Internetfraude: Malafide praktijken via het web
Het internet is niet meer weg te denken uit deze tijd. Je kunt er informatie vinden over welk onderwerp je maar wil, je kunt online je bankzaken regelen, aankopen doen en communiceren met zowel bekende als onbekende mensen. Mede door de anonimiteit van internetgebruikers en de goede communicatiemogelijkheden van het internet kunnen fraudeurs op een relatief simpele manier internetgebruikers misleiden en hen slachtoffer te maken van hun malafide praktijken. Welke vormen van internetfraude zijn er? Hoe gaan internetfraudeurs te werk? En wat kun je doen om geen slachtoffer te worden?
Vormen van internetfraude
Er zijn talloze trucs om fraude via het internet te plegen, maar wat overeenkomt is dat het doel van deze vorm van fraude meestal het verkrijgen van persoonlijke gegevens van de gebruikers is of mensen laten betalen voor producten of diensten die niet worden geleverd. De meest voorkomende trucs die de fraudeurs van het web gebruiken zijn:
- Phishing
- Spyware
- Ransomeware
- Fakers
Phishing
Bij phishing worden slachtoffers per mail benaderd door zogenaamd een bank of een creditcardmaatschappij. In deze mail bevindt zich een link naar een valse website die erg lijkt op de website van de betreffende organisatie. In dit soort e-mails zal je worden verzocht om je inloggegevens te controleren. Wanneer de ontvanger van de mail via deze link zijn bank- of creditcardgegevens invoert, heeft de fraudeur de bankgegevens in handen. Met deze persoonlijke gegevens kan hij producten kopen op internet en dit van jouw rekening af laten schrijven!
Wat kun je doen tegen phishing?
Wees alert op e-mails van financiële instellingen. Qua uiterlijk zullen de mail en de site waar je naartoe wordt verwezen vrijwel identiek zijn aan die van de financiële instelling, maar bedenk goed dat legitieme bedrijven je nooit via de mail om persoonlijke gegevens zullen vragen! Twijfel je of de mail afkomstig is van een betrouwbare afzender? Neem dan voor de zekerheid contact op met het bedrijf waar de mail van afkomstig zou zijn.
Spyware
Spyware is software die wordt gebruikt om surfgedrag te analyseren en specifieke acties te tonen. Op deze manier worden de interesses en overige data van de internetgebruiker doorgespeeld naar derden, marketingbedrijven, zodat die kunnen inspelen op wat ze van de gebruiker weten. Spyware zit vaak bij gratis software of trialprogramma’s, zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is. Spyware kun je onder andere herkennen aan:
- Het feit dat je systeem vele malen trager is dan gebruikelijk
- Pop-ups die geregeld verschijnen terwijl je op het internet surft
- Je startpagina die opeens is veranderd
Wat kun je doen tegen spyware?
Een goede manier om verlost te raken van spyware is je computer voorzien van goede securitysoftware, zogenaamde spyware removers. Ook zit er tegenwoordig vaak in het antiviruspakket van fabrikanten die hierin gespecialiseerd zijn een spywarescanner. Een andere manier is om geen gebruik te maken van gratis software, maar of dat ideaal is?
Ransomeware
Ransomeware maakt het voor internetcriminelen mogelijk om je computer op afstand te vergrendelen. Je zal een melding krijgen dat je je computer pas weer kunt gebruiken als je hebt betaald. Het is een vorm van chantage. Deze vorm van software kan worden geïnstalleerd na het openen van een schadelijke bijlage in je e-mail, na het klikken op een schadelijke koppeling op een website of na het openen van een schadelijk bestand.
Wat kun je doen tegen ransomeware?
Ten eerste is het raadzaam om je computer goed te beveiligen met antivirusprogramma’s en antimalware. Zorg dat de automatische beveiligingsupdates op je computer goed worden uitgevoerd en zorg dat je firewall is ingeschakeld. Ook is het verstandig om e-mails en bijbehorende bijlagen van onbekende of verdachte afzenders direct te verwijderen zonder deze eerst te openen. Mocht er onverhoopt toch ransomeware op je computer zijn geïnstalleerd, dan zal je met een volledige systeemscan de schadelijke bestanden moeten detecteren om ze vervolgens te verwijderen.
Fakers
De faker doet zich op het internet anders voor dan dat hij is. Hij is te vinden op datingsites, in chatrooms en op sociale media om in contact te kunnen komen met andere mensen. Hij zal er alles aan doen om het vertrouwen van zijn potentiële slachtoffers te winnen, verliefd op hem te laten worden en hen van hun gezond verstand beroven. Uiteindelijk, wanneer hij het slachtoffer voor zich heeft gewonnen, laat hij zijn slachtoffer met allerlei smoezen geld overmaken of spullen voor hem kopen.
Wat kun je doen tegen fakers?
Vaak als iets te mooi is om waar te zijn, is dit ook zo. Wees alert wanneer het gladde praatjes van een onbekende ‘internetvriend’ betreft. Ga voor jezelf na wat je nu eigenlijk weet van deze persoon. Kloppen zijn verhalen wel met elkaar? Geeft hij aan verliefd op je te zijn en ben jij ook verliefd op hem? Vraag je dan eens serieus af waarom hij telkens een reden heeft om je niet te hoeven ontmoeten. Er moet dan toch wel een alarmbel gaan rinkelen. Hij is enkel uit op je geld.