen:
 • Opmaak van de bron behouden
 • Bron thema gebruiken
 • Aanpassen aan opmaak van bestemming
 • Opmaak van waarden en getallen
 • Breedte van bron kolommen behouden
 • Alleen opmaak
 • Cellen koppelen

Verslepen

Er is nog een manier om gegevens te verplaatsen of te kopiëren: naar een andere cel slepen. Slepen werkt als volgt: Zet de muiswijzer op de rand van de cel, er zal dan een klein icoontje verschijnen, een verplaatspijltje, sleep dan de cel naar de plek waar u dat wilt. Dan is de inhoud van de cel verplaatst.

Een (deel van een) werkblad verplaatsen of kopiëren

Stel u heeft 2 werkmappen, A en B, in deze map staan dezelfde gegevens maar andere datums bijvoorbeeld. Zorg er voor dat A in beeld staat en dat ze beide geopend zijn, klik in de taakbalk op die werkmap of gebruik in het tabblad ‘Beeld’ (staat boven aan bij Start -> Invoegen e.d.) Klik dan op ’Ander venster’, klikt met de rechtermuisknop een tabblad die u wilt verplaatsen, kies dan in het ’Snel menu’: Blad verplaatsen of kopiëren. Vanuit dit venster kunnen we het werkblad verplaatsen of kopiëren. Selecteer bij ’Naar map’: De naam van uw andere werkmap. Vergeet niet een vinkje te maken bij ’kopie maken’. Als u dit niet doet en er is iets verkeerd gegaan bent u de gegevens kwijt.

Een geselecteerd gedeelte kopiëren

We kunnen ook een deel van een werkblad selecteren en dat kopiëren naar een ander werkblad of naar een andere werkmap. Zorg dat u de werkmap in beeld heeft en selecteer het hele werkblad, met CTRL+A word het hele werkblad ook geselecteerd. Kopieer de inhoud naar het klembord. De inhoud van het geselecteerde gedeelte vragen we pas op als we de andere werkmap hebben geopend waar het geselecteerde gedeelte naar toe moet. Klik op een bepaalde cel en daarna klik je op gegevens plakken, dat is al eerder in deze tekst uitgelegd. Als u dat heeft gedaan zijn alle gegevens gekopieerd en de opmaak is behouden.

De vulgreep

Rechts onderin een cel staat een heel klein vierkantje, deze wordt de vulgreep genoemd. Met de vulgreep kunnen we gegevens kopiëren en standaardreeksen (bijvoorbeeld de dagen van de week) aanvullen. Door de vulgreep te verslepen worden de gegevens in andere cellen gezet. Ook kun je kopiëren met de vulgreep, door de muisaanwijzer op de vulgreep te zetten, dan veranderd het teken in een +. Sleep het dan naar een andere cel en laat de muisknop los. De gegevens staan nu in alle cellen die u geselecteerd heeft, als er iets verkeerd is gegaan drukt u op ’Ongedaan maken’ of CTRL+Z. Als de gegevens doorgevoerd zijn, verschijnt de knop ’AutoDoorvoeren-opties’. Met de AutoDoorvoeren-opties kunt u aangeven wat er doorgevoerd wordt. Laat de muiswijzer boven de knop rusten, er verschijnt dan een pijl naar de knop, klik op die pijl en dan verschijnt er een keuze lijst:
 • Cellen kopiëren
 • Alleen opmaak doorvoeren
 • Doorvoeren zonder opmaak

Hier kunnen we kiezen om bijvoorbeeld alleen de opmaak te kopiëren of juist geen opmaak te kopiëren. Klik ergens in het werkblad zodat de lijst weer verdwijnt. De knop ’AutoDoorvoeren-opties’ is contextafhankelijk. Dit betekent dat de mogelijkheden in de keuzelijst steeds anders kunnen zijn. Het hangt er vanaf wat je aan het doen bent.

Een reeks uitbreiden

Met de vulgreep kunt u ook een reeks uitbreiden. Zet bijvoorbeeld in cel A1: 5 en in B1: 6 maar in de rest van de rij moet ook getallen komen. Selecteer A1:B1 en gebruik de vulgreep om de gegevens ook in C1 t/m K1 te zetten. De getallen worden steeds met 1 verhoogd (Het verschil tussen 5 en 6).

Een andere manier

Zet de celwijzer in A1 en zet de muiswijzer op de vulgreep van cel: A1. Drukt op de CTRL toets en hou deze ingedrukt. Naast het +- teken van de vulgreep, staat nog een klein +- tekentje. Sleep de vulgreep bijvoorbeeld naar A15, ook nu word het getal steeds groter.

Formules kopiëren

Formules kunnen op verschillende manieren gekopieerd worden. Een gekopieerde formule wordt automatisch aangepast. Formules kunnen ook gekopieerd worden met kopiëren, plakken of slepen.
© 2010 - 2024 Conni, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kopi Luwak – de Koning onder de KoffieKopi Luwak – de Koning onder de KoffieAls u denkt “koffie is gewoon koffie”, dan moet ik u helaas tegenspreken. Je hebt koffie en je hebt Kopi Luwak. Kopi Luw…
Kopi Luwak: een van de duurste koffies, gemaakt uit poepKopi Luwak: een van de duurste koffies, gemaakt uit poepJe zou het niet bedenken bij een van de duurste koffies ter wereld; maar deze bestaat toch echt uit bestanddelen van poe…
Hoe kun je de uitkomst van (a+b)^n gemakkelijk bepalen?Hoe kun je de uitkomst van (a+b)^n gemakkelijk bepalen?Formules waarbij een combinatie van a+b tot de zoveelste macht (a+b)^n moet worden berekend, kan bij een hoge n-waarde v…
Titratiecurven in Excel: zwak zuur met sterke baseTitratiecurven in Excel: zwak zuur met sterke baseTitratiecurven geven een goed inzicht in de verandering van de pH tijdens de titratie. Rondom het equivalentiepunt treed…

Internet, Intranet en ExtranetInternet, Intranet en ExtranetHet internet, wat is nou eigenlijk het internet? Hoelang bestaat het internet al? En wat zijn nou eigenlijk de verschill…
Online RPG (Role Playing Game)Online RPG (Role Playing Game)Een populaire hype onder zowel jongeren als ouderen is Online Role Playing Games, oftewel “MMORPG” wat staat voor Multi-…
Conni (50 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.