Poort openen / Poort forwarden in Utorrent (Handleiding)

Poort openen / Poort forwarden in Utorrent (Handleiding) Vaak kom je bij Utorrent een rood symbooltje tegen. Het rode symbooltje betekent dat er geen poort open staat waar het downloadverkeer binnen kan komen. Om aan een groen symbooltje te komen zou je een poort moeten forwarden / openen. Het nut van het openen van een poort is dat je vele malen sneller download, waardoor je gedownloade spullen eerder binnen hebt. Via de instructies die geschreven staan moet uiteindelijk het symbooltje weer op groen springen.

Waarom een poort openen in Utorrent?

Het nut van het openen van een poort is dat je vele malen sneller download, nu word je downloadsnelheid via Utorrent nog geblokkeerd. Doordat je nu met een beperkte snelheid download duurt het vele malen langer voordat je bijvoorbeeld een film binnen hebt. Een poort kan je eigenlijk zien als een toegangsdeur voor het downloadverkeer van Utorrent, via deze toegangsdeur komt al het downloadverkeer binnen.

Poort openen voor Utorrent

Om een poort te kunnen openen moet je een aantal zaken doen voordat die daadwerkelijk open staat. Zo moet je het juiste poortnummer toelaten in je router en moet het juiste poortnummer in Utorrent worden ingevuld. In het voorbeeld wat ik geef gebruik ik poortnummer 50005.
Het voorbeeld dat ik hier onder beschrijf kan iets afwijken van de router van Uzelf, maar u zult vanzelf zien dat U met deze handleiding een heel eind komt met het openen van de poort.

Stap 1: Toelaten in Utorrent

Start het programma Utorrent en ga naar de onderstaande kopjes.
 • Options
 • Preferences
 • Connection

Bij het kopje ''Connection'' zie je een vakje staan met de naam ''Port used for incoming connections'' hier vul je nu het poortnummer in (50005).
Nadat je het juiste poortnummer in hebt getypt druk je op Apply en vervolgens op Oke.

Stap 2: De poort openen in je Windows Firewall

Windows Xp

 • Klik op ''Start'' en vervolgens op ''Mijn Netwerklocaties''.
 • Klik op ''Netwerkverbindingen weergeven''(staat onder het kopje ''Netwerktaken'').
 • Klik met je rechtermuisknop op de verbinding die je gebruikt voor het internetten, vervolgens klik je op ''Eigenschappen''.
 • Open het tabblad ''Geavanceerd'' en klik vervolgens op ''Instellingen''.
 • Klik op het tabblad ''Uitzonderingen''.
 • Klik op ''Poort Toevoegen''.

Het invullen van de juiste gegevens

 • Naam: Utorrent1
 • Poortnummer: Hier vul je het poortnummer in die je ook bij Utorrent in hebt gevuld, in mijn geval is dat poortnummer 50005.
 • Vink ''Tcp'' aan en klik op ''Oke''.
 • Nu moet je nog één keer op ''Poort Toevoegen''' klikken. Vul nu alles nog een keer hetzelfde in, maar inplaats van Tcp vink je nu Udp aan.

Windows Vista

 • Klik op ''Start''.
 • Klik op ''Configuratiescherm, klik op ''Beveiliging'' en vervolgens klik je op ''Windows Firewall''.
 • Klik op ''Een programma via Windows Firewall toestaan''.
 • Klik op ''Poort Toevoegen''.

Het invullen van de juiste gegevens
 • Naam: Utorrent1
 • Poortnummer: Hier vul je het poortnummer in die je ook bij Utorrent in hebt gevuld, in mijn geval is dat poortnummer 50005.
 • Vink vervolgens ''Tcp'' aan en klik op ''Oke''.
 • Nu moet je nog één keer op Poort ''Toevoegen'' klikken. Vul alles nog één keer hetzelfde in, maar inplaats van Tcp, vink je nu Udp aan.

Stap 3: Het open maken van de poort in je router

 • Ga naar ''Start'' en klik vervolgens op ''Uitvoeren''.
 • Typ in het vakje cmd in en druk op de enterknop.
 • Een zwart schermpje komt tevoorschijn, typ daarin ipconfig en druk op de enterknop.
 • Vul het adres dat bij Standaardgateway staat in in je internetbrowser.
 • Er komt nu een venster tevoorschijn waarin je wachtwoord en gebruikersnaam gevraagd worden.
 • In de meeste gevallen is het één van de volgende combinaties (mocht het niet zo zijn dan kan je je routerboekje raadplegen).

Gebruikersnaam: admin
wachtwoord admin

Gebruikersnaam: admin
wachtwoord: 1234

Na het invullen van de gegevens kom je terecht op je router pagina.

Het voorbeeld dat ik hier onder beschrijf kan iets afwijken van de router van uzelf, maar u zult vanzelf zien dat U met deze handleiding een heel eind komt met het openen van de poort.

