Avast is een antivirusprogramma van stavast

Avast is een antivirusprogramma van stavast Computervirus op de pc, mogelijk ransomware op de pc? Avast Home 2020 is een gratis antivirusprogramma voor de niet commerciële thuisgebruikers, ook in 2020. Deze software werkt uitstekend. De antivirus-scanner doet volledig wat het belooft. Een perfecte antivirus aanpak. De installatie van Avast is eenvoudig en geeft vele mogelijkheden voor wie zijn pc goed wil beveiligen. Maar er zijn meer gratis virus-scanners te vinden die uitstekend werk leveren.

Tjechië

Wie het anti virus programma voor het eerst tegenkomt, denkt te maken te hebben met Nederlandse of Belgische programmatuur. De naam zette me op het verkeerde been, want sinds 1988 maakt het Tsjechische bedrijf Alwil deze en andere beveiligingssoftware voor de pc. De programmatuur is er sindsdien alleen maar beter en bekender op geworden. Het is inmiddels beschikbaar in meer dan 20 talen, en heeft vele internationale prijzen gewonnen. Gratis, en zeker de moeite waard. Internationale recensies geven aan dat deze software niet onderdoet voor betaalde versies.

Gratis antivirus programma Avast! 2020

De gratis anti virus software Avast 2020 is bestemd voor de niet commerciële gebruiker thuis. Het is zonder registratie 60 dagen gratis te gebruiken en na een eenvoudige registratie 14 maanden. Ofwel 1 jaar en een proefperiode van twee maanden. De gebruikers van Avast Home kunnen ook nog de gratis Avast Viruscleaner installeren.

Installatie van de antivirus software

Als u het setupbestand uitvoert, wordt allereerst gevraagd welke versie u wilt installeren. Er zijn drie versies: typisch, minimaal en aangepast. Grote verschillen zijn er volgens mij niet. In de minimale versie worden de (overbodige) skins weggelaten. Kies vervolgens wat allemaal beschermd moet worden. Dit gaat van Instant Messaging tot en met Outlook en Standaard Schild. Vervolgens moet u uw pc opnieuw starten. Dat is wel een spannend moment, omdat u de instellingen van de firewall moet configureren en accepteren. Avast werkt ook onder XP en latere versies en is in het Nederlands verkrijgbaar.

Virusherstelbibliotheek VRDB

Na installatie valt het ronde icoontje in de taakbalk van Windows op met VRDB, wat staat voor Virus Recovery Database. VRDB houdt de status van de bestanden bij, zodat bij een infectie een niet geïnfecteerde eerdere versie teruggeplaatst kan worden. Daarvoor moet de database wel regelmatig ge-update worden. Dat doet u door met de rechter muisknop op het bolletje te klikken. Druk vervolgens op “genereer vrdb nu”. Overigens is het ook mogelijk om het programma zo in te stellen, dat de VRDB wordt gemaakt, wanneer de pc niets te doen heeft.

De console gebruiken

Avast heeft een overzichtelijke Beschermingsconsole. Door middel van een schuifbalk kunt u instellen hoe rigide de beveiliging moet zijn. Drukt u in deze console op Pauzeren dan zal de bescherming worden gestopt. Via Eigenschappen treedt u dieper in de bescherming voor de mails en het surfen op internet. Het scannen op virussen kan op elk moment starten en geeft snel uitsluitsel. Dat is mooi, want daarvoor had u het programma ook geïnstalleerd.

De anti-virusscanner

De console geeft weer welke delen van Avast actief zijn. Avast controleert continu online op onder meer:
  • Programma's als MSN, mIRC, ICQ, Yahoo! Messenger, Skype, Google Talk, Outlook/Exchange en dergelijke.
  • Mailboxen gebaseerd op POP, SMPT, IMAP, en dergelijke.
  • Alles wat via het netwerk binnenkomt.
  • P2P. Denk aan Kazaa, Limewire, BitTorrent, Shareaza, en dergelijk. De dienst scant het web terwijl u erop surft. Sites waar u zich op die moment bevindt worden door de web schild functie continu gescand op mogelijke aanvallen.

Enkele programma-instellingen

Als u kiest voor Programma Instellingen, vallen de vele mogelijkheden op. Gouden regel hierbij is, dat als u het niet zeker weet, u deze instellingen beter niet kunt veranderen. Het kan natuurlijk geen kwaad om ze even te bekijken. Check in ieder geval onder Bijwerken of staat aangegeven dat het anti-virus programma automatisch gaat updaten.

Andere gratis virus-scanners

Als uitstekend zijn beoordeeld:
  • Avast Home Edition, free Antivirus.
  • AVG Antivirus.
  • Avira AntiVir Personal, free Antivirus

Andere goede scanners zijn:
  • House Call virusscanner.
  • PC Tools Antivirus.
  • Microsoft Security Essential.

Slot

Keuze genoeg uit gratis anti virus scanners.

