Meer volgers krijgen op Pinterest

Meer volgers krijgen op Pinterest Pinterest is een sterk groeiende Social Media website, die het beste omschreven kan worden als één groot prikbord. Op Pinterest kun je interessante afbeeldingen op zogeheten borden plaatsen. Vooral onder vrouwen is Pinterest erg populair, maar vanaf 2014 groeit ook het aantal mannen met een account flink. Voor velen is het een belangrijk doel om veel volgers te hebben op Pinterest. Het is een prettig gevoel om interessante en mooie borden te hebben. Voor zakelijke accounts is het nog belangrijker om succesvol te zijn. Met de volgende tips kun je meer volgers krijgen op je Pinterest account!

Wat is Pinterest?

Eerst een aantal belangrijke begrippen op een rijtje:
 • Pinterest: is een digitaal prikbord waar je ideeën kunt opdoen en bewaren op borden door middel van pins.
 • Bewaren: pins zijn visuele bladwijzers. Een pin verwijst terug naar de site van herkomst, waar je meer informatie kunt lezen: bijvoorbeeld hoe je iets maakt, informatie over de achtergrond van een foto of waar je het getoonde artikel kunt kopen
 • Borden:op borden kun je je pins bewaren. Je kunt borden maken over ieder denkbaar onderwerp
 • Groepsborden: je kunt ook andere mensen uitnodigen om mee te pinnen op een gezamenlijk bord
 • Liken: op Pinterest kun je ook een afbeelding ‘liken’. Klik hiervoor op de ‘ Leuk-button’ die verschijnt als je over een afbeelding heen gaat. Je kunt alle afbeeldingen die je zelf geliked hebt terugvinden op je profiel
 • Comment: je kunt commentaar toevoegen aan de afbeelding van anderen via het vakje "reactie toevoegen" onder de afbeelding
 • Volgen: door mensen en borden te volgen kun je je startpagina vullen met mooie afbeeldingen. Als je iemand tegenkomt die dingen pint die je interesseren, kun je al zijn of haar borden volgen of alleen de borden die je leuk vindt.
 • Volgers: mensen die één of meerdere borden van jou volgen
 • Spammen/Spammer: een Pinterest gebruiker die de bedoeling heeft om je naar commerciële sites te leiden. Er zijn ook mensen bij met kwade bedoelingen, bijvoorbeeld door je naar een phishing website te leiden.

Bron: Mkhmarketing, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Mkhmarketing, Flickr (CC BY-2.0)

Meer volgers krijgen op Pinterest

Door het toepassen van de volgende persoonlijke tips heb je meer kans op een succesvol account. Deze groei gaat in het begin niet snel, maar is vooral een kwestie van geduld en volhouden!

Maak een goed profiel

Kies je eigen naam of een toepasselijke andere naam en plaats een afbeelding in je profiel. Als je graag privacy wilt, hoeft het niet je eigen foto te zijn. Je kunt andere Social Media accounts koppelen en aan aan je eigen netwerk bekend maken dat je een Pinterest account hebt. Volg je eigen contacten: velen zullen je terug volgen.

Maak mooie borden, kwaliteit gaat boven kwantiteit

Kies onderwerpen die je interesseren en plaats altijd minstens 5 pins per bord. Zo voorkom je dat er lege plekken te zien zijn waarop andere pinners zullen afhaken. Kies een toepasselijke naam voor je bord, met een goede naam kun je jezelf onderscheiden. Maak je eigen keuze of je Nederlandstalige of Engelstalige borden maakt.

Pin alleen over de onderwerpen die je interesse hebben

Door selectief te pinnen en regelmatig een paar afbeeldingen bij te plaatsen laat je zien dat je kwalitatief goede borden maakt. Ook al ben je enthousiast over alle mooie en interessante afbeeldingen die je ziet, laat je niet verleiden om heel veel ineens te pinnen. Een overvloed aan pins kan irritatie opwekken, waardoor anderen je ontvolgen.

Plaats alleen hoogwaardige pins!

Kies voor mooie pins met een goede fotokwaliteit. Kleurrijke pins worden het meest gerepinned. Let ook op het formaat van de afbeeldingen zodat je foto goed overkomt. Portrait heeft de voorkeur boven landscape, omdat zij beter worden weergegeven en meer eenheid in je pins ontstaat.

Gebruik de goede (#)hashtags

Met het gebruik van aansprekende hashtags trek je de aandacht van mensen die in dat onderwerp geïnteresseerd zijn. Het gebruik is hetzelfde als het gebruik bij Twitter en Instagram. Overdrijf niet met het gebruik van hashtags, dit werkt storend. Je kunt de hashtags zowel in de beschrijving als in de Alt-tekst van je afbeelding toevoegen. Je maakt je pins beter vindbaar door ze een duidelijke naam te geven en te voorzien van een hashtag.

Volg andere mensen met dezelfde interesses

Repin mooie afbeeldingen van anderen en like de afbeeldingen die jou aanspreken. Bij een foto die je mooi vindt kun je een “like” of commentaar plaatsen, probeer wel origineel te zijn en schrijf bijvoorbeeld niet alleen: “wow” of “amazing”.

Volg alleen jouw volgers als ze borden hebben die jou aanspreken

Er zijn veel spamaccounts op Pinterest. Je kunt ze herkennen aan het kleine aantal eigen borden, gevuld met afbeeldingen van slechte kwaliteit. Daarnaast zijn er spammers die aanstootgevende afbeeldingen of alleen commerciële afbeeldingen plaatsen. Volg alleen pinners waarvan je het gevoel hebt dat ze een positieve bijdrage leveren aan Pinterest.

