Marktplaats tips: verkoop met de grootste kans je spullen
Hoe maak je de beste kans van slagen bij het verkopen van je spullen op Marktplaats? Op zich een handige site om tweedehands spullen te kopen en te verkopen. En net zoals er een grote verscheidenheid is aan kopers, zo is dat ook met de verkopers. Je spullen goed verkopen kan nog een hele sport zijn. De manier van handelen is heel anders dan in de winkel, het is ook vaak goedkoper, maar daarmee niet zo betrouwbaar als in de winkel. Tips:
Verkopen op Marktplaats, de foto
Zorg ten eerste dat je een goede foto maakt van hetgeen je wilt verkopen. Tips voor een goede foto:
- Maakt het eerst goed schoon. Een apparaat dat onder het stof zit, lijkt meteen van mindere kwaliteit.
- Zet het product op een mooie plek neer. Ook al staat de stoel al jaren in de kelder, het ziet er veel aantrekkelijker uit wanneer je deze op een mooie plek in de woonkamer neerzet. Zo komt het beter tot zijn recht.
- Maak foto's van meerdere kanten en zorg ervoor dat je product, juist met de positieve punten, zo goed mogelijk in beeld komt.
- Zorg dat de foto geen vertekend beeld geeft. Dit kan zowel positief als negatief zijn: Een tafel, kan heel groot lijken als je er niets naast zet, maar ook veel kleiner wanneer deze naast een hele grote bank staat.
De advertentie
Bedenk waar je zelf als koper niet in zou trappen, wanneer je advertenties bekijkt. Een beschrijving in een advertentie waarin het product helemaal geweldig is, nog nooit gebruikt, alleen uit de verpakking, zo goed als nieuw, blinkend en schitterend, met fantastisch veel mogelijkheden enzovoort enzovoort, klinkt veel te mooi om waar te zijn. Maar te weinig informatie, daar heb je ook niets aan. Zorg er dus voor dat je genoeg informatie geeft, zonder dat je als een gladde verkoper met allerlei praatjes komt waar niemand in trapt. Zorg ook dat je specifieke informatie geeft, wat maakt het product bijzonder, maar vertel geen dingen die niet kloppen. Wanneer iemand langs komt en je informatie blijkt niet te kloppen, is de kans groot dat iemand afhaakt.
Bieden, vaste prijs, t.e.a.b.
Wanneer je kiest voor bieden, en je weet dat je een product een gewild item is, is het slim om voor bieden te gaan. Wil je voorkomen dat mensen met te lage bedragen gaan bieden, zet dan een prijs bij de advertentie - waarbij je biedingen toestaat. Wanneer je specifieke informatie over de prijs wilt vermelden, misschien omdat je meerdere items verkoopt die je ook los zou kunnen verkopen, kun je dit in de advertentie vermelden en kun je dit ook bij de prijsstelling vermelden. Wil je juist precies dat bedrag voor je product en voorkomen dat men toch lager biedt, sta dan geen biedingen toe.
Contact opnemen per email of telefoon
Bedenkt je goed of je ook je nummer bij de advertentie wilt plaatsen. Het kan heel duidelijk en helder werken en handelen om dit via de telefoon te doen. Het is heel direct, en de kans is vrij groot dat je een verkoop sneller zult sluiten, dan per mail. Maar zeker als de advertentie er nog maar net staat, wil je misschien afwachten of er meer wordt geboden. Handelen per mail, geeft je de mogelijkheid om nog even over dingen na te denken. Aan de andere kant, gaat het handelen langzamer en het is minder persoonlijk, waardoor je het risico loopt dat iemand ineens niets meer van zich laat horen bijvoorbeeld.
Handelen: het nadeel
Marktplaats is inmiddels zo gewoon geworden, en het is goed om te beseffen dat mensen vaak anders handelen en reageren, dan dat ze in de winkel doen. Men kan zeer anoniem een bod doen op je advertentie. En omdat je onbekend bent, hebben veel mensen sneller de neiging om hun verantwoording los te laten: men doet een bod en als men zich om wat voor reden dan ook bedenkt, laat men niets meer van zich horen. Dit gedrag zie je ook steeds vaker tijdens het handelen. Je denkt een afspraak met iemand gemaakt te hebben, iemand is akkoord gegaan, je geeft je adres en men komt simpelweg niet opdagen. Er zijn dus mensen die niet meer de moeite nemen om netjes af te zeggen of te communiceren: want de ander weet toch niet wie je bent.
Handelen, tips: maak duidelijke afspraken
Om er voor te zorgen dat je door het gedrag van anderen geen deal kunt maken, of een andere geïnteresseerden misloopt: zorg dat je ten alle tijden blijft communiceren en houdt je daar aan. Stel er komt een bod wat voor jou interessant is, maar je wil wellicht ook een paar dagen afwachten of er nog meer geboden wordt: laat bij elk bod de bieder weten dat je eventueel geïnteresseerd bent, en dat je binnen (Bijvoorbeeld) twee dagen laat weten of je wel of niet op het bod ingaat. Laat daarbij ook duidelijk weten, dat je graag wilt weten als de ander geen interesse meer heeft. Je kan ook wachten met contact opnemen, maar dan neem je het risico dat het bod over een paar dagen niet meer van toepassing is voor de bieder (men vergeet vaak het bod weg te halen als men niet meer geïnteresseerd is). Wanneer je akkoord gaat met iemand probeer dit telefonisch te doen: zo kun je zeer snel afspraken maken. Kan dit niet, zorg dat je zo snel mogelijk een afspraak hebt voor de verkoop. Niets is zo vluchtig als marktplaats. Wanneer iemand niet reageert, ga er niet op wachten: laat weten dat het te lang duurt en ga door op de boden die nog staan.
Eenmaal akkoord, hou je aan de verkoop!
Aangezien je wil dat anderen zich houden aan afspraken, zodat jij je product kan verkopen, zorg ervoor dat jij je ook houdt aan je eigen afspraken. Wanneer je akoord gaat met iemand, en je krijgt een hoger bod - hoe verleidelijk het ook is - wanneer je iemand hebt toegezegd dat hij/zij het product kan kopen, dan rekent iemand er op. Je kan op de markt ook niet iemand iets verkopen, het overhandigen maar het vervolgens weer van iemand afpakken omdat iemand anders - NA de verkoop - een hoger bedrag biedt.