Telenet of Belgacom
Als je in België op een serieuze manier zowel internet, telefoon en televisie wenst te beleven kan je ofwel kiezen tussen Belgacom of Telenet. Welke van deze twee providers is nu het beste voor jou en welke is de goedkoopste?
Twee keer hetzelfde
Op zich bieden zowel Belgacom als Telenet dezelfde producten aan. Alleen de manier waarop ze die producten bij u aan huis leveren is verschillend en daardoor zijn er eveneens kwaliteitsverschillen tussen de twee. Elk van de twee providers heeft zowel zijn voordelen als zijn nadelen. Op dit moment heeft Telenet iets meer klanten dan Belgacom, respectievelijk 500.000 en 400.000. Beiden strijden ze vooral om het marktleiderschap over de digitale televisie, een product dat eigenlijk die naam niet eens waardig is. Op zich is hun televisie niet beter van kwaliteit of digitaler dan de tekst die je nu aan het lezen bent of een filmpje op YouTube. Het aanbod aan zenders van het duurdere HD televisie is op dit moment al helemaal voor te lachen. Met al hun acties en voordeelpakketten is het bovendien ook erg moeilijk om de juiste keuze te maken tussen deze twee reuzen die hoe langer hoe meer met hun aanbod naar elkaar toe lijken te groeien.
Het verschil tussen Telenet en Belgacom abonnement
Beide operatoren zijn vooral interessant door hun combipakketten. Bij Belgacom zijn dat Packs en bij Telenet noemt men dit Shakes. Bij beiden kan je gratis bellen tijdens de daluren. Bij Belgacom is dat vanaf 17u onbeperkt in België. Bij Telenet is dat vanaf 16u, 2000 minuten lang naar gans Europa. Maar gratis is een relatieve term als je weet dat telefoonaansluitingen respectievelijk 18,40 euro en 20 euro kosten per maand. Het aanbod aan televisie en internet is aan elkaar gewaagd. Bijna altijd biedt Telenet iets meer aan, voor iets meer geld. Op de digicorder van Telenet kan je meer films opslagen dan op de decorder van Belgacom. Telenet bied 8HD kanalen aan en Belgacom 5. Maar dit zijn geenszins populaire zenders. Bij de goedkoopste combipakketten is het aanbod redelijk hetzelfde. De down- en uploadsnelheid is hetzelfde, maar bij Telenet mag je 1 GB meer downloaden per maand en krijg je 2 IP adressen i.p.v. 1. Bij Belgacom kost zulk een basispakket net geen 50 euro. Bij Telenet betaal je bijna 60 euro. Dit komt omdat je bij Telenet altijd je kabelabonnement verschuldigd bent, hetgeen ruim 13 euro is per maand. Als je met andere woorden niet veel eisen stelt aan je mogelijkheden, zou ik kiezen voor Belgacom die ruim 10 euro goedkoper is per maand.
De veeleisende klant
Als je verwachtingen iets hoger liggen, wordt Telenet wel interessanter. Vooral als je veel wilt downloaden ( films of muziek ) en zowel de up- en downloadlimiet als de snelheid belangrijk zijn. De uploadsnelheid van de mediumpakketten is dan veel sneller bij Telenet ( 400 Kbps tegenover 1 Mbps ). De downloadlimiet is bij beiden identiek, maar bij Belgacom zal je veel meer extra moeten betalen als je de limiet overschrijd. Bij Telenet mag je tenslotte 5 GB meer downloaden. Voor dit alles zal je bij Telenet wel 68 euro betalen, waar dit bij Belgacom slechts 60 euro betreft Als je supersnel wilt surfen worden beide providers weer heel compitief met elkaar. Allebei zwaaien ze met hoge limieten en snelheden en de prijzen zijn aan elkaar gewaagd, maar voor beiden vooral héél duur, tot bijna 100 euro per maand voor een volledig pakket.
Kabel versus ADSL aansluiting
Telenet brengt zijn producten in jou huiskamer door middel van de kabel, oftewel het oude TV distributienet. Belgacom maakt gebruik van ADSL, oftewel via het oude telefoondistributienet. De kabel heeft over het algemeen een grotere bandbreedte dan de koperen telefoonlijn. Het nadeel is dat je snel merkt dat je uw kabel dient te delen met andere kabelgebruikers in je buurt. De ADSL telefoonlijn is een directe lijn tussen je woning en de telefooncentrale. Hierdoor is ADSL stabieler dan de kabel, maar de bandbreedte neemt dan weer wel af met de afstand tot de centrale. De kabel is dus sneller als je niet al te veel gebruikers in je buurt hebt, dit merk je bijvoorbeeld tussen 18u en 22u, wanneer heel veel mensen tegelijk televisie en internet gebruiken. ADSL is dan weer sneller als je niet te ver afgelegen ligt van de telefooncentrale. Bij ADSL dien je er ook rekening mee te houden dat je snelheid verminderd als je tegelijk TV kijkt en op het internet surft.
Beschikbare televisieprogramma's
Bij Belgacom krijg je vooral Belgische voetbal en bij Telenet eerder veel buitenlands voedbal. Telenet heeft vooral het voordeel dat je gratis programma´s kan pauzeren en dat je 2 programma´s tegelijk kan opnemen en tegelijkertijd analoog een derde programma kan bekijken. Ook hier kan Telenet bijna altijd iets meer, maar dien je er ook iets meer voor te betalen. Zo zal Belgacom je gratis activeren, waar Telenet je hiervoor 50 euro zal aanrekenen. Telenet komt dan de installatie wel gratis bij je uitvoeren, bij Belgacom mag je dat zelf doen ofwel een dikke 100 euro ophoesten voor het bezoek van een technieker. Bijde operatoren zetten tegenwoordig alles op alles voor HD televisie, maar het aanbod is en blijft erg mager, zeker als je de prijs in acht neemt die je ervoor betaald.