Vloggen is bloggen met een video

Vloggen is bloggen met een video Vloggen bestaat al sinds 2002 en wordt door veel mensen gedaan. Het aantal mensen dat vlogt, groeit maar door. Niet alleen "onbekende" mensen vloggen, maar het wordt ook door BN-ers gedaan. In een schoolklas vloggen er meer wel, dan niet. Vaak heb je als ouder niet door wat voor filmpjes je kind op internet zet. Zolang het geen al te gekke filmpjes zijn, is dit niet erg. Met vloggen laat je immers zien wat voor jou belangrijk is en dan is het natuurlijk erg leuk dat je veel volgers hebt. Valt er met vloggen eigenlijk een boterham te verdienen?

Inhoud


Wat is vloggen

Anno 2020 weet (bijna) iedereen wel wat vloggen is, terwijl het jaren daarvoor nog een stuk onbekender was. Vloggen is voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld geworden. In een schoolklas vloggen er meer kinderen wel, dan niet. Naast de "onbekende" vlogger, vloggen ook steeds meer BN-ers.

Betekenis vloggen

Vloggen komt van het woord vlog en dat is niets minder dan een video weblog. Aan de hand van video's laat je zien wat jou bezighoudt en daar maak je dan een digitaal dagboek van.

Is vloggen voor iedereen weggelegd

Iedereen kan vloggen als hij/zij dit wil, maar niet iedere vlogger wordt een bekende vlogger! Het enige dat je nodig hebt om te kunnen vloggen zijn een camera, ideetjes om aan de wereld te laten zien, een programma om de filmpjes te bewerken en natuurlijk een YouTube-account. En het is natuurlijk erg handig om je filmpjes goed van spraak te kunnen voorzien. Want daar gaat het bij vloggen om. Je vertelt immers wat jou bezighoudt.

Let op privacy

Eigenlijk legt een vlogger alleen vast wat hij/zij belangrijk vindt en filmt alleen zichzelf, maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat
er toch andere mensen in beeld komen. Bijvoorbeeld een toevallige voorbijganger. Het zou dan wellicht handig zijn om aan te geven dat je dat filmpje op het internet wilt zetten en of die persoon er geen problemen mee heeft in verband met de privacy. Want als deze beelden éénmaal op het internet staan, zijn ze niet gemakkelijk meer te verwijderen. Dat is ook iets waar kinderen rekening mee moeten houden met wat ze over zichzelf op het internet zetten. Als ouder kan het daarom zinvol zijn om eerst te bekijken wat je kind online wil zetten.

Hoe krijg je de meeste abonnees

Het is verstandig om uniek te zijn, dus je van de rest te onderscheiden. Kies daarom voor een eigen stijl en laat zien dat je vloggen met passie doet. Maar probeer wel zoveel mogelijk jezelf te zijn - oprecht en geloofwaardig - anders heb je kans dat je vlogs nep overkomen. Wil je een groter bereik? Dan kan het verstandig zijn om je vlogs in het Engels te maken. Hierdoor kunnen ook mensen die geen Nederlands spreken, volgen waarover jij vlogt.

Waarover wordt het meeste gevlogd

Er zijn veel vlogs te vinden over films, sport, gadgets en eten. Vlogs over eten zijn populair geworden. In de zogeheten foodvlogs wordt er bijvoorbeeld aan de hand van recepten eten gemaakt. Of de vlogger vertelt wat hij/zij lekker vindt en hoe je dit het beste kunt klaarmaken. Vaak zien de volgers "hun vlogger" als voorbeeld en dat kan dan weer tot gevolg hebben dat anderen bijvoorbeeld gezonder gaan eten.

Meiden en vloggen

Meiden vloggen het meest over make-up en kleding. Vaak laten ze in hun vlogs zien hoe ze bepaalde kledingstukken met elkaar combineren of hoe je make-up kunt gebruiken om een bepaalde uitstraling te krijgen.

Jongens en vloggen

Jongens vloggen vaak over games. Dit betekent trouwens niet dat er geen meisjes zijn die over games vloggen!

Kun je geld verdienen met vloggen

Het antwoord hierop is: jazeker. Er zijn vloggers die hier een serieuze boterham mee verdienen. Ze zijn fulltime met hun vlogs bezig en besluiten om te stoppen met school of werk. Maar hoe verdienen ze dat geld eigenlijk? Doordat ze veel volgers hebben, worden hun filmpjes ontzettend veel bekeken. Als hun filmpjes een bepaald aantal keren per kwartaal worden bekeken, kunnen ze partner van YouTube worden. Bij hun filmpjes worden advertenties getoond en daarin zit het hem. Aan die advertentieweergaven verdienen ze. Zo kunnen ze per duizend weergaven tussen de vijf cent en vijf euro verdienen. Het hangt natuurlijk wel van hun populariteit af. Zou iedereen daarom vloggen, of gewoon omdat ze het leuk vinden?

Vlogger of YouTuber

Naast vloggers zijn er ook YouTubers. Misschien denk je wel dat dit hetzelfde is. Ze zetten toch beiden hun filmpjes op YouTube? Ja, dat klopt wel, maar er is een verschil. Een vlogger filmt alleen zichzelf. De filmpjes gaan dus over zijn/haar eigen leven, terwijl een YouTuber juist filmpjes maakt waarop hij/zij zelf vaak niet zichtbaar is.

