Port-forwarding met kpn-experia box, sneller downloaden

Port-forwarding betekent letterlijk: poort toezending. Het is vooral handig als je veel moet downloaden, omdat het de computer en de server in staat stelt sneller te communiceren. Bij een modem verbinding is dit meestal al aanwezig, maar voor verbindingen via een router is het minder vanzelf sprekend. Een poort forwarden kan de totale downloadsnelheid met een factor 6 verhogen.

Wat is het voordeel?

Op het moment dat de computer de opdracht krijgt om iets te downloaden, dan gaat de computer de desbetreffende server aansturen om de informatie op te sturen. Deze informatie komt dan binnen via een bepaalde poort. De server weet niet dat jou router eigenlijk een router is. De server denkt dat een computer hem om deze gegevens vraagt en hij stuurt ze daarom op naar de router voor een bepaalde poort. De router weet op zijn beurt niet naar welke computer hij het moet sturen, op de router kunnen immers meerdere computers zitten. De router kan zijn ontvangen informatie dus niet verder sturen en stopt ze weg. De computer merkt op zijn beurt dat de gegevens niet aankomen en vraagt de router waar ze zijn gebleven. Deze reageert daar op door de data alsnog te sturen. Dit is natuurlijk erg omslachtig. Op het moment dat deze informatie over een port-forwarden gestuurd wordt, dan weet de router meteen dat die poort bij een bepaalde computer hoort. Omdat de router instellingen nogal kunnen verschillen per router, is het onmogelijk om 1 vast protocol te maken waarmee je alle routers kunt port-forwarden. Vandaar dat dit artikel alleen geldt voor de KPN-experia box, de SX551.

Wat je wilt wel en niet wilt forwarden

Grootschalig downloaden gebeurt vooral via torrentdownloaders, zoals Vuze. De poort waar Vuze zijn bestanden over verstuurd en ontvangt is (als deze niet door de gebruiker gewijzigd is) 6881. In principe kan je elke poort voor elk programma forwarden. Als je bijvoorbeeld wilt dat Internet Explorer sneller gaat downloaden, dan ga je poort 80 forwarden. Poort 80 wordt gebruikt door het http protocol wat bijna elke internet site gebruikt. Het nadeel is echter dat er meer applicaties zijn die gebruik maken van poort 80 en het forwarden ervan kan dus voor problemen zorgen. Daarom moet je altijd goed uitkijken met de poorten die je forward. Het onwillekeurig forwarden van elke poort is niet aan te bevelen. Het is niet alleen heel veel werk, maar zorgt er ook voor dat alle programma's op het internet een directe verbinding met jou computer aan kunnen leggen. Dit verhoogd het risico op cyberaanvallen.

Er zijn twee manieren om een static IP te krijgen. Je kunt je router zo instellen dat hij je een static IP geeft, of je laat Windows weten dat je een static IP wil. De methode over de router is iets ingewikkelder, maar nog steeds goed te doen voor de beginnende gebruiker. Het is niet nodig om allebei de methodes toe te passen, maar ook niet essentieel. Het kan zijn dat het voor jou combinatie van ontvanger en computer nodig is dat allebei de methodes worden gebruikt, het kan ook zijn dat ze met jou combinatie van ontvanger en computer juist niet werken. Het is dus verstandig om eerst 1 methode te proberen en daarna pas de andere te doen. Het aanmaken van een static IP is ongeveer de helft van het hele port forwarden.

De routerinstellingen van de KPN-experia box beheren

Bij het forwarden van poorten moeten er altijd router instellingen veranderen worden. Om bij de KPN-experia box de instellingen te veranderen typ je simpelweg 192.168.2.1 in, in de internet browser. De eerst volgende pagina wordt dan meteen het inlogscherm van de router. Die vraagt dan om een wachtwoord. Het standaard wachtwoord is 'admin'. Dit wachtwoord dient meteen veranderd te worden omdat anders iedereen aan de router instellingen kan zitten. Als na het veranderen van de router instellingen blijkt dat er geen verbinding meer mogelijk is, dan moet de router gereset worden. Als dit gebeurt dan worden de fabrieksinstellingen weer ingesteld en is het wachtwoord weer 'admin'.

