Ebooks (internetboeken)

Ebooks (internetboeken) Een steeds groter wordend fenomeen op internet is het ebook. Boeken worden online gratis of tegen betaling aangeboden in .pdf of .exe bestanden

Ebooks, wat zij het?

Ebooks zijn boeken die digitaal worden aangeboden via internet. Bestaande boeken kunnen worden gescand en opgeslagen, nieuwe boeken worden tegenwoordig vaak al digitaal gemaakt. De boeken worden op internet geplaatst en kunnen gedownload worden. Ebooks worden aangeboden in .pdf of .exe bestanden.
Er zijn ook apparaten in de handel waar je ebooks kunt opslaan en teruglezen, deze noemt men ook Ebook tegenwoordig ook wel aangeduid als Ereader.

Wat is het nut van ebooks

  • Een ebook kun je downloaden vanaf internet en ter plekke lezen
  • Een ebook kun je bijvoorbeeld op je Ipod opslaan, waardoor je de informatie altijd bij je hebt. Wanneer je een lange reis moet maken of met vakantie gaat hoef je geen stapel boeken mee te slepen, maar kun je de boeken lezen vanaf je Ipod, PDA, Blackberry, Ereader en zelfs op sommige telefoons.
  • Soms zijn boeken niet meer in de handel verkrijgbaar, en worden ze wel op internet aangeboden als ebook, waardoor ze nog te lezen of te raadplegen zijn.
  • Via internet worden er studieboeken als ebook aangeboden, aanschaf van bepaalde studieboeken is niet meer nodig.

Zijn ebooks gratis?

Ebooks worden via internet verkocht of gratis aangeboden. Bij de gratis downloads gaat het meestal om oudere boeken (bijv. 20.000 mijlen onder zee van Jules Verne), waar geen auteursrecht op zit (verstrijkt 70 jaar na overlijden van de schrijver) of om boeken die niet gepubliceerd zijn als boek, maar alleen ter informatie op internet gezet zijn. Ook studieboeken worden soms gratis aangeboden.

Auteursrechten

Voor een gedownload exemplaar van een ebook waar nog auteursrecht op zit, zal je download hoogstwaarschijnlijk beschermd zijn tegen kunnen uitprinten en tegen kunnen kopiëren. Als je een ebook koopt, zul je in vele gevallen een wachtwoord toegezonden krijgen, waarmee je toegang tot het bestand krijgt. Is je download niet beveiligd, dan zul je zelf moeten nagaan of er auteursrecht zit op het printen en/of vermenigvuldigen van je bestand. Wanneer je bestand wel vermenigvuldigt of uitprint, dan ben je net zo strafbaar als wanneer je een papieren versie kopieert en verspreidt.

Zelf schrijven

Hou je zelf van schrijven, maar wil je niet publiceren via een uitgever, of kun je geen uitgever vinden voor het uitgeven van je boek, dan kun je zelf een ebook maken en via internet verkopen. Je kunt je boek schrijven in Word, omzetten naar een .html bestand en vervolgens weer omzetten naar een .pdf of .exe bestand. Op deze manier kun je volledig in eigen beheer proberen je boeken aan de man te brengen. Wanneer je graag en veel schrijft loont het om een eigen website op te zetten, waardoor je zelf een inkomen kunt genereren.

Waar vind je ebooks

Op internet kun je via diverse zoekmachines op sites komen die ebooks aanbieden. Een interessante aanbieder is Project Gutenberg, die gratis downloads aanbiedt in allerlei talen. Het gaat hier voornamelijk om oude boeken, zowel informatief als romans. Op de ebook startpagina kun je heel veel informatie en sites vinden over ebooks en het aanbod hiervan.

Worden ebooks een doorslaand succes?

Of het downloaden van ebooks via internet heel populair gaat worden is nog niet goed te voorspellen. Nadeel van ebooks is dat men "niet lekker met een boek" ergens kan gaan zitten lezen. Een ebook heeft niet de sfeer van een papieren boek. Ook worden papieren boeken vaak cadeau gegeven op verjaardagen, afscheidsfeestjes, jubilea e.d. Een ebook zal daarvoor niet gebruikt kunnen worden. Ebooks zullen zeker nooit een vervanger worden van het papieren boek.
© 2008 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studentensupport en Bookboon: gratis je studieboekenStudentensupport en Bookboon: gratis je studieboekenStudentensupport heet in 2020 Bookboon. Bookboon is de plaats om gratis studieboeken en compendia van het internet te do…
Gratis en legaal e-books downloadenDigitaal lezen wordt steeds populairder en dat zorgt ervoor dat het aanbod van e-books steeds groter wordt. Dat is natuu…
Gratis e-books downloaden door middel van torrentsGratis e-books downloaden door middel van torrentsNee, dit is geen opsomming van bekende sites met precies dezelfde selectie aan gratis boeken zoals je ze overal op het i…

Gewelddadige games. Geweld tegen meisjes en vrouwenGewelddadige games. Geweld tegen meisjes en vrouwenGames zijn populair, maar games hebben ook nadelen. Games kunnen nog zo populair zijn maar het wordt nooit een goede zaa…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.