Lees verder

© 2007 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
ComputerbeveiligingenComputerbeveiligingenEr is bijna geen één huishouden die geen computer heeft. Een computer heeft een goede beveiliging nodig om geen virussen…
Virus op mijn computer: wat moet ik doen?mijn kijk opVirus op mijn computer: wat moet ik doen?Er zijn verschillende computervirussen in omloop. Computervirussen die soms kunnen resulteren in een geblokkeerde comput…
Apple producten beschermen tegen WirelurkerApple producten beschermen tegen WirelurkerWirelurker is een virus dat zich specifiek richt op Apple producten zoals de Mac, die in principe moeilijk te infecteren…
Top drie gratis antivirusprogramma’sTop drie gratis antivirusprogramma’sAvira Free AntiVirus, avast!, en AVG zijn al jarenlang de beste gratis antivirusprogramma’s. Ze kunnen makkelijk de stri…

McAfee en Norton AntivirusMcAfee en Norton AntivirusMcAfee en Norton zijn twee Antivirus programma's die uw computer beschermen tegen virussen. McAfee is een van de bekends…
Gratis virussen verwijderenGratis virussen verwijderenHier wordt beschreven hoe alle virussen, cookies, overbodige bestanden, ongebruikte programma’s in één klap verwijderd w…

Reageer op het artikel "Avast is een antivirusprogramma van stavast"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Anand, 15-09-2009 19:59 #4
Hoi Zeemeeuw, bedankt voor uw advies. De PC Tools Firewall Plus/versie 6 ontregeld op mijn vista pc en UPC-modem de internetverbinding als de pc uit de slaapstand wordt gewekt, heb ik in één keer geen verbinding meer! Bij het opnieuw opstarten liep m'n pc al een paar keer gewoon vast waarna ik systeemherstel moest uitvoeren, daarna werkte de 'pc tool firewall' helemaal niet meer en heb ik het verwijderd, ik vertrouw die versie 6 niet meer! Nu gebruik ik de standaard firewall van Windows Vista maar weer. In avast! heb ik alles aan staan, ook het 'netwerk schild', heb ergens gelezen dat dat ook een soort firewall is, klopt dit? Ik heb naast avast! de gratis linkscanner van AVG erbij geïnstalleerd, daarin heb ik ook alles aan staan, 'Search-Schield, Active Surf-Schield, en Rapportage van mogelijke bedreigingen'. Is de firewall van Windows Vista voldoende samen met avast! home, als je verder dus niet internetbankiert en geen topgeheimen op je pc hebt staan? En kan ik alle 3 bovenstaande instellingen in de linkscanner van AVG aan laten samen met alles in avast! en de IE 8 filter, of is AVG Active Surf-Schield totaal overbodig erbij, ook al werkt dat elkaar waarschijnlijk niet tegen? Laatste vraag: Hoe betrouwbaar zijn de veilig/onveilig waarschuwing van de Search-Schield in AVG linkscanner eigenlijk? Wordt dagelijks ge-update, er staat zéér zelden een rood kruisje achter een zoekresultaat, vrijwel alles is groen/veilig aangegeven, bij zoekresultaten staat achter 'piratebay' b.v. wel 'n gele dubbele uitroepteken, dit zag ik toen ik 't teste door te zoeken naar onveilige sites met zoekterm 'gratis downloads'. (Web Schild van avast! en SmartScreen-filter IE 8 gaan inderdaad goed samen zoals u in het vorige bericht al zei…) Alvast vriendelijk dank voor uw advies.:-) Reactie infoteur, 15-01-2020
Hoi Anand,
1. Het netwerk schild werkt inderdaad als soort van firewall.
2. De AVG scanner is ook prima. Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van Avast antivirus de AVG antivirus software te installeren.
3. Ziet er wel veilig uit zo. Maar surf niet als admin (altijd veiliger).
4. Eigenlijk heb je wel veel tegelijkertijd aanstaan, maar als het werkt zonder dat de pc steeds vast loopt, zou ik het zo laten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anand, 05-09-2009 23:59 #3
Hallo, ik heb de 'avast!' gratis versie gisteren ook geïnstalleerd. Eerst had ik de proefversie van Norton 360 Version 3.0, die gaf bij de zoekresultaten via Google een groen vinkje rechts, als de webpagina veilig is of rood kruisje onveilig enz., best handig, de gratis avast! heeft dit dus helaas blijkbaar niet! Maar ik vroeg me af of ik bij gebruik van de 'avast!/web schild functie' wordt beschermt/gewaarschuwt als de site onveilig is, dus hoe weet ik dat ik een site beter kan verlaten, of worden alle virussen zonder verdere melding van m'n pc geweerd? En is het dan nog nodig om de SmartScreen-filter in explorer 8 tegelijkertijd in te schakelen, die zou ook waarschuwen als de site/download gevaarlijk is? Norton vond geregeld een 'tracking cookie' en af en toe een 'indringpoging', avast! heeft tot nu toe nog niets gevonden bij het scannen of websurfen. Wordt ik ook gewoon beschermt op internet als avast! tegelijkertijd een volledege scan op m'n pc aan het uivoeren is, of kan ik dan beter niet websurfen? Ik gebruik 'avast' samen met de gratis firewall van PC-Tools Plus. :-) Reactie infoteur, 27-04-2018
Beste Anand,
1. Samen met een goede firewall biedt de gratis Avast! je een goede bescherming. Dus zit je nu gewoon goed, als er regelmatig wordt ge update.
2.De Web shield beschermt je inderdaad tegen allerlei onveilige sites (malware, adware, spyware en dialers). Maar niets helpt echt tegen onveilig klikken.
3. Wat wel helpt is niet surfen als admin, maar met een ander account met beperktere rechten.
4. Avast moet compatible zijn met elke browser. Ik zou wel het extra filter aanzetten als extra bescherming: baat het niet, schaadt het niet. Wordt de boel te traag, dan kun je altijd het beschermingsfilter weer uit zetten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Goorhuis, 14-07-2008 18:36 #2
In avast draait het icoon mee moet dit of is dit ook stop tezetten:-)graag een bericht terug svp. Reactie infoteur, 27-04-2018
Wanneer Avast actief is, draait dit bolletje mee.

Ben, 22-03-2008 13:14 #1
Klopt, gebruik Avast al sinds 2005, nooit enig probleem gehad. Reactie infoteur, 27-04-2018
Mooi!

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 25-06-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Anti virus
Special: Open source software
Reacties: 4
Schrijf mee!