Alphabet: holding achter Google en dochterbedrijven

Alphabet: holding achter Google en dochterbedrijven In 2015 werd het moederbedrijf Alphabet opgericht, waaronder alle activiteiten van Google Inc. in meerdere kleine losstaande bedrijven kwamen te hangen. Dit zodat ieder bedrijf zich hierna verder kan concentreren op zijn eigen divisie, want Google houdt zich al lang niet meer alleen met internet bezig. Google heeft in de loop der jaren heel wat opgekocht en ontwikkeld en dit moet vanaf 2015 verder uitgebouwd worden in losstaande bedrijven onder de holding Alphabet. Het hoofdkantoor van Alphabet bevindt zich in Californië, Mountain View, maar er zijn ook kantoren te vinden in Noord-Amerika, Europa, Zuid-Amerika en Azië. De holding is overkoepelend over alle dochterbedrijven. Vroeger was Google Inc. dit. Er verandert dus niet zoveel, er is alleen sprake van een herstructurering.

Onderdelen Google Inc.

Google werd in 1996 opgericht door twee studenten van Stanford University, namelijk Larry Page en Sergey Brin. In de eerste instantie was Google alleen een zoekmachine. Google is een spelfout van het woord googol (synoniem voor een één met honderd nullen). De zoekmachine werd al snel de populairste zoekmachine ter wereld en hierna ging deze firma zijn activiteiten uitbreiden. De zoekmachine blijft onderdeel van Google Inc. Google Inc. is het grootste bedrijf onder het moederbedrijf Alphabet.

Google Talk

In 2005 werd Google Talk, een instant messenger op de markt gebracht, later werd deze naam gewijzigd in Google Hangouts.

Google Earth en Google Maps

Met Google Earth kan je een virtuele reis over de wereld maken en met Google Maps kan je een route plannen of een adres opzoeken. Beide programma’s hebben een Street View-mogelijkheid en gebruiken dezelfde data. Google Earth biedt alleen meer mogelijkheden. Google Earth bestaat sinds 2005.

YouTube

In 2006 nam Google YouTube over voor 1,6 miljard dollar. YouTube bestaat uit een bibliotheek van filmpjes die gebruikers zelf maken en uploaden naar het netwerk, zodat deze over heel de wereld te zien zijn. Dit product blijft onderdeel van Google Inc.

Gmail

In 2007 begon Google met een gratis maildienst, namelijk Gmail. Gmail is voornamelijk zo groot geworden omdat je voor steeds meer zaken een Gmail-account nodig hebt. Je kan via je Gmail-account gegevens combineren en delen en daarnaast is Gmail ook handig (maar niet noodzakelijk) wanneer je een Android-telefoon hebt en gebruik wil maken van de Google Play Store. Ook dit blijft onderdeel van Google Inc.

Google agenda

Google agenda is de meest gebruikte gratis agenda. Het sterke van de Google agenda is dat de agenda van bijvoorbeeld de school van de kinderen, overige gezinsleden of de sportclub gesynchroniseerd kan worden met de eigen agenda, zodat deze activiteiten ook zichtbaar zijn in de eigen agenda. Deze agenda hoort bij Gmail, maar sinds de update in 2013 is hij beter bruikbaar en beter geïntegreerd.

Google Play

Google Play werd in 2008 gelanceerd onder de naam Android Market. Het is een winkel van waaruit zowel gratis als betaalde apps gedownload en geïnstalleerd kunnen worden op de Android-telefoon. Google heeft ook zelf apps ontwikkeld, welke te downloaden zijn in Google Play. Google Play blijft onderdeel van Google Inc.

Google Chrome

Google Chrome is een veel gebruikte webbrowser die sinds 2008 beschikbaar is. Na Firefox is Google Chrome anno 2016 de meest betrouwbare en stabielste internetbrowser.

