Cross of the Dutchman – game

Cross of the Dutchman – game Na een lange tijd van ontwikkeling, de makers zijn er zes jaar mee bezig geweest, lanceert het Leeuwarder bedrijf Triangle Studios op 10 september 2015 een computerspel dat Cross of the Dutchman heet. In de game is de hoofdrol weggelegd voor een beroemde figuur uit de Friese geschiedenis: Grutte Pier, Grote Pier. De man heeft echt bestaan en heette Pier Gerlofs Donia. Hij is een volkslegende die leefde in de 16e eeuw en beroemd werd door zijn vrijheidsstrijd.

Cross of the Dutchman

Het computerspel dat geïnspireerd is op de figuur van Grutte Pier en zijn belevenissen is beschikbaar voor avontuurlijke gamers, geschiedenisfanaten en liefhebbers van actie-games. De gamer kan in de huid kruipen van de eenvoudige boer die uitgroeide tot de leider van een leger verzetsstrijders.

Lancering van de game

De lancering van de game op 10 september 2015 is precies 500 jaar na het moment dat Pier zijn strijd tegen de Saksen begon. De game is beschikbaar voor PC, Mac en Linux en kan in verschillende talen worden gespeeld. Ook in het Fries.

Invasie van de Saksen

In Cross of the Dutchman beleven de spelers de invasie van de Saksen in Friesland. Pier, een man die Grote wordt genoemd vanwege zijn formaat en kracht, raakt betrokken in het conflict. Hij zet het leven van zijn vrienden en familie op het spel.

Ontwikkeltijd

Triangle Studios heeft lang gedaan over de ontwikkeling van het spel. Al in 2009 begonnen de ontwikkelaars met het ontwerp. Het project heeft in de loop van de jaren meerdere revisies ondergaan en werd zelfs even stopgezet om budgettaire redenen.
Triangle Studios is wàt trots op het spel Cross of the Dutchman, dat nu beschikbaar is voor spelers over de hele wereld.

Omschrijving van het spel

Cross of the Dutchman is een avontuur vol actie, gebaseerd op het echte verhaal van volkslegende Grutte Pier. Het verhaal vindt plaats in middeleeuws West-Europa, in de provincie Frisia, tegen het einde van de 16e eeuw. Pier en zijn familie leefden in vrede, maar de wereld rondom hen veranderde. Het werd er niet beter op toen de Saksische legioenen de dorpen in de buurt binnenvielen. Het leven van de dorpsbewoners werd een hel. Pier raakte bij de strijd betrokken en de situatie escaleerde. Grutte Pier verzamelde daarna een groep van boeren en vormde een front tegen de onderdrukkers. De strijd die volgde maakte de grote man nog groter dan hij al was en hij werd de legende die we kennen uit de Cross of the Dutchman.

Bijzonderheden van het spel

 • In het spel zijn historisch accurate omgevingen te zien;
 • de spelers krijgen een rijke en meeslepende verhaallijn voorgeschoteld;
 • in het spel zitten ongelooflijke karakters;
 • het spel heeft een esthetisch unieke stijl;
 • het spel zit vol actie, avontuur en strategische gameplay-elementen;
 • in het spel zitten ongelooflijk bevredigende veldslagen, met de nadruk op een gevoel van macht en kracht;
 • er zijn grote slagvelden ingericht met honderden tegenstanders en bondgenoten;
 • het spel wordt onderbroken door gedetailleerde handgetekende cutscenes;
 • je hoort een unieke soundtrack.

Grondig

Triangle Studios was erg grondig in de research naar de geschiedenis, de Middeleeuwen en de tijd van Grutte Pier. Er werden historische artikelen bestudeerd, steden bezocht, en informatie vergaard om de wereld van de held betrouwbaar vorm te kunnen geven. Triangle Studios is daar heel goed in geslaagd.

De figuren hebben 16e eeuwse kleding aan en ook daar werd een studie van gemaakt. De game ontwikkelaars gingen naar musea en locaties zoals de laatste rustplaats van Grutte Pier. Ook werd de 16e eeuw bestudeerd om een accurate weergave te kunnen maken van de architectuur uit die tijd. De ontwikkelaars gingen op bezoek bij deskundigen over het leven en de strijd van toen. De research is via het spel beschikbaar voor de speler, die al spelende de 16e eeuw kan ontdekken.

Triangle Studio’s

Triangle Studios is een onafhankelijke game development studio, die in Leeuwarden zijn basis heeft. Het bedrijf is opgericht in 2006 en ontwikkelt computergames voor diverse platforms. Op 2 maart 2010 opende Triangle Studios een filiaal in Dallas Amerika.
Iets meer dan twintig mensen werken bij het bedrijf aan producten van de hoogste kwaliteit.
© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Friesland: Grutte PierFriesland: Grutte PierGrutte Pier wordt door de Friezen gezien als één van de grootste Friese verzetshelden aller tijden. Hij was één van de t…
Hoe worden computergames gemaakt?Een computergame kan heel klein en simpel zijn, zoals de meeste spelletjes op websites die meestal met het computerprogr…
LOOP Leeuwarden - hardlopen in de Friese hoofdstadLOOP Leeuwarden - hardlopen in de Friese hoofdstadLoop Leeuwarden is een jaarlijks georganiseerd loopevenement dat wandelend en hardlopend te volbrengen is. Het is het gr…
Elfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstadElfstedentocht – Finish in de Leeuwarder binnenstadAls de Elfstedentocht wordt gereden, dan is de finish op de Bonkevaart (Bonkefeart) bij Leeuwarden. Het einde van de toc…

Hoe speel je World of Warcraft?Hoe speel je World of Warcraft?World of Warcraft is een geweldig spel om te spelen. Hoe speel je World of Warcraft? Je moet natuurlijk eerst een accoun…
Internetfraude: Malafide praktijken via het webInternetfraude: Malafide praktijken via het webHet internet is niet meer weg te denken uit deze tijd. Je kunt er informatie vinden over welk onderwerp je maar wil, je…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cross of the Dutchman
 • http://www.triangle-studios.com/press/sheet.php?p=cross_of_the_dutchman geraadpleegd op 11 september 2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Triangle_Studios geraadpleegd op 11 september 2015
 • Game - Cross of the Dutchman
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-04-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.