Verschillen tussen Marktplaats en eBay
U wilt graag iets kopen of verkopen via het internet. Welke site is het meest geschikt voor u? Erg bekende en veelgebruikte online verkoopplaatsen zijn Marktplaats en eBay. Beide sites hebben dezelfde eigenaar maar zijn toch verschillend. Het grootste verschil is dat Marktplaats een advertentiesite is en eBay een veilingsite. In dit artikel komen de belangrijkste verschillen aanbod zodat u beter kunt kiezen welke site u wilt gaan gebruiken.
U heeft eindelijk uw huis opgeruimd. Uw garage puilt uit van alle spullen die u niet meer nodig heeft. U hoorde dat u die gemakkelijk online kunt verkopen, net als dat u er tweedehands spullen kunt kopen. De bekendste online verkoopsites zijn Marktplaats en eBay. Op deze sites kunt u producten of diensten kopen of verkopen. Ook kunt u hier diensten aanbieden of kopen, als u maar iets verkopen of kopen wilt kunt u er goed terecht.
Veelgebruikte online handelsites: eBay en Marktplaats
Marktplaats en eBay zijn veel gebruikte handelsites. Zo wordt er op Marktplaats elke seconde wel 2 nieuwe advertenties geplaatst! eBay is de wereldleider wat betreft de online handel, hiermee kunt u dan ook wereldwijd handelen. Marktplaats is een Nederlandse site die zich op de Nederlandse markt richt. In 2004 heeft eBay Marktplaats overgenomen. Samen zijn ze nu in staat de Nederlandse kopers en verkoper meer mogelijkheden te bieden en hun activiteiten uit te bouwen.
Grootste verschil tussen Marktplaats en eBay
Het grootste verschil tussen beide sites is dat producten of diensten op een andere manier worden verkocht. Marktplaats kan gezien worden als een advertentiesite. Gebruikers kunnen hun producten in een advertentie zetten waarop mensen kunnen reageren. Wanneer u erop reageert zit u er nog niet meteen aan vast. De daadwerkelijke verkoop vindt buiten de site plaats. Bij eBay ligt dit anders. Hier worden producten of diensten verkocht via een veiling. De verkoper geeft aan hoe lang er op gereageerd kan worden en wat de minimumprijs is waarvoor hij hem wilt verkopen. Als een koper een bod doet dan zit hij hier aan vast tenzij er door iemand anders een hoger bod geplaatst wordt. De hoogste bieder is verplicht het product te kopen voor zijn geboden prijs. Bij eBay is zowel de koper als verkoper minder flexibel, maar hier weet je wel zeker waar je aan toe bent. Bij Marktplaats kan een koper namelijk nog op het laatste moment afhaken.
Verschillen Marktplaats en eBay
Hieronder de belangrijkste verschillen tussen Marktplaats en eBay voor u op een rijtje gezet.
Marktplaats | Ebay |
Advertentiesite | Veilingsite |
Website in Nederland. | Websites wereldwijd, waardoor wereldwijd handelen mogelijk is. |
Koper en verkoper kunnen ten alle tijden contact met elkaar op nemen via email of telefoon. | Koper en verkoper kunnen pas contact via email of telefoon opnemen zodra de veiling is beëindigd. Daarvoor alleen via een online formulier. |
Een prijs ligt niet vast. | Een bod ligt vast. |
Niet verplicht te verkopen. | Verplicht te verkopen als er een hoogste bieder is. |
Advertentie kan 28 dagen staan, en nogmaals 28 dagen verlengd worden. | Aanbieding staat maximaal 10 dagen. |
Bijna alle rubrieken zijn gratis. | U betaalt 10/50 cent per aanbieding, en 4% verkoopcommissie tot max. 5 euro. |
‘Te koop gevraagd / gezocht’ advertenties mogelijk. | ‘Te koop gevraagd / gezocht’ advertenties zijn niet toegestaan. |
Gecontroleerd verkoper en Kopersbescherming
| Feedbackscore |
eBay is een veilingsite
Zoals eerder vermeld is eBay een veilingsite. Ebay heeft wereldwijd sites waardoor u uw producten of diensten ook wereldwijd kunt aanbieden of aankopen.