Het bedrijf Google Ventures

Google Ventures werd opgericht in 2009 en houdt zich bezig met allerlei technologische ontwikkelingen, waarvan de Google zelfrijdende auto en de Google bril waarschijnlijk de bekendste zijn. Van de Google autonome auto rijden sinds 2015 enkele testauto’s rond en waarschijnlijk zijn de auto’s rond 2020 te koop. De Google bril is sinds 2013 in ontwikkeling en dit is een draagbare computer die informatie projecteert op het display voor je ogen (de brilglazen). De computer is te bedienen met spraakcommando’s of door met je vingers op het touchpad in het montuur te klikken. Ook staat de bril in verbinding met de smartphone. Via een oordopje dat bevestigd zit aan de bril kan onder andere muziek beluisterd worden. De bril is anno 2016 nog steeds in ontwikkeling en kan alleen gebruikt worden door geïnteresseerden die zich hiervoor hebben opgegeven. Andere ontwikkelingen die wij kennen van dit onderdeel zijn de internetballonnen van Project Loon en de zwevende windturbines.

Het bedrijf Nest

De thermostaat van Google is ondergebracht in het bedrijf Nest. Deze thermostaat is zelflerend. Hij herkent na enige tijd je schema en je kan deze thermostaat op afstand bedienen via een app. Wanneer er niemand in huis is schakelt hij automatisch over op afwezig en zo bespaart de thermostaat energie. Verder ontwikkelde Nest de Nest Protect, (een rookmelder die zichzelf test en bij problemen contact opneemt met je mobiel) en de Nest Cam (bruikbaar als monitor voor de baby of het huisdier, maar ook als beveiligingscamera). Dit onderdeel van Alphabet bestaat sinds 2010.

Het bedrijf Google Fiber

Google Fiber werd geïntroduceerd in 2012 en is anno 2016 alleen beschikbaar in Amerika. Het is een glasvezelnetwerk, voor internet en televisie.

Het bedrijf Google Capital

Google Capital is opgericht in 2013 en is een investeringsfonds gericht op technologiebedrijven. Ze hebben onder andere investeringen gedaan in SurveyMonkey, Lending Club, Freshdesk, CommonFloor en ZenPayroll.

Het bedrijf Calico LLC

Calico werd in 2013 opgericht door Google en is een bedrijf dat onderzoek doet gericht op ouderdomsziekten. Het bedrijf heeft tot doel mensen te helpen zo gezond mogelijk een hoge ouderdom te bereiken.

Het bedrijf Verily

Verily is het medisch onderzoekslaboratorium van Google. Een ontwikkeling uit dit laboratorium is de slimme contactlens. Deze contactlens geeft een melding aan diabetici, wanneer er problemen zijn met de bloedsuikerspiegel. Anno 2016 is deze contactlens nog niet op de markt. Verder houden ze zich bezig met onder andere nanodiagnostiek en medische robots. Dit onderdeel van Google bestaat sinds 2015.
© 2016 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Google's browser ChromeGoogle maakte in 2008 zijn eigen browser namelijk Google Chrome, maar waarom deden ze dat en hoe komt het dat Chrome zo…
Advertenties blokkeren in Google ChromeAdvertenties blokkeren in Google ChromeWord je ook altijd zo gek van de pop-ups bij spelletjes, advertenties op je nieuwspagina of reclame tijdens je favoriete…
Investeringsfonds Google Ventures helpt bedrijven groeienInvesteringsfonds Google Ventures helpt bedrijven groeienGoogle heeft een investeringsfonds in het leven geroepen voor mensen die dat nodig hebben. Het investeringsfonds van Goo…
Afstand en oppervlakte meten met Google Maps en Google EarthAfstand en oppervlakte meten met Google Maps en Google EarthHet meten van afstanden, hoogtes en oppervlaktes kan heel handig zijn. En het kan snel en eenvoudig, je moet alleen even…

Waar staat de 'i' voor bij Appleproducten?Waar staat de 'i' voor bij Appleproducten?Het bedrijf Apple is tegenwoordig een van de grootste bedrijven van de wereld. Namen zoals iPhone, iPad en iMac horen we…
I.B.M. System/38 - RDBMS in mensentaalI.B.M. System/38 - RDBMS in mensentaalEén van de grootste verwezenlijkingen in de twintigste eeuw was ongetwijfeld de ontwikkeling van de IBM System/38. Het t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Google_Inc.
  • http://www.gsmhelpdesk.nl/nieuws/11470/google-splitst-activiteiten-op-in-meerdere-bedrijven
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Google_Play
  • http://www.browserchecker.nl/browsers-vergelijken
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.