Een static IP door middel van de routerinstellingen

Als je inlogt wordt er meteen gewezen op alle gevaren die jou instellingen met zich meebrengen. Deze zijn voor het port-forwarden niet interessant.

Advanced Settings ---> Internet --->Internet Connection.

 • Verander de waarde: IP Address naar Static. Om te kunnen port-forwarden moet het IP adres altijd hetzelfde zijn, als dit niet het geval is, dat zoekt de router er zelf een uit voor de computer.Een vast IP-adres is noodzakelijk, omdat de router bij het forwarden, probeert om een vaste poort aan 1 vast computer te linken. Daarvoor moet het IP-adres constant zijn. Het IP-adres binnen een netwerk zorgt ervoor dat niet alle computers in het netwerk de zelfde bestanden toegestuurd krijgen.
 • Het spreekt voor zich dat zodra de optie static gekozen is, de een vast IP-adres wil hebben. De eerste drie getallen van het IP-adres moeten 192,168 en 2 zijn. De laatste moet een waarde tussen de 2 en de 200 zijn. Deze 199 verschillende waarden zijn nodig als er meerdere computers op 1 router aangesloten zijn.
 • We gaan er hier vanuit dat je als vast IP-adres 192.168.2.2 hebt gekozen.
 • De volgende instelling is het subnetmasker dat aangegeven wordt met Subnet mask. Deze waarde geeft aan hoe de router zijn verbinding met de computer noemt, binnen het netwerk. Deze zijn altijd combinaties van de getallen: 255 en 0. De gebruikelijke standaard is '255.255.255.0'.
 • De Default Geteway waarde is de waarde waar het IP-adres van de router moet komen te staan, dat is dus '192.168.2.1'. (vergeet niet de instellingen op te slaan door onderaan de pagina op Ok te drukken)
 • Dat de verbinding tijdens het veranderen van de instellingen af en toe uitvalt is te verwachten, de router heeft tijd nodig om de waardes te veranderen en dan op die 'nieuwe' manier de verbinding te maken.

Een static IP door middel van de Windows Instellingen

Op deze manier kan je Windows laten weten dat je een static IP wilt:

Start ---> Configuratiescherm ---> Netwerk- en Internet-verbindingen ---> Netwerkverbindingen

 • In de map Netwerkverbindingen staan alle verbindingen die bij de computer bekent zijn. Dubbelklik op de verbinding die je gebruikt en dan naar Eigenschappen. Daar staat in het tabblad Algemeen, het vinkje met de titel: Internet-protocol (TCP/IP)
 • Selecteer deze en klik op Eigenschappen. Selecteer de mogelijkheid: Het volgende IP-adres gebruiken.
 • In het IP-adres hoort de waarde van het static IP-adres te staan, hier is dat '192.168.2.2'. Als Subnetmasker hoort het gekozen subnetmasker, hier is dat '255.255.255.0'. De Standaard-gateway is hier '192.168.2.1'.
 • Nu moeten ook nog de Voorkeurs en Alternatieve DNS-server worden in gesteld. Een DNS sever is de server die jou internet opdrachten verwerkt en de juiste internet adressen daarbij opzoekt. Omdat je router al weet wat de DNS servers zijn vul je hier gewoon het IP adres van je router in: '192.168.2.1'. Als je graag zelf wilt weten wat je DNS servers zijn, dan kan dat op de volgende manier:

192.168.2.1 ---> Status---> Internet

Daar staat een hele lijst gegevens van het netwerk en de router, waaronder Preferred DNS server (Voorkeurs DNS) en Alternate DNS server (Alternatieve DNS).

De poort forwarden

Advanced Settings ---> Internet ---> Address Translation (NAT)

 • De waarde Netwerk address translation moet op 'On' staan, als het goed is, is dat al zo.

