Laserprinter of Inkjet? Welke is voor u het beste geschikt?

U staat op het punt om een nieuwe printer aan te schaffen maar u weet niet of u nu het beste een inkjetprinter of juist een laserprinter moet kopen. Dat is voor iedereen verschillend en is vooral afhankelijk van uw printgedrag en de eisen die u aan uw printer stelt. In dit artikel vind u een aantal voor- en nadelen per printertype die u kunnen helpen in uw keuze. Om te kunnen bepalen welke printer het beste voor u geschikt is moet u zich een aantal vragen stellen. Wilt u goedkoop printen? Is de kwaliteit van een afdruk doorslaggevend? Wat drukt u zoal af? Hoe vaak gebruikt u de printer? Ligt de voorkeur bij snel een grote hoeveelheid af kunnen drukken of wilt u juist liever een paar hoogwaardige afdrukken maken en is de snelheid niet belangrijk (denk aan foto's)?

Financieel

Welke printer is het goedkoopst in het gebruik

Hoewel de aanschaf van een toner vaak véél duurder is als een cartridge, wil dat nog niet betekenen dat u daardoor ook duurder uit bent. Een lasertoner heeft een veel hogere capaciteit als een cartridge en als u het terugrekent naar de kosten per afdruk blijkt juist dat een toner veel goedkoper is.

Voorbeeld:

Cartridge X heeft een inhoud van 19 ml inkt. Daarmee kunnen naar schatting 400 / 600 afdrukken mee worden gemaakt. Deze cartridge kost 25.

Toner X, kost 99 maar kan 10.000 afdrukken maken. Dat is dus 20 keer zoveel als Cartridge X kan afdrukken. Toch kost deze slechts vier keer zoveel.

Men moet natuurlijk ook rekening houden met het feit dat bij een kleuren laserprinter de prijs pèr toner al gauw oploopt tot boven de 100. Een setje bestaat uit Zwart, Geel, Magenta en Cyaan. Dus dat is een uitgave van boven de 400.
Bij een inkjetcartridge koopt u een set cartridges voor 50 of 60 en dat is vaak beter te missen in uw maandelijkse budget.

Kwaliteit

Over het algemeen is de kwaliteit van een inkjetprinter hoger als die van een laserprinter. Er bestaan natuurlijk laserprinters die perfecte foto's af kunnen drukken maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Gebruikt u uw printer voornamelijk voor tekstdocumenten of facturen met een logo dan voldoet elke laserprinter. De verschillen in kwaliteit komen vooral naar voren wanneer er foto's worden afgedrukt.

Snelheid

Laserprinters kunnen veel meer prints per minuut maken dan inkjetprinters. Dit is vooral te danken aan de manier waarop een laserprinter een afdruk maakt. Een laserprinter werkt met tonerpoeder en dat heeft nagenoeg geen droogtijd nodig. Een Inkjetprinter werkt met vloeibare inkt en heeft een langere droogtijd nodig. De printer is zo afgesteld dat pas aan de volgende afdruk wordt begonnen als de eerste afdruk droog genoeg is. Gebeurt dit namelijk niet dan plakken de afdrukken aan elkaar.

Gezondheid

Er wordt druk gespeculeerd over de gezondheidsrisico's door het gebruik van laserprinters. Omdat de toner werkt met poeder dat gaat zweven wanneer het verwarmd wordt, kan men het poeder inademen. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers die dicht bij een laserprinter werken veel vaker last hebben van migraine. Er wordt door de Arbodienst afgeraden om binnen een straal van een meter naast een laserprinter te werken. Inkjet werkt met vloeibare inkt dat bovendien op waterbasis is gefabriceerd. Er zijn kleven geen gezondheidsrisico's aan het werken met vloeibare inkt. Hebt u thuis weinig ruimte en staat de printer binnen een meter van uw werkplek dan lijkt een inkjetprinter de meest veilige keuze.

Kunnen lasertoners worden nagevuld?

