Hoe krijg ik mijn computer of laptop sneller?

Hoe krijg ik mijn computer of laptop sneller? Zit je computer vol? Klaagt je laptop of pc dat er te weinig schijfruimte over is? Het is opruimtijd! Volg de tips uit dit artikel en je kunt meer ruimte creëren op je computer, zonder dat dit je geld kost voor extra geheugen. Let op: dit artikel is geschreven voor gebruikers van Windows - Mac-gebruikers kunnen misschien niet met alle tips uit de voeten.

Een snellere computer met meer ruimte!

Er zijn twee belangrijke onderdelen die een computer sneller maken: het werkgeheugen en de schijfruimte. Het werkgeheugen bestaat simpel gezegd uit de programma's die je aan hebt staan. Gebruik je Word, een internetscherm, en heb je een spelletje open staan, dan nemen die drie programma's een deel van je werkruimte in. Er zijn ook programma's die op de achtergrond draaien. Hoe meer programma's je hebt, hoe kleiner je overgebleven werkruimte is. Is je werkruimte te vol, dan gaat je computer heel traag.

Een tweede onderdeel van de snelheid van je computer is de schijfruimte. Dit is simpel gezegd hoe vol je computer zit. Heb je al je vakantiefoto's op je pc staan, en daarnaast een aantal video's en een grote hoeveelheid documenten en spelletjes of games, dan maakt dit onderdeel uit van je schijfruimte. Heb je (te) weinig schijfruimte over, dan wordt je computer trager.

Aan beide aspecten kun je wat doen met de tips uit dit artikel!

1. Je schijfruimte vergroten

Check je software

Onder je controlepaneel (te vinden via je configuratiescherm) kun je software toevoegen, aanpassen en verwijderen. Kijk eens kritisch naar programma's die je niet (meer) gebruikt en verwijder deze. Dit kun je doen door op het programma in kwestie te klikken. Je krijgt dan de optie om het te verwijderen.

Foto's en video's uitzoeken

Heb je ooit een film op de pc of laptop gezet die je al hebt gekeken? Zijn er foto's die je niet per se hoeft te bewaren? Bekijk al je foto's, video's en documenten en kijk welke je niet meer nodig hebt. Deze verwijder je.

'In the cloud'

Je kunt foto's, video's en documenten die je wilt bewaren via een gratis dienst zoals OneDrive opslaan, zodat je ze online bewaart in plaats van op je computer. Zo kun je ze overal ter wereld openen en je hoeft ze niet meer op de computer te hebben staan, wat je weer ruimte oplevert.

Windows laten opruimen

Waarom zelf al het werk doen? Laat de computer ook maar eens werken! Je kunt op de computer een schijfopruiming laten doen en een schijfdefragmentatie. Deze optie zit overigens soms al in tools zoals RegCleaner (zie tools verderop in dit artikel).

2. Je werkgeheugen verbeteren

Taakbeheer

Taakbeheer open je door de toetsen ctrl-alt-del tegelijkertijd in te drukken. Vervolgens zie je welke processen er op je computer draaien. Ook wordt hier aangegeven hoeveel ruimte deze kosten. Wil je een programma gebruiken dat niet functioneert omdat er te weinig werkgeheugen beschikbaar is? Schakel dan de programma's uit die veel geheugen verbruiken. Een programma als Photoshop verbruikt bijvoorbeeld veel geheugen. Ook internetbrowsers kunnen ineens veel ruimte innemen.

Let op! Schakel alleen programma's uit die je kent. Sommige programma's kunnen nodig zijn om op de achtergrond te draaien. Als je deze uitschakelt, kan het zijn dat je de computer opnieuw moet opstarten omdat je pc niet meer goed werkt zonder het programma dat je hebt uitgeschakeld. Bij het opnieuw opstarten van de computer zal dit programma weer worden ingeschakeld, dus het is geen ramp, maar wel zonde van je tijd.

Installeer slimmere programma's

Zit je veel op internet? Browsers zoals Internet Explorer zijn vrij log en traag. Je kunt beter een browser als Chrome installeren. Dit is heel eenvoudig: via Google zoek je naar 'Google Chrome installeren' en je volgt de stappen op de eerste website waar je op komt. Je kunt er vervolgens voor kiezen om Internet Explorer te verwijderen of om in elk geval alleen gebruik te maken van Google Chrome. Je zult merken dat dit sneller werkt.

3. Algemene tips

Tools

Er zijn handige tools beschikbaar, veel hiervan gratis, die zorgen dat je computer weer sneller functioneert. Je hebt Spybot, AdAware, of online diensten van McAfee of Symantec die je computer scannen op virussen en spyware en deze verwijderen. Daarbij kun je een programma als RegCleaner gebruiken om je windowsregister op te schonen.

Opnieuw opstarten

Sommige mensen laten hun computer altijd aan staan, of zetten hem soms op de slaapstand. Het kan je computer al een stuk sneller maken door hem af en toe helemaal opnieuw op te starten.
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis Norton Security Scan via GoogleGratis Norton Security Scan via GoogleGebruik de gratis Norton Security Scan als extra check om jouw computer nog beter te beveiligen. Met deze gratis Norton…
ComputerbeveiligingenComputerbeveiligingenEr is bijna geen één huishouden die geen computer heeft. Een computer heeft een goede beveiliging nodig om geen virussen…
Waar vind je gratis pc-versnellers?Waar vind je gratis pc-versnellers?Met gratis pc-versnellers kan je de snelheid van je computer verbeteren en de levensduur van je trage pc verlengen. Een…
Hoe kan ik mijn oude computer sneller maken met ReadyBoost?Wil je je oude computer sneller maken? De eerste stap die veel mensen zetten is om de computer op te schonen. Maar ook n…

Veiliger surfen met HSTSVeiliger surfen met HSTSJe gegevens zijn zeker een stuk veiliger als je web sites bezoekt met HTTPS, je weet dan goed met welke partij je te mak…
Websites om verveling tegen te gaan!Websites om verveling tegen te gaan!Iedereen heeft wel eens een dag gehad waarop hij of zij zich verveelde achter de computer. Je bekende / vaste rijtje met…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 21-07-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.