Address Translation (NAT) ---> Port Forwarding

 • Voor de communicatie tussen een computer en een andere computer zijn veel verschillende protocollen bedacht. Deze stellen de computer en de andere computer in staat om met elkaar te communiceren. Tussen een server en een computer is dat net zo. De meest gebruikte protocollen zijn UDP en TCP. De vraag is welke van de twee nodig zijn voor het programma. In het geval van Vuze zijn ze allebei nodig. Als een programma alleen maar TCP gebruikt, dan hoeft alleen protocol TCP aan te staan.
 • De Public port en Local port beschrijven de externe poort van de computer en de poort voor de computer zelf. Deze twee waardes moeten gelijk zijn aan elkaar. In dit specifieke geval van Vuze wordt dat dus twee keer '6881'. De volgende waarde beschrijft welk IP-adres deze poort binnen het netwerk toegewezen krijgt. Dat wordt natuurlijk de waarde van de 'Static' IP. Dus bij Local IP Address moet '192.168.2.2' komen te staan. Het kopje Comment spreekt voor zich. Als laatste moet de waarde Enable natuurlijk aangekruist zijn.

Voetnoten

In dit artikel wordt er vanuit gegaan dat je 'nieuwe' static IP, 192.168.2.2 wordt. Als alle vorige handelingen nog niet naar het gewenste resultaat hebben geleidt, is het de moeite waard om een static IP te maken met het adres: 192.168.2.x waarin x een waarde boven de 200 is. In sommige gevallen werken de instellingen dan wel.

Het enige waar nu nog rekening mee gehouden dient te worden is de firewall. Deze moet zo afgesteld zijn dat de ge-forwarde poort niet geblokkeerd wordt.

(Start ---> Configuratiescherm ---> Beveiligingscentrum ---> Windows Firewall ---> Uitzonderingen)
© 2009 - 2020 Wallum313, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een draadloze IP-camera aansluiten in drie stappenJe huis, bedrijf, auto, etc. beveiligen kun je makkelijk zelf doen met behulp van een IP-camera. Ze worden steeds popula…
Poort openen / Poort forwarden in Utorrent (Handleiding)Poort openen / Poort forwarden in Utorrent (Handleiding)Vaak kom je bij Utorrent een rood symbooltje tegen. Het rode symbooltje betekent dat er geen poort open staat waar het d…
Downloaden: het programma Azureus-VuzeDownloaden: het programma Azureus-VuzeAzureus-Vuze is een downloadprogramma om torrents te downloaden. Het programma is zowel bekend onder haar oude naam Azur…
Popcorn Time en Wi-Fi routersPopcorn Time en Wi-Fi routersAls je zelf een Wi-Fi netwerk aanlegt dan zal je te maken krijgen met de keuze die je moet maken voor een geschikte Wi-F…

Hoe werkt Itunes + muziek op je Ipod zetten (handleiding)Hoe werkt Itunes + muziek op je Ipod zetten (handleiding)Ipod, Itunes is een muziekspeler die ontwikkeld is door Apple. Apple maakt naast computers ook nog de Ipod, Iphone, Ipad…
Langzaam opstarten van een computer: Je PC schoonmakenWanneer je net een nieuwe computer hebt, lijkt hij in een sneltreinvaart op te starten. Maar naarmate de tijd verstrijkt…
Bronnen en referenties
 • http://wiki.vuze.com/index.php/NAT_problem#Fix_your_NAT_problem
 • http://kbserver.netgear.com/kb_web_files/n101145.asp
 • http://192.168.2.1

Reageer op het artikel "Port-forwarding met kpn-experia box, sneller downloaden"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jan Craenen, 27-06-2016 17:26 #13
Leuk artikel, maar wellicht kunt mij helpen met de volgende vraag. Omdat ik maar 1 UTP kabel heb lopen vanuit de (glasvezel) Experiabox V8 naar mijn werkruimte, kan ik de telefoon daar niet aansluiten. De beide telefoonnummers komen nu uit de bel uitgang en via een DECT set gebruik ik een van de draadloze toestellen in de werkruimte. Nu heb ik een VOiP toestel Astra 6730I. Dat zou ik graag, via de aanwezige switch, op de ethernet aansluiten. Dat kan uiteraard via een externe provider, maar kan het ook via de KPN?

Onzin, 22-08-2014 16:56 #12
Klopt geen barst van dit verhaal. Port forwarden is alleen nodig voor TCP of UDP verbindingen die vanaf de WAN interface worden geïnitieerd. Dus als je zelf een server in je LAN hebt staan.

