Hoe legaal downloaden

Hoe kan men nou legaal films en muziek downloaden? Heel veel mensen downloaden tegenwoordig hun films, muziek en software via torrent files. Het nadeel hiervan is dat je afhankelijk bent van andere mensen die de content delen. Het gaat meestal niet snel en is in de meeste gevallen illegaal.

Legaal illegaal

Eerst zal ik eens uitleggen wat wel legaal is en wat niet.
Men mag volgens de wet geen auteursrechtelijk bescherm materiaal downloaden of uploaden. Hier vallen dus films, muziek en ook software onder. Alleen is het hier in Nederland zo dat het downloaden van films en muziek voor eigen gebruik wel gedoogd word. Een kleine kanttekening hierbij is dat het absoluut niet meer gedeeld mag worden met anderen.
Het downloaden van software is een ander verhaal. Dit mag nooit tenzij het shareware of freeware is.

Torrents

Als u nu een leuke film via een torrent file download, zal het programma (bijv. uTorrent) tijdens het downloaden van de film ook de film ter beschikking van anderen stellen. Dus tijdens het downloaden ben je de film ook al aan het uploaden. Dit mag dus niet. Zo werk je mee aan het verspreiden van de film en dat is dus strafbaar.

Nieuwsgroepen

Er is een veel makkelijkere manier voor het downloaden van films en muziek. Het downloaden via nieuwsgroepen. Deze manier is veel sneller en bovendien LEGAAL. Het downloaden via nieuwsgroepen gaat niet via een computer van een gebruiker, maar via een server. Dat is ook de reden dat het zoveel sneller gaat als bij torrents. En dat het legaal is.
De reden dat het op deze manier dus legaal is is dat je de content niet meer deel. Je download de films of muziek gewoon naar je eigen computer zonder dat je het weer verder verspreid. Compleet legaal dus.

Hoe te downloaden via nieuwsgroepen

De benodigdheden voor het downloaden van nieuwsgroepen zijn:
  • Een zoekmachine voor NZB bestanden
  • Software (bijv. Newsleecher)
  • Een gratis of een betaalde server

Ook bij het downloaden van nieuwsgroepen maak je gebruik van kleine bestandjes die als link fungeren. Dit zijn de NZB bestanden. Deze linkjes zijn te vinden doormiddel van zoekmachines als nzbindex.nl, newzleech.com of programma's als FTD.

Zoals je bij het downloaden via torrents gebruik maakt van bijvoorbeeld uTorrent heb je bij nieuwsgroepen ook bepaalde software nodig. Hiervoor kun je gebruik maken van software als newsleecher (betaald) of grabit (gratis). En als laatste moet je nog een abonnement hebben op een server. Dit kan een gratis abonnement zijn of een betaald abonnement.

Uit mijn ervaring kan ik u vertellen dat een payed server veel beter werkt. Zo'n payed server kost gemiddeld zo'n 5 euro per maand. Dan kun je onbeperkt downloaden en echt super snel. Je gebruikt dan de volledige bandbreedte van je internet abonnement.

Op de site binaries4all kun je alle informatie vinden als je wilt beginnen met het downloaden via nieuwsgroepen. Hier staat ook uitgelegd wat goede servers zijn en hoe je het stap voor stap aan de gang krijgt.

Ook ik dacht in het begin waar begin ik aan. Ik was tevreden met het downloaden via torrents. Maar toen ik er wat tijd aan schonk en een beetje met nieuwsgroepen ging spelen kwam ik er al snel achter dat het een wereld van verschil is. Het is veel sneller (een DIVX film duurt 4 minuten en een cd zoals de top 40 duurt iets meer als 2 minuten), het is volkomen legaal (omdat je niets upload), en je kan via SSL beveiliging nog geheel anoniem downloaden ook. Niemand kan zien wat je download omdat het versleuteld word zonder dat het bandbreedte kost.

Het downloaden gaat echt zo simpel. Je klikt een NZB aan de software gaat het bestand downloaden en als hij klaar is met downloaden pakt hij het ook automatisch uit. Het is zo simpel en daarom zou iedereen het moeten doen.
© 2009 - 2024 Nitrobeat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis e-books downloaden door middel van torrentsGratis e-books downloaden door middel van torrentsNee, dit is geen opsomming van bekende sites met precies dezelfde selectie aan gratis boeken zoals je ze overal op het i…
Microtorrent, de torrent downloaderMicrotorrent, de torrent downloaderAls je op zoek bent naar een goede bittorrent client, dus een programma dat torrents download, dan is utorrent de geschi…
Films en series downloaden en brandenFilms en series worden door veel mensen bekeken. Vaak beslis je pas op het laatste moment dat je een film wil zien en we…
Films, muziek en games downloadenFilms, muziek en games downloadenOver de hele wereld downloaden mensen hun muziek, films en games. Het downloaden van films en games word als illegaal be…

Windows 7: Gratis download Windows 7 en upgrade Windows 7Windows 7, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft is gebaseerd op Windows NT en is de officiële opvolger van Windows…
Torrents downloaden (films,dvd,games downloaden) in UtorrentHedendaags staan er vele dingen op het web. Van films tot muziek, van muziek tot games, ook download de gemiddelde Neder…
Nitrobeat (1 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Download
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.