Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie. Maar wat is dat nu eigenlijk? Iets met computers, wordt vaak gezegd. Maar voor veel mensen blijft ICT een vaag begrip. En dát terwijl we dagelijks met allerlei ICT-toepassingen van doen hebben.

Wat is informatie- en communicatietechnologie?

Informatietechnologie is de verbinding tussen de elektrotechniek en informatica. Communicatietechnologie kan niet meer los worden gezien van de informatie-technologie. Beide vakgebieden gaan vloeiend in elkaar over. Moderne communicatie vindt tegenwoordig altijd met inzet van informatietechnologie plaats. Denk bijvoorbeeld aan:
  • het opvragen van informatie op het internet;
  • de reisplanner of het digitale telefoonboek;
  • het kopen van producten via een webshop;
  • internetbankieren en digitale belastingaangifte.

Alles draait om ICT

Communicatietechnologie is dus alles wat met technisch ondersteunde communicatie te maken heeft: mobiele telefonie, telecommunicatie, micro-elektronica, maar ook printtechnieken en andere disciplines. Ook in de medische wereld is ICT niet meer weg te denken. Denk bijvoorbeeld aan de MRI-scanner en electronische patiëntendossiers.

In elk apparaat dat communicatie mogelijk maakt, is tegenwoordig een kleine computer aanwezig. Communicatietechnologie en informatietechnologie kunnen niet meer van elkaar worden gescheiden. De verwerking van digitale signalen is voorwaarde voor elk denkbaar computernetwerk. Maar ook in alledaagse producten vindt men ICT-toepassingen terug, zoals bij de aansturing van een wasmachine of televisie.

Ongemerkt hebben we dus een heleboel kleinere of grotere computers om ons heen. Het gaat dus al lang niet meer alleen om de desktop in onze studeerkamer. In de huidige maatschappij draait alles min of meer om ICT.

ICT en consumentenelectronica

Ondertussen vergroeit door het toenemende gebruik van internet de informatie- en communicatietechnologie meer en meer met consumentenelektronica. Want steeds vaker worden computers als weergave-apparaten in combinatie met een tv of stereo-installatie gebruikt. En wie had zich bijvoorbeeld 20 jaar geleden kunnen voorstellen dat vandaag de dag in Nederland iedereen een mobiele telefoon bezit of dat het mogelijk is om hele films van het internet te downloaden.

Informatie- en communicatietechnologie is een sleutelbranche

Tegenwoordig staat de sector kortweg bekend als ICT-branche en wordt beschouwd als een van de belangrijkste sectoren voor concurrentievermogen binnen het bedrijfsleven. Bedrijven kunnen niet meer zonder informatietechnologie en telecommunicatie gold al tijden als vanzelfsprekend voor economische bedrijvigheid.

Zelfs de keuze van een vestigingsplaats staat of valt met de beschikbaarheid van breedbandtoegang. Want communicatietechnologie speelt een rol bij de vraag of we überhaupt met elkaar of met klanten kunnen communiceren in een bedrijf. Ook kleinere ondernemingen opereren wereldwijd in deze geglobaliseerde wereld. Zonder toegang tot het internet zou dat ondenkbaar zijn.

Groene ICT betekent groei voor de informatie-en communicatietechnologie

En nieuwe groeigebieden doen al weer van zich spreken. Klimaatverandering en het besef dat energie een schaars goed is, laten ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van wat men ook wel "groene ICT" noemt. De informatietechnologie verbruikt immers veel energie.

Momenteel bestaan er dan ook talloze initiatieven die ook op dit gebied moeten leiden tot energiebesparing. Men wil graag innovatieve producten en toepassingen op de markt brengen die helpen om energie te besparen. En dat niet alleen in de eigen branche maar in alle relevante sectoren van de economie.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat houdt IT precies in?Wat houdt IT precies in?IT staat voor informatietechnologie en heeft alles te maken met telecommunicatie, computers en informatiesystemen. In Ne…
Thuiswerken zorgt voor minder stressSteeds meer werkgevers en werknemers ontdekken de voordelen van het telewerken. Telewerken en thuiswerken heeft echter o…
Wat zijn Emerging Technologies en Critical Technologies?Wat zijn Emerging Technologies en Critical Technologies?Emerging Technologies en Critical Technologies zijn termen die in de wetenschap en in het beleid van overheden steeds me…
De voor- en nadelen van thuiswerkenTelewerken, ook wel thuiswerken genoemd, betekent eigenlijk het flexibel maken van je werk naar plaats en tijd. Dit klin…

Wat is een virtuele Community of Practice (CoP)?Wat is een virtuele Community of Practice (CoP)?Je ziet meer en meer discussiegroepen op internet. Daarnaast wemelt het van de huiswerk/samenvattingssites. Je kunt het…
Microsoft Windows Deployment Services serverMicrosoft Windows Deployment Services serverWDS (Windows Deployment Services) is een netwerk gebaseerde installatie kit. Dit wilt zeggen dat er vanuit een server ee…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 29-10-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.