Mogelijkheden om uw product of dienst aan te bieden of te kopen
U kunt uw product of dienst aanbieden op twee manieren:
Bij het bieden vanaf kunt u een prijs opgeven waarvoor u het product wilt verkopen. Kopers kunnen hier dan bieden vanaf die prijs. De veiling duurt 1, 3, 5, 7 of 10 dagen. Bij de biedingen gaat de prijs met vaste stappen omhoog. De verhoging wordt door een eBay systeem bepaalt en is gebaseerd op het hoogste bod. U heeft dus zelf geen invloed op de hoogte van de verhogingen. Heeft u als koper aan het eind van de veiling het hoogste bod geboden dan bent u verplicht het product of dienst af te nemen voor de geboden prijs. De site biedt u de mogelijkheid via Paypal te betalen, maar u kunt uiteraard ook op een andere manier betalen bijvoorbeeld via een bankoverschrijving.
De ‘Nu kopen’ optie houdt in dat u een prijs opgeeft waarvoor iedereen hem mag kopen. Als koper kunt u dan klikken op de knop ‘Koop nu’, waarmee u het product direct koopt zonder een bod te hoeven doen en te wachten op de duur van de veiling.
Betrouwbaarheid d.m.v. feedbackscore
Als koper kunt u een feedbackscore opgeven over de verkoper waar u zojuist een product of dienst van afgenomen heeft. Hiermee kunnen andere kopers zien of hij naar tevredenheid al vaker heeft verkocht op eBay. Hierdoor is het extra van belang voor de verkoper dat hij zich netjes gedraagd en zijn best doet om zijn reputatie hoog te houden.
eBay winkel
Het is ook mogelijk, tegen een kleine betaling, een eBay winkel op te starten. Hiermee heeft u een eigen centrale plek waar u meer over uzelf kwijt kunt en kopers meer over de producten die u aanbiedt te weten kunnen komen. U kunt dan uw eigen winkel ontwerpen en krijgt de beschikking over marketing- en rapportagefuncties. eBay regelt hierbij ook het afrekengedeelte.
Marktplaats is een advertentiesite
Iedereen kan er zijn producten of diensten aanbieden, dit gebeurt aan de hand van een advertentie die u kunt indelen in de daarvoor bestemde rubrieken. De gebruiker kan op zijn beurt reageren via email, telefoon of Skype. De koper en verkoper regelen de verkoop dan verder buiten de site om.
Mogelijkheden om uw product of dienst aan te bieden
Een product kan op meerdere manieren aangeboden worden:
- tegen een vaste prijs
- bieden (vanaf)
- meer opties als nader overeen te komen, voor een ruil, gratis
Als u wilt dat het via bieden verloopt heeft u de keus om dit te doen via bieden vanaf een bepaalde prijs of vrij bieden, maar ook bieden tegen elk aannemelijk bod. Zo blijkt dus dat vrijwel alles mogelijk is. Marktplaats brengt de koper en verkoper samen en de rest is aan uzelf.
Kopen en afhandelen
Als u als koper een bod doet of aangeeft hem te willen kopen, dan zit u hier nog niet aan vast. De koop verloopt buiten de site om en regelt u dus gewoon onderling. Beide kunnen dan tot op het laatste moment nog van het bod afzien. Soms erg prettig, maar soms ook erg vervelend. Zo kan het zijn dat een verkoper hem alsnog op het laatste moment aan zijn buurman willen verkopen of ziet u als koper ineens ergens anders een betere versie van het product. Maar zodra u de koop sluit wordt er uiteraard wel van u verwacht dat u zich hieraan houdt.
Veiligheid d.m.v. Gecontroleerde verkoper en Kopersbescherming
Zo biedt Marktplaats u als verkoper de mogelijkheid om ‘Gecontroleerde verkoper’ te worden. U kunt dit worden door een aantal gegevens aan Marktplaats te geven waarmee zij uw identiteit kunnen controleren. Met deze benaming kunnen kopers gebruik maken van de Kopersbescherming. Dit biedt Marktplaats aan in samenwerking met PayPal. Als u via de site met Paypal betaald heeft en de advertentie waar de koop over gaat uit de categorie boeken, cd’s/dvd’s of telefommunicatie komt, heeft u recht op deze Kopersbescherming. De kopersbescherming biedt de koper bescherming tot een bedrag van 200 euro, dit houdt in dat wanneer het product niet geleverd wordt u het aankoopbedrag terug krijgt. Hierdoor biedt u de koper meer zekerheid dan andere kopers en bent u dus aantrekkelijker voor een koper.
Gezocht
Wilt u iets kopen en kunt u het niet vinden, dan is het mogelijk om een advertentie te plaatsen met ‘Te koop gevraagd / gezocht’. Hierdoor kunt u gevonden worden door verkopers en kunnen ze direct contact met u op nemen als zij datgene aanbieden waar u nar op zoek bent.