Microsoft Windows Deployment Services server

Microsoft Windows Deployment Services server WDS (Windows Deployment Services) is een netwerk gebaseerde installatie kit. Dit wilt zeggen dat er vanuit een server een programma draait waarbij een gebruiker (cliënt) die zich op hetzelfde netwerk bevindt een Windows installatie kan uitvoeren. Hierbij zijn dus verder geen cd's en dergelijke nodig. WDS wordt vooral toegepast in zakelijk gebruik omdat het mogelijk is om een multicast uit te voeren. Met een multicast kunnen meerdere computers op het netwerk voorzien worden van een Windows installatie.

Geschiedenis

Bij de introductie van Windows 2000 is de Remote Installation Kit (RIS) geïntroduceerd. RIS werd als optioneel component vrijgegeven en was gratis in gebruik. RIS ondersteunde in eerste instantie alleen de Windows 2000 professional deployment waarbij de Windows 2000 server versie als enige compatibel was met RIS. RIS kan gebruikt worden voor schone installaties en upgrades.

WDS is een verbeterde combinatie van RIS en ADS (Automated deployment Services) en werd geïntroduceerd door Microsoft bij de release van Windows server 2003 service pack 2 en de Automated Installation Kit.

Wat doet WDS?

Een veel gesproken voordeel van WDS ten opzichte van bijvoorbeeld Norton Ghost is dat het mogelijk is om een dynamische image te maken. Dit wil zeggen dat via MDT (Microsoft Deployment Tools) en WDS voor verschillende systemen een andere driverpack toegewezen kan worden en dat er verschillende programma's per type computer toegewezen kunnen worden.

Binnen MDT is een optie om software aan een Task Sequence toe te voegen. Om dit beter te kunnen begrijpen zal ik hieronder even toelichten hoe WDS precies werkt.

Het begint bij het installeren van de Tools op de server. Het volgende is hiervoor nodig:
  • Windows Server (2003 sp2 of 2008)
  • Active Directory
  • DHCP
  • DNS
  • Login naam op de server
  • NTFS partitie
  • Download en installeer WAIK
  • Download en installeer MDT

Bij het opstarten van de deployment workbench ziet u aan de linker kant de structuur waarmee MDT werkt. Voor de deployment is een deployment share vereist. Tijdens de installatie moet je hierbij een bepaalde map aanmaken die door MDT gedeeld wordt, zodat deze toegankelijk wordt voor gebruikers van het netwerk, maar vooral voor de netwerk boot van de clients. WDS maakt gebruikt van PXE (preboot Execution Environment). Dit is een omgeving binnen dos (de omgeving die voor het opstarten van Windows gebruikt wordt) om een netwerk boot mogelijk te maken.

Zodra een network share gemaakt is ontstaat er een nieuwe structuur binnen de deployment share. in Onderstaande afbeelding is deze structuur te zien. Zoals te zien is op deze afbeelding is het mogelijk om verschillende besturingssystemen, drivers, packages en Software te installeren. Ook staat Task Sequence in deze lijst. Task sequence zorgt ervoor dat een installatie geautomatiseerd kan worden. Dit wordt ook wel Lite Touch Installation of Zero Touch Installation genoemd. Lite touch installation is een installatie waarbij nog maar een enkele handelingen verricht hoeven worden, waarbij zero touch geheel automatisch gaat.

De task Sequence is opgebouwd volgens een XML set die zich in de installatie kit bevind. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden in het automatiseren van een installatie met WDS.

Dit is een overzicht in vogelvlucht van de mogelijkheden met WDS. Mocht u meer informatie hierover willen hebben of eventueel gebruik willen maken van WDS dan verwijs ik u door naar de site van Microsoft. Hier wordt in detail uitgelegd hoe u WDS installeert en configureert. U kunt MDT 2010 hier downloaden.
© 2011 - 2024 Jaaplelie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Microsoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstMicrosoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstEr bestaat ook een zeer krachtige virtuele omgeving voor Windows en het heet Microsoft Virtual PC 2007. Microsoft Virtua…
Anoniem surfen, IP adres verbergenAnoniem surfen, IP adres verbergenAnoniem surfen op het internet kan vrij eenvoudig door gebruik te maken van een proxy server. Je IP adres verbergen kun…
SSH key pairs, inloggen via SSH zonder wachtwoordSSH key pairs, inloggen via SSH zonder wachtwoordSSH-en naar een GNU/Linux, Mac OS X of BSD installatie is erg populair onder systeembeheerders. Maar iedere keer inlogge…

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)Informatie- en communicatietechnologie (ICT)ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie. Maar wat is dat nu eigenlijk? Iets met computers, wordt vaak geze…
Wat is een IP-adres?IP staat voor Internet Protocol. Het is een digitaal adres dat voor elke computer binnen een netwerk uniek is. Het zorgt…
Jaaplelie (4 artikelen)
Laatste update: 29-03-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.