Populaire Youtubers

De meeste Youtubers zijn eerst als vlogger begonnen. De Nederlandse Joy, beter bekend als Beautynezz maakt vlogs over mode, make-up en lifestyle. Naast haar zijn er nog een aantal populaire Youtubers:
 • Jenna Marbles (de Amerikaanse Jenna N. Mourey). Zij is onder andere een komische vlogger. Naast een eigen YouTube kanaal heeft ze rollen in series en een eigen hondenspeelgoedlijn.
 • NigaHiga (de Japans-Amerikaanse Ryan Higa). Hij is een komische vlogger en maakt zijn vlogs alleen of samen met andere YouTube gebruikers.
 • Smosh (het duo Anthony Padilla en Ian Hecox uit Amerika). Zij begonnen in 2002 al met het plaatsen van filmpjes op hun eigen website. In 2006 zijn ze op YouTube begonnen. Zij maken komische vlogs met zelfgeschreven liedjes en komische filmpjes.
 • De Zweedse Felix Arvid Ulf Kjellberg, beter bekend als PewDiePie begon zijn carrière in 2010 als vlogger van videogames. Van vlogger is hij YouTuber geworden.
 • Roman Atwood is een You-Tuber, vlogger en komiek. Hij begon al met filmpjes maken toen hij nog op de middelbare school zat. Hij heeft een eigen lijn van producten die hij verkoopt.
 • Lilly Singh begon in 2010 en is naast You-Tuber ook actrice, schrijfster en komiek.
 • HolaSoyGerman (de Chileense Germán Alejandro Garmendia Aranis). Hij begon in 2011 en maakt komische video's.

Dutch YouTube Gathering

In 2010 werd Dutch YouTube Gathering (DYTG) opgericht. Ieder jaar wordt er een Dutch YouTube Gathering evenement gehouden en het aantal bezoekers wordt ieder jaar meer. Tijdens zo'n evenement kan iedereen die van online video's houdt in contact met elkaar komen, elkaar ontmoeten en indien gewenst het uitwisselen van ervaring of het vergroten van het netwerk. Bij zo'n evenement zijn niet alleen bekende YouTubers aanwezig, maar ook adverteerders en managers.

Is er ook een keerzijde

Volgers kunnen je maken of breken. Als er alleen maar commentaar op je wordt geleverd of negatieve dingen over je worden gezegd, kan dit als resultaat hebben dat je het vloggen helemaal links laat liggen. Dat is helaas bij sommige vloggers al gebeurd.
Ook kan het zijn dat je jezelf op een andere manier laat zien, dan je in werkelijkheid bent. Je kunt je veel vrolijker en gelukkiger voordoen dan je je voelt. Dit is namelijk gebeurd bij de jonge vlogger Djermaine (Jermaine Tonkes), die in 2012 uiteindelijk zelfmoord heeft gepleegd. Niemand heeft ooit iets van zijn depressiviteit gemerkt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
YouTuber Joe SuggYouTube wordt steeds populairder. Er ontstaan wereldberoemde kanalen waarop mensen van over de hele wereld hun dagelijks…
YouTuber Tanya BurrZe begon haar YouTube-kanaal zonder er veel van te verwachten maar groeide uit tot een hele bekende YouTuber. Met haar l…
Wat is bloggen en vloggenWat is bloggen en vloggenVlogging en blogging zijn benamingen die je steeds vaker in onze maatschappij hoort. Maar wat is het nu precies en wanne…
Met YouTube geld verdienenMet YouTube geld verdienenYouTube wordt beschouwd als hét platform van de toekomst. Het wordt door velen zelfs omschreven als de opvolger van tele…

Internetfraude: Malafide praktijken via het webInternetfraude: Malafide praktijken via het webHet internet is niet meer weg te denken uit deze tijd. Je kunt er informatie vinden over welk onderwerp je maar wil, je…
Trage computer? Breng je pc bij de tijd met een SSD!Trage computer? Breng je pc bij de tijd met een SSD!Aan een steeds maar langzamer werkende computer kunnen we ons enorm ergeren. En terecht. Maar een compleet nieuwe pc kop…
Bronnen en referenties
 • http://trendsincommunicatie.blogspot.nl/2015/02/het-verdienmodel-achter-populaire.html
 • http://www.nu.nl/nuzakelijk-overig/3888358/vlogger-had-nooit-verwacht-vloggen.html
 • http://www.allerecords.nl/populairste-youtube-kanaal-ter-wereld/
 • http://allesoverjongeren.nl/alles-over-youtubers/
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/5133/Media-technologie/article/detail/3580622/2014/01/20/YouTubesterren-verdienen-miljoenen-met-gek-doen.dhtml
 • http://www.mediawijzer.net/jongerendocumentaire-shinewereld-over-het-megapopulaire-vloggen-vanavond-op-bnn/
 • http://www.quotenet.nl/Nieuws/Dit-zijn-de-10-BEST-VERDIENENDE-YOUTUBERS-TER-WERELD-188567
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 22-04-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.