De beste linkbuilding strategie

Een goede SEO strategie moet een goede linkbuilding strategie bevatten. Een goede linkbuilding strategie is essentieel voor zoekmachine optimalisatie, ook wel SEO (Search engine optimization) genoemd. Linkbuilding is simpelgezegd het ervoor zorgen dat er van andere websites gelinkt wordt naar de eigen website. Een linkbuilding strategie zorgt ervoor dat een website hoger gaat scoren in de zoekmachine. Er zijn talloze linkbuilding strategieën die ervoor kunnen zorgen dat er hoger gescoord wordt in de zoekmachine. Echter is niet elke linkbuilding strategie super effectief. Er zijn een aantal linkbuilding strategieën die beter zijn dan andere. Hieronder een lijst met mogelijke linkbuilding acties die men kan ondernemen voor een website.

Soorten linkbuilding strategie

Aanmelden bij directories en startpagina's

Dit is veruit de simpelste vorm van linkbuilding strategie en kan erg tijdrovend zijn. Er worden website eigenaren van startpagina's en verschillende directories benaderd met het verzoek een link te plaatsen. Soms vraagt men hier geld voor. Het nadeel is dat Google en andere zoekmachines deze links niet veel waarde toekennen, omdat het simpel is een link te verkrijgen op de pagina's en het geen authentieke, maar kunstmatige link is (jij hebt hem immers geplaatst). Bedrijven zetten vaak hun link op allerlei van deze pagina's. Ook op startpagina's en directories die helemaal niet relevant zijn. Deze niet relevante links hebben juist een negatief effect op de posities in Google.

Social media

Sociale media zoals Facebook, Twitter en LinkedIn zijn tegenwoordig heel populair. Het is verstandig om als bedrijf actief bezig te zijn op deze platforms en ervoor te zorgen dat vanuit hier wordt gelinkt naar de eigen website. Echter, de kracht van social media in combinatie met linkbuilding ligt pas in het feit als mensen of volgers (twitter) de link van de website delen met anderen. Dit delen weerspiegelt de mening van het publiek en zijn geen kunstmatige links. Google en andere zoekmachines waarderen dit soort links enorm en zal dus ook een flinke boost in de rankings geven. Dit kan echter erg lastig zijn. De website moet interessant genoeg zijn om te delen met vrienden of volgers. Over het algemeen is het zo dat op sociale platforms vaak een negatieve houding staat tegenover commerciële uitlatingen van bedrijven en wordt dit niet snel gedeeld. Een ludieke actie van een bedrijf die aansluit bij het publiek zou sneller helpen in het verspreiden van een bedrijf/website (+link).

Reacties geven op blogs en forums

Dit zijn ook relatief eenvoudige links, maar het gevaar is dat deze links verwijderd worden door de webmaster. Zoek bij deze linkbuilding strategie naar forums en blogs waar gesproken wordt over het onderwerp van de website waarnaar je links bouwt. Men geeft een reactie op een artikel of bijvoorbeeld een vraag in een forum. In deze reactie wordt er een link geplaatst naar website. Als de link blijft staan is het een relevante en waardevolle link. De vraag is of de webmaster dit ook daadwerkelijk goedkeurt. Ook is er het gevaar dat de link een "nofollow" tag bevat. Dit houdt in dat de zoekmachines deze link niet volgen. Als er een "nofollow" tag in de link zit, is hij voor linkbuilding doeleinden eigenlijk niets waard. Deze linkbuilding strategie kan effectief zijn, mits de link blijft staan en het geen nofollow is.

Partnerlinks

Bedrijven hebben vaak zakenpartners waarmee samengewerkt wordt. Deze partners staan vaak positief over een link plaatsen gericht naar de eigen website. Dit zal hij of zij waarschijnlijk graag doen, indien er ook een link naar hun terug wordt geplaatst. Deze links worden ook wel reciprocal links genoemd. Deze zijn voor de zoekmachines minder waard omdat het tweerichting verkeer links zijn. Het beste is om alleen een link van de partner naar de eigen website te krijgen, als dat lukt is dit een effectieve linkbuilding strategie.

Linkbait inzetten

Dit is een erg lastige linkbuilding strategie en vergt veel creativiteit. Linkbait is een fenomeen waarbij iemand inhoud (tekst, filmpje, spelletje, etc.) maakt voor een website die uitnodigt om naar te linken. Een voorbeeld is een komisch filmpje die op de eigen website staat. Omdat iedereen het filmpje grappig vindt zullen ze deze delen op hun websites en social media. Als een soort virus verspreid het filmpje (en de link) over het net. Op deze manier kunnen er veel links worden verkregen in een korte tijd (indien het aanslaat).

Één van de beste linkbuilding strategie

Guest blogging

Met guest blogging benadert men een blog van een bedrijf of persoon waarbij er gevraagd wordt een stuk te schrijven voor hun website. Het stuk wat er geschreven wordt voor de website is een interessant artikel en geeft een toegevoegde waarde aan de website. Vaak staan blogs hier open voor. In het stuk verwerkt men een link naar de eigen website, maar komt het niet commercieel over. Men kan ook de link in de handtekening onder het artikel zetten. Op deze manier wordt er een win-win situatie gecreëerd. Deze strategie is tijdrovend, maar werpt wel zijn vruchten af.

Er zijn verder nog meer linkbuilding strategieën. Ook een aantal die niet goedgekeurd worden door Google. Dit zijn zogeheten black hat strategieën. Succes met het kiezen van de beste linkbuilding strategie.
© 2012 - 2024 Simeon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is linkbuilding?Linkbuilding is een term uit de SEO, de Search Engine Optimalization oftwel zoekmachineoptimalisatie. Linkpopulariteit i…
Internetbegrippen uitgelegdInternetbegrippen uitgelegdTijdens het surfen op het internet kom je veel woorden en begrippen tegen (vaak engelstalig) die je niet kent. Ze worden…
SEO Tips & TrucsSEO Tips & TrucsWebsite gemaakt en nu wil je in de zoekmachines verschijnen? Het is makkelijker dan je denkt en je hoeft hiervoor geen d…
Meet de populariteit van een website!Wil je weten hoeveel links er naar jouw website gaan? Of naar iedere willekeurige andere website? Lees hier hoe je daar…
Hoe werken zoekmachines en websites samen?Hoe werken zoekmachines en websites samen?Websites en zoekmachines gaan naadloos samen. Zonder websites hebben we geen zoekmachines nodig om te zoeken op het inte…
Bronnen en referenties
  • http://www.mattcutts.com/blog/
  • http://wimsl.nl/wat-doet-wimsl/online-diensten/linkbuilding/linkbuilding-tips/
Simeon (1 artikelen)
Laatste update: 19-04-2013
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Zoekmachines
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.