Allereerst moet je opzoek gaan naar het kopje ''Port Forwarding'', bij sommige routers heet dit ''Virtual Server''.
Het kopje Port Forwarding (Virtual Server) is vaak te vinden onder één van de volgende kopjes:
 • Nat
 • Security
 • Firewall
 • Advanced Settings
 • Network

Als je het kopje Portforwarding / Virtual Server gevonden hebt kunt u de gegevens ingaan vullen.

Name: Utorrent
Protocol: Both (of het heet ''Any''), als deze twee opties er niet bijzitten moet je ''Tcp'' aanvinken. Later als je alles in hebt gevuld en op Apply (Oke) gedrukt hebt vul je alles nog één keer hetzelfde in, maar nu vink je ''Udp'' aan.
Start port: Het poortnummer (50005).
End port: Het poortnummer (50005).
Ip Adress: Dit kun je vinden door het volgende te doen.

Ga naar ''Start'' en klik op ''Uitvoeren''.
In het witte vak typ je cmd in en druk op de enterknop.
Een zwart schermpje komt tevoorschijn, typ daarin ipconfig en druk op de enterknop.
vul nu het adres in dat bij Ip Adress staat.

Als je bovenstaande gegevens in gevuld hebt druk je op één van de volgende opties ''Save'', ''Apply'', ''Oke'', herstart je computer hierna opnieuw op. Als je je computer opnieuw opgestart hebt start je Utorrent.
Nu moet je een port check doen om te kijken of de poort ook daadwerkelijk open staat. Om naar de port check te gaan druk je onderaan utorrent op het symboolje, er verschijnt nu een venstertje. In het venstertje wat tevoorschijn gekomen is zie je staan ''Test if port is forwarded properly”, klik hierop. Als je op de port check geklikt hebt opent er een internetpagina, hier staat of de poort open staat (groen teken) of dat je poort nog dicht zit (rood teken).

Wat te doen als de poorten nog dicht zitten na bovenstaande stappen?

 • Loop alle stappen nogmaals langs om te kijken of je alles correct in hebt gevuld.
 • Is er naast je standaard Windows Firewall nog een firewall actief op je computer. Firewalls kunnen van bijvoorbeeld Norton, Avg of Eset Nod32 zijn. Is er inderdaad nog een firewall actief, zorg ervoor dat ook in deze firewall de poort toegelaten wordt.

Heb je verder nog opmerkingen of vragen laat het weten via een bericht wat onderaan deze pagina geschreven kan worden.
Ook als het port forwarden gelukt is via deze handleiding zou ik het leuk vinden om dit te horen via een bericht dat ook onder aan de website geschreven kan worden.
© 2009 - 2024 Simplylife, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Torrents downloaden (films,dvd,games downloaden) in UtorrentHedendaags staan er vele dingen op het web. Van films tot muziek, van muziek tot games, ook download de gemiddelde Neder…
Microtorrent, de torrent downloaderMicrotorrent, de torrent downloaderAls je op zoek bent naar een goede bittorrent client, dus een programma dat torrents download, dan is utorrent de geschi…
Porta Nigra: Romeinse poort in de stad TrierPorta Nigra: Romeinse poort in de stad TrierHet bekendste overblijfsel uit de Romeinse tijd staat in de stad Trier in Duitsland. De Porta Nigra is een indrukwekkend…

Hoe werkt Itunes + muziek op je Ipod zetten (handleiding)Hoe werkt Itunes + muziek op je Ipod zetten (handleiding)Ipod, Itunes is een muziekspeler die ontwikkeld is door Apple. Apple maakt naast computers ook nog de Ipod, Iphone, Ipad…
Port-forwarding met kpn-experia box, sneller downloadenPort-forwarding betekent letterlijk: poort toezending. Het is vooral handig als je veel moet downloaden, omdat het de co…
Reacties

Okhuijsen, 04-03-2013
Wij waren blij met de uitleg, maar wij hebben geen XP of Vista, maar Windows 7. Hoe moeten wij nu handelen? Reactie infoteur, 08-03-2013
Beste Okhuijsen bedankt voor je reactie. Helaas kan ik je dit niet vertellen, omdat ik niet werk met Windows 7 en geen ervaring heb met dit besturingssysteem.

Miranda, 11-02-2010
Hallo,
Wie o wie kan mij helpen krijg namelijk ook geen poort geopend.
Heb een router linksys 120 wrt-n heb de firewall ook al een keer helemaal uitgeschakeld maar nog werkt dat niet.
Ik ga als volgt te werk open utorrent ga naar options en dan naar prefences en dan naar connections krijg deze poort toegewezen( 58453) die vul ik in bij mijn router en bij mijn firewall klik ik op poort toevoegen dan op oke en start alles opnieuw op. Maar zodra ik de poort test krijg ik steeds een foutmelding.Wat doe ik verkeerd? Reactie infoteur, 12-02-2010
Heb je niet een Firewall op je computer van bijvoorbeeld: Eset Nod32 die hem tegenhoud, zoja zet hem even uit tijdens het downloaden.

