ADSL of kabel internet?

ADSL of kabel internet? Veel mensen vragen zich (terecht) af wat handiger is: ADSL of kabel internet. Hierbij een checklist die je voor jezelf kunt nalopen en dingen waar je op moet letten.

Inleiding

Voor veel mensen is het niet goed in te schatten welke vorm van internet en welke snelheid ze het beste kunnen nemen.
Internetproviders willen geld aan je verdienen en zullen daarom altijd een duurder abonnement aanbevelen dan u daadwerkelijk nodig heeft. Hieronder een aantal tips die de keuze hopelijk makkelijker zullen maken.

Waar moet ik op letten?

ADSL

ADSL internet wordt geleverd over de telefoonlijn van KPN. Dit wil niet zeggen dat je altijd met KPN te maken hebt. KPN is de netbeheerder van het telefoonnetwerk in Nederland.

Het belangrijkste voor een ADSL verbinding is het zogeheten ISRA punt. Dit is een klein kastje waar de telefoonlijn je huis binnen komt. Dit ISRA punt MOET je hebben voor een ADSL verbinding.

Zoek je ISRA punt:

Het ISRA punt bevindt zich meestal in de meterkast. Het is handig om eerst uw ISRA punt te vinden voordat u een keuze maakt voor een internetprovider. KPN heeft momenteel 4 verschillende ISRA punten in Nederland in gebruik.
Het betreft dus een klein wit kastje. Er staat ook altijd een logo van KPN of PTT op.
Als je dit punt hebt, dan komt er in ieder geval een telefoonlijn je huis binnen.

Ik kan geen ISRA punt vinden

Als je geen ISRA punt kunt vinden, kun je eerst nog KPN bellen om te controleren of er daadwerkelijk geen ISRA punt is. Je kunt bellen met 0900-0244 ( 0,10/min). Hier kun je navragen of ze een ISRA punt kunnen vinden op je adres.
Meer info vind je in dit artikel.

Wat als ik geen ISRA punt heb?

Er zijn 3 opties als je geen ISRA hebt:
  1. Je kunt een analoog telefoonabonnement aanvragen. Het ISRA punt wordt dan voor je aangelegd. Hier zijn kosten aan verbonden!
  2. Je kunt zelf een ISRA punt aan laten leggen via de website Huisaansluitingen.nl. Een monteur van KPN komt deze aansluiting dan bij je plaatsen. De kosten hiervoor liggen volledig bij jezelf en kan tot in de honderden euro's lopen.
  3. Je kunt kabel internet nemen.

Kabel

Kabelinternet wordt geleverd over de CAI aansluiting. De beheerder van het CAI netwerk verschilt per regio. De grootste zijn Ziggo, UPC, CAIWAY & Delta.

Voor kabelinternet heb je alleen een CAI invoerkabel nodig. Deze komt meestal in de meterkast je huis binnen. De CAI kun je herkennen als een dikke groene kabel die uit de grond je meterkast binnen komt. Deze wordt in de meterkast vaak opgesplitst in meerdere kabels die naar de CAI aansluitingen in de rest van het huis gaan.

Ik kan geen CAI invoerkabel vinden

Als je geen CAI invoerkabel kunt vinden, kun je contact opnemen met je regionale kabelprovider. Deze kan de invoerkabel bij je aan komen leggen. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn!
Ziggo: 0900-1884 ( 0,10/min)
UPC: 0900-1580 ( 0,10/min)
CAIWAY: 088-2249111 (lokaal tarief)
Delta: 0800-5150 (gratis)

ADSL of kabel?

Hieronder volgen een aantal situaties van internetgebruik. Kies de omschrijving die het beste bij je past.
We maken onderscheid tussen 3 verschillende internetabonnementen: 8 Mbit ADSL, 20-40Mbit ADSL/VDSL, en 30+ Mbit kabelinternet.

  • Wat is het zwaarste waar je internet voor wilt gebruiken?
   1. E-mails, YouTube, Informatie opzoeken (1)
   2. Downloaden van muziek, Af en toe films downloaden, Uitzendinggemist.nl (2)
   3. Downloaden van films en series, Online gamen, VPN, Hosten van eigen server (3)

  • Hoeveel uur per dag zit je op internet?
   1. 1 a 2 uur (1)
   2. 2 tot 5 uur (2)
   3. meer dan 5 uur (3)

  • Ben je afhankelijk van de (stabiele) snelheid
   1. Nee, snelheid mag fluctueren (1)
   2. Ja, ik wil dat mijn snelheid altijd (ongeveer) gelijk is (2)

  • Waar woon je?
   1. In een (middel)grote stad (1)
   2. Op het platteland/Afgelegen gebied/Klein dorp (2)

  • Heb je een huisalarm?
   1. Ja, mijn alarm belt in naar een alarmcentrale (1)
   2. Nee, ik heb geen huisalarm (2)

  • Hoeveel apparaten heb je tegelijk aangesloten op het internet?
  1. Slechts 1, mijn vaste computers (1)
  2. Meerdere computers (2)
  3. Computers, telefoons, gameconsoles.. Vrij veel (3)

Tel de punten achter je antwoorden op:
  • 6 tot 9 punten - Je gebruikt internet vrij weinig en hebt waarschijnlijk voldoende aan een 8 Mbit ADSL verbinding.
  • 9 tot 12 punten - Je gebruikt internet regelmatig en voor verschillende zaken. Je kunt waarschijnlijk wel een 20 tot 40 Mbit ADSL of VDSL verbinding gebruiken.
  • 12 tot 15 punten - Je vraagt veel van je internetverbinding en gebruikt deze vaak. Je bent daarom waarschijnlijk het beste af met een 30+ Mbit kabelinternet abonnement.

Dit is uiteraard geen harde richtlijn, maar slechts een advies. Mocht je meer willen weten of nog informatie missen, laat het weten via een reactie hieronder.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tifont, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Televisie aansluiten op het internetTelevisie aansluiten op het internetIn 2020 zijn er verschillende mogelijkheden om je televisie aan te sluiten op het internet. Met deze mogelijkheden kun j…
Telenet of BelgacomTelenet of BelgacomAls je in België op een serieuze manier zowel internet, telefoon en televisie wenst te beleven kan je ofwel kiezen tusse…
Test en verbeter je internetsnelheidTest en verbeter je internetsnelheidDe snelheid van je internetverbinding is afhankelijk van diverse factoren. Maar al te vaak wijkt de daadwerkelijke snelh…
Powerline, internetten via het stopcontactPowerline, internetten via het stopcontactPowerline is internetten en een netwerkje aanleggen via het stopcontact. Hiervoor zijn minimaal twee EoP-adapters nodig.…

Jumbo nog klantvriendelijker door online initiatievenIn een tijd van sociale media is het goed dat ook supermarkten zich daar op richten en van de mogelijkheden gebruik make…
Tifont (7 artikelen)
Laatste update: 02-04-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.