Wat kun je doen tegen internetoplichting?

Marktplaats en Ebay zijn geweldige manieren om lekker vanuit huis te kunnen shoppen. Mede door deze sites is het handelen via internet zo populair geworden. Helaas komt oplichting op het internet te vaak voor, er wordt namelijk makkelijke misbruik gemaakt van de naïviteit en hebzucht van mensen. Hieronder een aantal tips, om internetoplichting te voorkomen en als het al te laat is te bestrijden.

Hoe voorkom ik oplichting?

Bekijk de advertentie en adverteerder goed en let op onderstaande punten.

Tip 1: Wantrouw Engelstalige advertenties

Handelen met een verkoper uit je eigen land, voelt een stuk veiliger.
Vele oplichters gebruiken Engelstalige advertenties.
Deze kun je herkennen aan:
  • Het gebrekkig Engels, met veel taal en grammatica fouten
  • Overdreven gebruik van hoofdletters
  • Schreeuwerige teksten zoals Perfect price, perfect condition, BUY NOW!!

Tip 2: Dure producten in grote aantallen

Wanneer een advertentie dure producten in grote aantallen tegelijkertijd aanbiedt, is het mogelijk dat het gaat om gesloten goederen, die zogenaamd van de vrachtwagen gevallen zijn. Wees hier voorzichtig mee. Met dure producten zoals gsm’s en laptops, kun je beter altijd voorzichtig zijn. En denk aan de nadelen van geen garantie of verzekering.

Tip 3: Te lage prijs

Dure producten voor een lage prijs zijn ook vaak advertenties van oplichters.
Onthoud goed als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het meestal ook niet waar!

Tip 4: Is je oplichter bekend

Kijk op fakerslijst.nl of je oplichter bekend is bij andere mensen. Er staan fakeadvertenties op, maar je kunt ook op emailadres zoeken.
En ben je er zeker van dat jou verkoper een faker is, meld hem dan aan.

Tip 5: Controleer adresgegevens en telefoonnummer

Vraag altijd aan de adverteerder om zijn adresgegevens en telefoonnummer.
En controleer deze of ze correct zijn. Dit kan bij goudengids of ikhebje

Tip 6: De betaling

Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Je weet wat je krijgt en de adverteerder heeft direct het geld in handen. Let er hierbij erop dat je afspreekt op een voor jou vertrouwde locatie, en neem nooit het gehele bedrag cash mee als het gaat om grote geldbedragen. Pin dan het resterende bedrag wanneer je het product in je handen hebt.

Wanneer er gevraagd wordt om het volledige bedrag overgeboekt kan worden op de rekening van de adverteerder, vraag dan of het mogelijk is om een aanbetaling te doen. Zo kun je de rest betalen wanneer je het product hebt ontvangen.
Pas op via Western Union/MoneyGram betalen is onveilig! Bij deze banken is het makkelijk om een account aan te maken met een vals identiteitsbewijs. Er is dus een grote kans dat je te maken hebt met een oplichter.

Wat kun je het beste doen als je denkt slachtoffer te zijn van internetoplichting?

Is het al te laat! Heb je al betaald voor een product maar is het nog niet geleverd, en de adverteerder kun je niet bereiken? Denk je dat het een oplichter is?
Volg dan onderstaande stappen:

Stap 1. Bewaar alle correspondentie met de verkoper

Bewaar de alle e-mails, advertenties, brieven etc.
Dit kan een bewijs zijn als er eventueel een juridische procedure volgt.

Stap 2. Stuur een ingebrekestelling per e-mail of aangetekende brief

Dit houdt in dat je een laatste oproep naar de verkoper doet, om het product alsnog te leveren. Normaal gebeurt dit met een aangetekende brief, maar wanneer je niet in het bezit bent van een adres is een mail de beste oplossing. Stel een duidelijk termijn voor de levering, heb je dan het product nog niet ontvangen, volg dan de volgende stappen.

Stap 3. Verzamel gegevens uit het mailverkeer met de verkoper

Hierbij kun je denken aan:
  • E-mailadres
  • Persoonlijke gegevens
  • IP-adressen
  • Datums en tijdstippen
  • Betalingsgegevens
  • Advertentiegegevens

Stap 4. Waarschuw anderen

Plaats een bericht op de internetsite waar je de advertentie vond dat deze adverteerder niet levert. Je voorkomt hiermee dat ook anderen de dupe worden.

Stap 5. Doe aangifte bij de politie van internetoplichting

Wanneer de goederen uiteindelijk nog niet geleverd zijn, en de verkoper daar geen geldige reden voor heeft, is de kans erg groot dat je met oplichting te maken hebt. Dit is een strafbaar feit en je kunt daarvan aangifte doen bij de politie.
Op juridisch gebied sta je nu veel sterken en daarnaast kan de oplichter zijn zaken moeilijker voortzetten. Alle informatie die je verzamel hebt komt nu goed van pas.

Neem het volgende zeker mee:

  • Het bankafschrift van de transactie
  • Prints van de correspondentie
  • Een kopie van de advertentie
  • Je legitimatiebewijs

Vaak neemt de behandelende politiemedewerker de aangifte niet helemaal serieus. Dit komt omdat het niet perse om oplichting hoeft te gaan. Het niet leveren van goederen, wordt gezien als “wanprestatie”. Van de politie krijg je dan vaak te horen, dat het om een conflict gaat tussen burgers onderling. Dit is op zich niet strafbaar en daar houdt de politie zich dus niet mee bezig. Als je toch aangifte doet bij de politie, dring er dan bij de politie op aan dat ze het ook echt als een aangifte behandelen en niet slechts als een "melding". Laat de politie een proces-verbaal opnemen in je aangifte en bewaar daarvan een kopie. Later kan dit nog van toepassing zijn.

Stap 6. Neem contact op met je eigen bank en de bank van de oplichter

Je kunt proberen de betaling terug te laten boeken. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Geef door aan de bank dat het gaat om fraude en laat het kopie van je aangifte zien. Neem daarna ook contact op met de bank van de oplichter en laat weten dat zijn rekeningsnummer misbruikt wordt voor fraude.
© 2008 - 2024 Kimmy-tje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oplichting op MarktplaatsOplichting op Marktplaats; bijna iedereen kent wel iemand die er ooit mee te maken heeft gehad. Die nieuwe telefoon voor…
Het succes van MarktplaatsDe website Marktplaats.nl, die al 11 jaar bestaat, is een enorm succes in heel Nederland. Op Markplaats.nl kunt u een ad…
Kopen en verkopen op MarktplaatsKopen en verkopen op MarktplaatsOp Marktplaats.nl vinden kopers en verkopers elkaar al sinds 1999. Waar de één zijn spullen kwijt wil, heeft een ander z…
Opgelicht via MarktplaatsEr wordt tegenwoordig veel opgelicht via marktplaats, en dat gaat meestal niet om kleine bedragen. Spullen zoals een iPh…

Ebooks (internetboeken)Ebooks (internetboeken)Een steeds groter wordend fenomeen op internet is het ebook. Boeken worden online gratis of tegen betaling aangeboden in…
Hoe reinig ik mijn laptop?Steeds meer mensen kopen een laptop en logisch, je kunt hem overal gebruiken, makkelijk op te bergen en nog mee te nemen…
Kimmy-tje (34 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.