Wat is een (D)DoS aanval?

Wat is een (D)DoS aanval? Het internet is vrij toegankelijk voor iedereen, en niemand is de baas. Dit brengt echter wel problemen met zich mee. Steeds meer grote websites worden het slachtoffer van zogenaamde DDoS aanvallen.

Wat is een (D)DoS aanval?

Als er wordt gesproken over een (D)DoS aanval betekent dat de service die een website of server biedt (tijdelijk) niet of nauwelijks bruikbaar is. Opzich klinkt dit erg onschuldig, maar er zit een negatieve kant aan: de service is bewust onbruikbaar gemaakt door een onbevoegd persoon.
  • DoS staat voor Denial of Service. De aanval wordt door 1 computer uitgevoerd.
  • DDoS staat voor Distributed Denial of Service. De aanval wordt door meerdere computers uitgevoerd. Een netwerk van veel computers heet een botnet.

Hoe werkt het?

Bij een (D)DoS aanval wordt er een grote hoeveelheid verzoeken gestuurd om bijvoorbeeld een webpagina op te halen. Net als bij een callcenter heeft een server (een computer waarop websites draaien) een maximale hoeveelheid verzoeken die het kan behandelen, voordat de server wordt overbelast. Als dat het geval is worden sommige verzoeken met vertraging beantwoordt of zelfs helemaal niet beantwoordt.
  • Een DoS heeft geen tot een klein effect, aangezien maar 1 computer verzoeken stuurt.
  • Een DDoS kan een website volledig uitschakelen, als er genoeg computers verzoeken sturen, en zo de server overbelasten.

Wat zijn de gevolgen?

Het directe gevolg is dat de website die wordt aangevallen, niet meer bereikbaar is voor echte bezoekers. Dit kan grote gevolgen hebben voor websites van bedrijven, want geen enkele (nieuwe) klant zal de website kunnen bezoeken.

Waarom wordt het gedaan?

Persoonlijke websites zullen niet snel worden aangevallen: er is immers geen commercieel belang. Websites van bedrijven zijn daarentegen van groot commercieel belang. De criminelen achter het botnet kunnen door middel van chantage en het verhuren van hun "diensten" veel geld verdienen.

Is er wat tegen te doen?

Er is zeker wat tegen te doen. Een server raakt alleen overbelast als het minder capaciteit heeft dan de aanvallende computers. Hoe meer servers, hoe meer capaciteit. Tegenwoordig zijn er ook geavanceerde fysieke firewalls beschikbaar, die de gevolgen van een DDoS aanval sterk doen verminderen. Dit alles kost natuurlijk wel heel veel geld en is daarom niet aantrekkelijk voor consumenten.
© 2010 - 2025 Ndb312, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
DDos-aanval: verschillende soortenDDos-aanval: verschillende soortenWat is een DDos aanval? Een vraag waarop steeds meer mensen een antwoord zoeken met het toenemen van het aantal aanvalle…
De DDoS-aanval eenvoudig uitgelegdDe DDoS-aanval eenvoudig uitgelegdDDoS is de afkorting voor Distributed Denial of Service. Eenvoudig gezegd betekent de term: een 'service' (bijvoorbeeld…
Anoniem surfen, IP adres verbergenAnoniem surfen, IP adres verbergenAnoniem surfen op het internet kan vrij eenvoudig door gebruik te maken van een proxy server. Je IP adres verbergen kun…
Test zelf of je computer besmet is met Pobelka/CitadelTest zelf of je computer besmet is met Pobelka/CitadelVirussen zijn een blijvende dreiging voor computers. Met een goede firewall en virusscanner kun je veel inbraken voorkom…

Verschillen tussen Marktplaats en eBayVerschillen tussen Marktplaats en eBayU wilt graag iets kopen of verkopen via het internet. Welke site is het meest geschikt voor u? Erg bekende en veelgebrui…
Het succes van MarktplaatsDe website Marktplaats.nl, die al 11 jaar bestaat, is een enorm succes in heel Nederland. Op Markplaats.nl kunt u een ad…
Ndb312 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.