Bram Planje, 13-06-2013 08:11 #11
Wie kan mij zeggen hoe vanuit de Experiabox (Arcadyan) ISDN / PSTN de instelling naar Tablet via wachtwoord wordt ingesteld. Heeft de router een code voor communicatie met een tablet 2 Sumsung.
Bram Planje

Jeroen Mol, 13-04-2013 11:40 #10
Hallo,

Ik heb een camerasysteen opgehangen en je kunt deze dus op afstand bekijken. Nu moeten er poorten worden opengezet en die Experiabox. Alles al gelezen, ook dit artikel en een youtube instructie gevolgd. Precies alles gedaan zoals geschreven en verteld maar het wil gewoon niet lukken! Poorten staan open in de Experiabox en toch blokkeert hij. Dit is echt frus-tre-rend! Hoe krijg ik deze blokkade er vanaf omdat hier staat vermeldt dat KPN dit zou blokkeren?

Alvast bedankt!

Ehdejonge, 30-08-2012 09:12 #9
Is deze forwarding ook nodig om een ip camera van elro via de iPad op afstand te kunnen benaderen?

Hans, 08-08-2012 11:07 #8
Het artikel staat vol met feitelijke onjuistheden, te beginnen op regel1:' port forwarding betekent letterlijk poort toezending'. Het betekent 'poort doorsturing' en verwijst naar het feit dat de binnenkomende informatie wordt doorgestuurd naar de juiste device op de juiste poort.
De term 'Subnet mask' wordt volkomen verkeerd uitgelegd, met daarbij de stellige bewering dat hier alleen de waarden 255 en 0 in voorkomen.
Er wordt gesteld dat het poortnummer voor intern (local port) en extern (public port) altijd hetzelfde moet zijn: onjuist! Hoeft niet, mag, is het simpelst maar kan soms niet eens.
Er wordt bij het instellen van een static IP geen rekening gehouden met de scope van de DHCP-server, hetgeen problemen kan opleveren door dubbele IP-adressen in het netwerk.
Dit zijn maar een paar van de dingen waardoor computergebruikers op het verkeerde been gezet worden en meer problemen veroorzaken in hun netwerk dan dat ze hiermee oplossen.
Kortom: een artikel met een hoog klok-en-klepel gehalte wat met een enorm pak zout genomen moet worden…

Piet Bakker, 09-05-2012 11:30 #7
Hallo, Ik wil portforwarding instaleren voor connectie. Ik heb een laptop en e-mail van Microsoft Outlook 2010 werkt niet. Laat met even weten wat er moet nog gebeuren.
Met vriendelijke groet.

Laurent, 23-08-2011 11:27 #6
Dankje! Het is me gelukt!

Compuser, 13-05-2011 17:48 #5
Mooi uitleg klopt (bijna) voledig.
enig probleem is alleen dat kpn bij de nieuwe xperia boxen de forward fuctie geblokeerd heeft
Als je ze open zet blijven ze dicht.

Luc, 01-04-2011 17:46 #4
Wat een dom artikel zeg, omslachtig geschreven en op sommige punten gewoon niet juist.

"Als je bijvoorbeeld wilt dat Internet Explorer sneller gaat downloaden, dan ga je poort 80 forwarden."
Is totale onzin.

"Een poort forwarden kan de totale downloadsnelheid met een factor 6 verhogen."
Is onzin, maar ik las iets verder dat het geschreven was met Vuze in gedachten… Maar dannog, als je een programma blokeert zal het inderdaad dat er een lage snelheid uitkomt -.- En verder kan het deblokkeren van een p2p programma nog wel meer als 6x versnellen, bij mij bijvoorbeeld wel met een factor 40.

Pim, 27-03-2011 17:41 #3
Super uitgewerkte tutorial. Nu heb ik alleen het probleem dat wanneer ik alles doe wat er staat, mijn poort gewoon dicht blijft. Is er ook nog een andere manier?

Jorn, 23-09-2009 17:17 #2
Geweldige uitleg hardstikke bedankt!

Jules, 31-08-2009 11:25 #1
Netjes en goed geschreven. thanks

Infoteur: Wallum313
Laatste update: 07-05-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 13
Schrijf mee!