Chili, 26-01-2010
Heb je stappen allemaal gevolgd, maar kan bij mijn moden (zyxel van telfort) tcp en udp niet vinden.
Kan iemand mij helpen

thnx in advance Reactie infoteur, 02-02-2010
Kijk even in het handleiding boekje van je router als je er niet uitkomt, wellicht staat het daar.

Joan, 11-01-2010
Dank voor je handleiding. Het is gelukt! Reactie infoteur, 12-01-2010
Leuk om te horen, dat het port forwarden in Utorrent gelukt is:)

Piet, 13-10-2009
Wat is een standaart gateway, en waar staat dat? Reactie infoteur, 14-10-2009
Typ in het vakje cmd in en druk op de enterknop.
Een zwart schermpje komt tevoorschijn, typ daarin ipconfig en druk op de enterknop.
Vul het adres dat bij Standaardgateway staat in in je internetbrowser.

Je ziet dus nadat je Ipconfig hebt ingetoetst (gevolgd door een enter) het kopje Standaardgateway staan. Die getallen moet je dus in je internetbrowser(balk) invullen

Mathe, 06-09-2009
Heb alle stappen doorlopen, zelfs meerdere malen maar forwarden lukt niet. de test bij utorrent om dit te testen blijft foutmelding geven. ik heb de kpn experia router Thomson TG787v SIP. heb je hier een oplossing voor? Reactie infoteur, 08-09-2009
Heb je toevallig ook geen firewall aanstaan die poorten blokkeerd? En heb je ook al de firewall in de router uitgedaan?

Milou, 21-08-2009
Ik heb net utorrent gedownload en ben bezig met een film downloaden, het gaat erg langzaam allemaal maar ik denk dat dat ligt aan de poorten die ik nog niet heb geopend? Hoe weet je welk poortnummer je moet gebruiken? en als de download klaar is, op welk programma kan je de film dan afspelen? Ik had eerst limewire, downloaden deed het wel maar hij kon via mediaspeler het niet afspelen. Ik snap er iig niks van en ik hoop dat iemand mij kan helpen. Alvast bedankt! Reactie infoteur, 21-08-2009
Volg gewoon heel de handleiding, poortnummer maakt niks uit, en je kan gewoon de poortnummer overnemen van de uitleg hierboven.

Godfather78, 22-07-2009
Ik ben je eeuwig dankbaar na veel ellende door mn nieuwe router kwam utorrent er NIET doorheen
Bedankt! je uitleg heeft geholpen Reactie infoteur, 23-07-2009
Dat is mooi, dat het gelukt is met behulp van deze handleiding:)

Coecoec, 20-07-2009
Eveneens: prachtige uitleg! Heb nu een vierkantje met daarin het Uturrent-teken en 1.8.3 Reactie infoteur, 21-07-2009
Leuk om te horen:)

Python, 12-07-2009
Hoi, ik heb een linksys WRT54G2 en loop vast bij het ip adres invullen, met de melding: you cannot use the router ip, network or broadcastadress! Heb je nog een tip? Reactie infoteur, 12-07-2009
Heb je wel goed bij ipconfig gekeken. Wat bij standaardgateway staat moet je in je browser invullen (zonder www. of iets dergelijks ervoor).

Iemand op internet met hetzelfde probleem (dit was de oplossing voor hem)

''thanks for mentioning firewalls. i thought i had Norton 360 Firewall disabled and the Windows Firewall on and allowing uTorrent but it was the exact other way around. so i switched it up and now it works when i put the IPv4 number in. talk about making a mountain out of a mole hill. thanks for your help though!''

Erbij, 14-06-2009
Hele goeie uitleg, dank je wel. Ik heb alles dubbel en dwars gecontroleerd, maar nog steeds blijft de poort gesloten. Bestaan er programma's om te kijken waar de fout precies zit? In de router of in een firewall. Bij het uitschakelen van mijn Windows of McAfee firewall blijft de poort gesloten. Dan zou ik verwachten dat de fout in de router zou moeten zitten. Reactie infoteur, 14-06-2009
Ga weer naar je router pagina, kijk of daar een firewall zit. Zoja zet die even uit en kijk of de poort daarna weer open is.

Josnixs, 15-04-2009
Goede beschrijving poort openen wanneer er bij je programma niets staat bij virutiuel servers kan je invullen Utor1 dit staat voor utorrent dus als je utorrent gebruikt vul je dit in. Je kan ook in utorrent de test doen of de goede poort open staat, dit is makkelijker voor beginners, onderaan in utorrent moet je een groen balletje zien dan heb je een poort die open staat, deze gaat ook wel eens over in een bruine driehoek
dat is fout maar dat is maar even. Veel plezier Reactie infoteur, 16-04-2009
Ik snap het niet echt. Naam kan je eigenlijk zelf altijd invullen, je hoeft nooit persé ''utor1'' in te vullen of wat ik aangaf ''utorrent''. Maar als onderaan utorrent al een rood symbooltje staat heeft het weinig nut om nog de poort check te doen, de poort staat dan namelijk nog dicht. En het driehoekje is altijd geel.

Simplylife (22 artikelen)
Laatste update: 13-04-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.