InfoNu.nl > Pc en Internet > Communicatie > Favicon - het smaakmakertje van de website

Favicon - het smaakmakertje van de website

Favicon - het smaakmakertje van de website Een favicon is de kleine afbeelding die zichtbaar is in de browser en kenmerkend voor die ene website. Het is een symbool, een logo in het klein of een deeltje van het logo, maar het heeft een grote betekenis voor de website. Een favicon is een icoontje waarmee je je eigen website kan onderscheiden en waarmee je favoriete websites meteen herkent.

Wat is een favicon

Een favicon is een klein plaatje van niet meer dan 16 x 16 pixels groot, waardoor het niet teveel detail moet hebben om duidelijk te blijven. Het bestaat uit een plaatje dat je website met één oogopslag herkenbaar maakt. Je kunt het zelf maken als je wat basiskennis van Photoshop hebt. De naam komt van favoriet en icoon, het is een icoontje voor je favoriete websites en een deel van het visitekaartje. Het plaatje verschijnt in de adresbalk van internet.

Waarom is een favicon belangrijk

Een website draait prima zonder een favicon, het voegt niets toe aan de functionaliteit ervan, maar wel aan de herkenbaarheid. Daarin is dit kleine plaatje een belangrijk en niet vergeten element van je website. Het nut van een favicon wordt ook wel klein genoemd, maar in de drukke wereld van internet met miljoenen websites zit opvallen in een klein hoekje. Het vergroot het onderscheidend vermogen van je website.

Makkelijker te vinden

De favicon is een hulp bij het vinden van een site in een favorietenlijst. Het beeld van het plaatje koppel je zonder problemen aan de website waar het voor staat en dat maakt de website makkelijker te vinden. Hier komt ook de naam favicon vandaan.

Website herkenbaardheid

Met een favicon is je website herkenbaarder. Wie de favicon heeft toegevoegd aan zijn website ziet dat het plaatje voor de naam van elke webpagina staat. Met de favicon in de browser weet de surfer dat hij op jouw website zit.

Tabblad herkenbaarheid

Een favicon maakt de tabbladen die geopend zijn herkenbaar tussen tabbladen van andere websites.

Herken de faviconHerken de favicon

Browser

De favicon wordt in de browser getoond en staat voor de url, voor het websiteadres. InfoNu heeft ook een favicon, het is het blauwe blokje met de witte i. Als je meer tabbladen tegelijk geopend hebt van verschillende websites, dan haal je het helderblauwe blokje van InfoNu er zo uit. En daar bewijst zich de favicon: websites met een favicon zijn sneller terug te vinden tussen de bookmarks/favorieten.

Maken van een favicon

Het maken van een favicon is niet zo ingewikkeld. Je hebt er een afbeelding voor nodig die het kan hebben dat het wordt verkleind tot een mini-symbooltje. Foto’s met details en woorden zijn daarom minder interessant voor een favicon, ze vallen gauw in het niet.
Kies een kleur die in je website zit en ga voor een strakke vormgeving. InfoNu is een voorbeeld waarbij het logo direct kan worden gebruikt voor de favicon, maar bij andere logo’s of bedrijfsnamen zal er gekozen moeten worden voor een krachtig element uit het beeldmerk. De favicon kan ook bewegend, animated, gemaakt worden.
Via favicon-generator.org kun je dan een favicon maken, die je upload naar de root van je website. Wie geen kaas heeft gegeten van codes kan het zijn webbouwer laten doen.
Een favicon maken kan ook via favicon.cc.

Tot slot
Een goede favicon zegt in één klein beeldje iets over je website en dat kan ertoe bijdragen dat de website eerder in de favorietenlijst belandt. Bezoekers herkennen na een paar bezoeken al de favicon en koppelen hem aan de inhoud van de site, je webwinkel, je bedrijf, je nieuwssite of informatiewebsite. Dat kleine faviconnetje draagt op zijn beurt weer bij aan herkenbaarheid van de bedrijfsactiviteiten. Waar een klein logootje groot in kan zijn! Het is het smaakmakertje van de website.

Lees verder

© 2015 - 2018 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is een browser? Overzicht van de populairste browsers!Wat is een browser? Overzicht van de populairste browsers!Browser hier, browser daar. Je hoort het woord vaak vallen wanneer je een uitstap maakt op het wereldwijde web. Bekijk d…
Het verwijderen van het Websearch.youwillfind.info virusHet verwijderen van het Websearch.youwillfind.info virusHelaas hebben we er allemaal wel eens mee te maken. Malware/virussen op de computer. En dat is een van de dingen die erg…
Hoe werkt het DNS protocolJe kunt je soms afvragen, hoe werkt het internet eigenlijk. Hoe kan het als ik een naam invoer in de browser dat ik naar…
Fotobewerking: Adobe Photoshop CS6Fotobewerking: Adobe Photoshop CS6Adobe Photoshop CS6 is het meest gebruikte programma voor fotobewerking wereldwijd. Professionals gebruiken Adobe Photos…
Chrome - Nieuwe browser van Googlenieuws uitgelichtChrome - Nieuwe browser van GoogleVandaag zal in meer dan 100 landen de nieuwe Google open source browser, genaamd Chrome, worden gelanceerd. Het zal gaan…
Bronnen en referenties
  • http://v1.artueel.be/nut-van-favicon/ geraadpleegd op 10 april 2015
  • http://www.sprout.nl/artikel/opvallen-met-een-favicon geraadpleegd op 10 april 2015
  • http://www.favicon.cc geraadpleegd op 10 april 2015
  • http://qnline.nl/blog/maak-een-favicon-voor-uw-website/ geraadpleegd op 10 april 2015
  • http://www.mijn-eigen-website.nl/favicon.html geraadpleegd op 10 april 2015

Reageer op het artikel "Favicon - het smaakmakertje van de website"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Special: Communicatie
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!