Wat is Tumblr, hoe werkt het en hoe krijg je meer volgers
Wat is Tumblr nu eigenlijk? Tumblr is een microblogdienst. De dienst is dus voornamelijk bedoeld om kleine berichten te plaatsen. Binnen de dienst kun je net zoals bij Twitter andere gebruikers volgen. Tumblr is uniek door het onderscheid dat wordt gemaakt tussen de verschillende soorten berichten. Binnen Tumblr kunnen de volgende soort berichten worden geplaatst: tekst, foto, quote, link, chat, audio en video.
Wat is Tumblr?
De interface van Tumblr
Tumblr is een microblogdienst die wat weg heeft van Twitter en een traditionele blogdienst. Er zijn geen lengtebeperkingen bij het plaatsen van berichten op Tumblr. Het belangrijkste kenmerk is dat berichten op basis van het type gesorteerd worden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende types: tekst, foto, quote, link, chat, audio en video.
Net als bij Twitter kun je bij Tumblr elkaar volgen. Wanneer je iemand volgt zullen al zijn berichten op jouw dashboard terecht komen. Binnen het dashboard kun je ook berichten rebloggen oftewel delen. Wanneer je een bericht reblogt kun je het bericht voorzien van jouw eigen commentaar. Ook is het net zoals bij Facebook mogelijk om berichten te liken. Ten slotte kun je ook reageren op berichten binnen Tumblr. De meeste interactie binnen Tumblr vindt echter plaats via het rebloggen en liken van berichten.
Tumblr is zeer populair, met name onder 13 tot 25-jarigen. Om een blog te mogen starten moet je minimaal 13 jaar oud zijn. In de maand maart 2013 had Tumblr maar liefst 6,6 miljard pageviews. In 2014 werden er meer dan 108 miljoen blogs gehost via de microblogdienst. De waarde van Tumblr wordt hierdoor geschat op 1,1 miljard Dollar. De dienst is ontworpen door de 26-jarige David Karp.
Wil je je eigen Tumblr Blog opstarten? Dit kan via de site van
Tumblr.
Hoe werkt Tumblr?
Het logo van Tumblr
Om een blog te kunnen beheren dien je eerst een account aan te maken op de site. Je kunt dit account tevens beheren op je mobiele apparaat (zowel iOS als Android). Het aanmaken van een account is volledig gratis. Wanneer je het account hebt aangemaakt zijn er verschillende mogelijkheden om de dienst te kunnen gebruiken. Binnen Tumblr kun je namelijk kiezen om verschillende soorten berichten te plaatsen:
- Tekst: een tekstbericht bestaat uit platte tekst. In deze tekst kun je via HTML hyperlinks, video's en afbeeldingen plaatsen.
- Foto: een fotobericht bestaat enkel uit een afbeelding. Je kunt foto's uploaden vanaf jouw pc of vanaf het internet door gebruik te maken van de URL van de afbeeldingslocatie.
- Link: een link bestaat uit een beschrijvende tekst die gekoppeld is aan een andere website.
- Chat: een Chatbericht kan worden gebruikt om een deel van een gesprek te plaatsen.
- Audio: via een audiopost kan bijvoorbeeld een muzieknummer of een podcast worden geplaatst. Deze wordt vervolgens via een Flashplayer in het muziekbericht afgespeeld. Binnen een audiopost kunnen MP3 bestanden worden geüpload. De microblogdienst staat per dag maximaal een audiopost toe.
- Video: een videobericht bestaat uit een video. Deze video kan worden geüpload vanaf jouw eigen pc, maar kan ook worden ingesloten via bijvoorbeeld YouTube of Vimeo.
Wanneer je een eigen blog hebt is het belangrijk om volgers hierop te krijgen. Je kunt volgers krijgen door andere gebruikers te volgen. Des te meer volgers je hebt, des te meer kans je hebt dat jouw berichten worden gereblogd of geliked.
Hoe kun je Tumblr verwijderen?
Wil je niet meer langer verder gaan met het beheren van jouw account? Dan kun je deze gemakkelijk verwijderen door gebruik te maken van
deze link binnen de Tumblr site.
Wat kun je doen om meer volgers te krijgen op Tumblr?
Ten eerste is het uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat het materiaal op jouw blog van hoge kwaliteit is. Zorg ervoor dat je boeiende en unieke berichten publiceert. Daarnaast kan het plaatsen van mooie foto's ook helpen om het aantal volgers te verhogen. Je kunt hierbij ook foto's van jezelf plaatsen. Volgers zien graag wie er echt achter het blog zit. Verder is het mogelijk om jouw berichten te publiceren op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Ten slotte is het belangrijk om jouw blog regelmatig te updaten. Wanneer je een tijdje geen update kan uitvoeren, laat dit dan ook weten.
Lees verder