Toners kunnen worden nagevuld alleen niet op een 100% betrouwbare manier. Er zijn inktnavulbedrijven die het wel doen, maar die nemen net als degene die ze laat vullen een risico. Een toner is complexer als een inkjetcartridge en bestaat uit een aantal losse onderdelen die kunnen beschadigen of verslijten. Het grootste risisco is dat de membranen (die het poeder doseren) scheuren en alle poeder ineens uit de toner komt rollen. Hierdoor raakt de toner verstopt en kan niet meer ventileren. De temperatuur loopt dan razendsnel op met rampzalige gevolgen.

Er wordt echter wel druk gewerkt aan een mogelijkheid om de inwendige staat van een toner te kunnen controleren alvorens er gevuld wordt. Als dat eenmaal mogelijk is kunt u op een veilige manier toners navullen en bespaart u aanzienlijk veel geld.

Een goedkope printer heeft vaak dure toners/ cartridges

Deze stelling gaat bijna altijd op. Fabrikanten verkopen printers onder de prijs en gaan er van uit dat de beoogde winst wordt behaald met de verkoop van de toners/ cartridges. Het beste kunt u voordat u een printer koopt onderzoek doen naar de prijs van de toners / cartridges. Let daarbij vooral op de prijs en de capaciteit. Koop niet zonder meer de goedkoopste printer want u kunt bedrogen uitkomen.

Er bestaan ook remanufactured toners

Het meest betrouwbare en goedkoopste alternatief voor toners zijn de zogeheten remanufactured toners. Deze toners zijn gedeeltelijk gerecyclede toners, maar alle onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn worden uitvoerig gecontroleerd en indien nodig vervangen. Naast dat deze toners tientallen euro's goedkoper (kunnen) zijn als originele toners, hebben deze remanufactured toners ook vaak een hogere capaciteit.

Hiervoor geldt (net als bij cartridges) dat het ene imitatiemerk het andere niet is. Vraag daarom gerust naar de kwaliteitsnormen, garantie en welk merk toners de winkel aan u aanbiedt.
© 2008 - 2024 Darasa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn printer drukt niet meer goed af! Hoe komt dat?U heeft een printer en de afdrukken zijn (ineens) niet meer om aan te zien? Elke afdruk vertoont strepen of de pagina ko…
Aanschaf laser printer. Waar let je op bij het kopen?De aanschaf van een laser printer lijkt een vrij makkelijke keus. Er zijn immers ontzettend veel laser printers op de ma…
Lege cartridges navullen, werkt dat?Sinds enkele jaren bestaat er de mogelijkheid om lege cartridges te laten navullen. Een methode die volgens voorstanders…
Slechte afdrukken? gebruik een reinigingscartridgeWanneer de afdrukken van uw printer achteruit gaan of gewoonweg niet meer zichtbaar zijn dan is de kans groot dat de pri…
Kan ik mijn Epson cartridge navullen?Epson cartridges zijn (bijna) allemaal navulbaar. Je moet alleen wel weten welke inkt en wat voor cartridge je gebruikt…
Reacties

Annoniem, 15-09-2011
'Er wordt door de Arbodienst afgeraden om binnen een straal van een meter naast een laserprinter te werken.'

Geldt dit als de printer vaak aan het printen is of ook voor als de printer nauwelijks gebruikt wordt en in stand-by staat? Reactie infoteur, 09-11-2011
Omdat er nog niet voldoende bewijzen zijn van aandoeningen door laserprinters veroorzaakt zou ik adviseren om ten alle tijden een meter afstand in acht te nemen. HEt is wel zo dat de stofdeeltjes zich pas verspreiden als de toner in beweging komt (tijdens het printen).

Vos, 11-09-2011
Wat u niet vermeld is dat Inktject cardridges indrogen en Laser toner niet. Heb al veel nog gedeeltelijke cardridges weg kunnen gooien. Reactie infoteur, 09-11-2011
Dat ben ik inderdaad vergeten te vermelden in mijn artikel. Ter aanvulling op mijn artikel: Wanneer u werkt met inktcartridges en u zorgt ervoor dat er regelmatig (minmaal 1 x per week een zwarte en een kleurenprint maakt) indrogen grotendeels kan worden voorkomen. Wanneer u een inktcartridge eenmaal hebt gebruikt moet u ten alle tijden de cartridges regelmatig laten printen.

Darasa (10 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.