Volgers willen terug gevolgd worden

Een Pinner die zelf nooit terugvolgt, wordt minder gewaardeerd dan iemand met een redelijke balans tussen volgers en gevolgden. Het andere uiterste is mensen die massaal anderen volgen. Ook dan wordt je niet serieus genomen en zullen relatief weinig mensen jou terugvolgen. Je wordt dan als spammer gezien.

Meer volgers door het volgen van groepsborden

Als je een mooi aantal borden gemaakt hebt en je interessante volgers begint te krijgen, probeer dan om je bij een paar goed lopende groepsborden aan te sluiten. Hoe herken je deze borden? Ze zijn actief, er staan redelijk wat afbeeldingen op en er zijn een aantal actieve leden aangesloten. Check altijd even wanneer de laatste afbeelding toegevoegd is, voordat je ingaat op een uitnodiging.

Aansluiten bij de groepsborden kan op verschillende manieren

 • Veel mensen volgen een groepsbord in de hoop dat ze toegevoegd worden. Degene die het bord in beheer heeft, ziet dat er een nieuwe volger bijgekomen is. Als degene interessant genoeg gevonden wordt, dan wordt hij uitgenodigd om ook te pinnen op het bord. Als je de uitnodiging accepteert, betekent dat je automatisch het bord op jouw Pinterest site ziet.
 • Mocht je nog geen uitnodiging ontvangen hebben dan kun je ook zelf om een uitnodiging vragen door bijvoorbeeld “please add me/voeg me s.v.p. toe” te plaatsen bij een pin van de beheerder van het bord.

Voordelen van het deelnemen aan groepsborden

 • De pins die jij op het groepsbord plaatst, komen op de Pinterest site van alle leden van het groepsbord. Je zult dus beter gezien worden en vaker gerepinned worden.
 • Een ander voordeel is dat de leden van de groepsborden vaak andere leden van hetzelfde bord beginnen te volgen. Je zult nu merken dat jouw aantal volgers langzaam groeit.

Vergeet niet dat het nog steeds een kwestie van geduld is. In de beginfase komen er meestal nog geen honderden volgers bij.

Maak van een succesvol bord een groepsbord

Zodra het aantal volgers goed gegroeid is wordt het tijd voor een volgende stap, het zelf aanmaken van een groepsbord:
 • Kies een bord dat dichtbij je interesse ligt en dat goed aansluit op je andere borden. Maak een kwalitatief goed bord met een mooie omslag (de afbeelding die je als eerste ziet).
 • Als het bord klaar is en er 10 tot 15 mooie pins opstaan begin je met het uitnodigen van anderen. Nodig hiervoor al je volgers uit, je hebt namelijk al eerder geselecteerd dat er geen spammers tussen zitten. Als eenmaal een paar volgers je uitnodiging geaccepteerd hebben, zullen snel meer pinners volgen die je uitnodiging ook accepteren.
 • Als het bord goed gaat lopen, merk je dat pinners specifiek dit bord volgen, in de hoop dat ze uitgenodigd worden om mee te mogen doen. Bij het uitnodigen van deze mensen geldt hetzelfde advies als eerder. Bekijk hun borden en nog belangrijker is: bekijk welke pins zij zelf toevoegen. Er zijn pinners met redelijke borden die bij nader inzien zelf geen hoogwaardige afbeeldingen toevoegen.
 • Houd je groepsbord dagelijks even in de gaten. Soms sluipt er toch een spammer tussendoor, blokkeer deze persoon dan meteen. Hierdoor wordt hij én alle pins die hij op je bord geplaatst heeft meteen verwijderd. Zo zorg je dat je bord de moeite waard blijft voor jezelf en voor anderen.
 • Het leuke van de gezamenlijke borden is dat ieder zijn eigen inbreng heeft, waardoor er meer variatie optreedt en je bord tot een interessant bord uitgroeit. Vele anderen worden erdoor aangesproken waardoor je zult merken dat je populariteit verder groeit. Met een beetje geluk komen er dagelijks tientallen volgers bij.

Veel succes gewenst op Pinterest, happy pinning!
© 2015 - 2024 Bethink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt Pinterest: stappenplan voor je Pinterest-accountHoe werkt Pinterest: stappenplan voor je Pinterest-accountPinterest is net zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+ een sociaal netwerk waarop wereldwijd 70 miljoen leden act…
Veel volgers krijgen op TwitterVeel volgers krijgen op TwitterTwitter is tegenwoordig één van de populairste sites ter wereld en ook in Nederland is het helemaal aangeslagen. Beroemd…
Hoe gebruik je Pinterest voor online marketing?Als je een website hebt gemaakt wil je natuurlijk graag dat mensen een kijkje nemen op jouw site. Maar als niemand weet…
Pinterest gebruiken als inspiratiebron voor je boekPinterest gebruiken als inspiratiebron voor je boekSocial Media is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de samenleving. Eén van de Social Media sites is Pinterest, waa…

Wat is Facetime?Wat is Facetime?Wat is Facetime nu eigenlijk en hoe werkt het? Facetime is een applicatie die reeds geïnstalleerd is op de meeste appara…
Social media als uitlaatklepmijn kijk opSocial media als uitlaatklepDat social media niet meer weg te denken is, is evident. Maar veel zaken ontwikkelen zich gaandeweg en dat geldt ook voo…
Bronnen en referenties
Bethink (32 artikelen)
Laatste update: 21-04-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.