Google trucjes: efficiënt zoeken
Vrijwel iedereen gebruikt de zoekmachine dagelijks, maar vrijwel niemand gebruikt de zoekmachine optimaal. Wat de meeste mensen niet weten is dat er een groot scala aan trucs bestaat om beter te kunnen vinden wat je zoekt. Na het lezen van dit artikel zul je een heleboel nieuwe zoektrucjes kennen waarmee je je vrienden versteld zal doen staan
Inhoud
Google
De naam "Google" komt van het woord "Googol". Dit is een wiskundige aanduiding voor het getal 10
100 (een 1 met honderd nullen erachter). Een leven zonder Google is tegenwoordig niet meer voor te stellen. De zoekmachine heeft dagelijks dan ook ruim 620 miljoen unieke bezoekers en meer dan 7.5 miljard pageviews. De zoekmachine heeft dan ook vele speciale functies. In dit artikel wordt duidelijk welke trucs er zijn voor het zoeken op Google, en hoe de trucs gebruikt kunnen worden.
Speciale zoekopdrachten
Exacte reeks woorden zoeken
Als je op zoek bent naar resultaten die een exact zinsdeel bevatten zoals bijvoorbeeld
door de bomen het bos niet meer zien, kun je de zin tussen aanhalingstekens zetten (' of ").
Een woord uitsluiten
Soms hebben zoekwoorden meerdere betekenissen. Als je bijvoorbeeld op het woord "Godfather" zoekt, zul je ongetwijfeld een hoop resultaten over de gelijknamige film. Wanneer je NIET op zoek bent naar de film, kun je bepaalde woorden uitsluiten. Dit kan door er een " - " (minteken) voor te plaatsen. Het intypen van "Godfather -film" zal dus alleen webpagina's opleveren die het woord "Godfather" bevatten, maar NIET het woord "movie".
Binnen een bepaalde website zoeken
Het is ook mogelijk om alleen resultaten te krijgen die op een bepaalde site staan. De zoekopdracht "recepten site:www.infonu.nl" leverd bijvoorbeeld enkel pagina's van InfoNu.nl op die het woord "recepten" bevatten.
Pagina's zoeken met een link naar een specifiek adres
Door "link:" voor een website te zetten krijg je alle pagina's te zien die een link bevatten naar dit adres. De zoekterm "link:www.ns.nl" toont bijvoorbeeld alle pagina's met een link naar www.ns.nl.
De Joker
Een joker is een manier om een bepaald woord open te laten. De term "
wikipedia bevat * artikelen" zoekt naar pagina's waarin deze exacte zin voorkomt, met op de plaats van het *-teken een willekeurig woord.
Zoeken op "zus" óf "zo", maar niet allebei.
Google heeft ook een OR-term. Dit kan gezien worden als het zoeken op twee termen, waarvan de resultaten door elkaar heen getoond worden. Een werkstuk word in België bijvoorbeeld vaak eindwerk genoemd, of profielwerkstuk (in Nederland). Wanneer je op zoek bent naar een werkstuk over bijvoorbeeld Afrika, kun je drie keer achter elkaar zoeken op werkstuk Afrika, profielwerkstuk Afrika en eindwerk Afrika. Het in een keer intypen van "werkstuk profielwerkstuk eindwerk Afrika" kan ook. Maar beide manieren zijn erg omslachtig. Je kunt dan beter zoeken op "Afrika werkstuk OR profielwerkstuk OR eindwerk" (je mag ook | gebruiken ipv OR). Op deze manier krijg je enkel resultaten te zien die "Afrika" bevatten, én een van de drie woorden (werkstuk, profielwerkstuk of eindwerk).
Op bepaalde bestandstypen zoeken
Wanneer je op zoek bent naar bijvoorbeeld alleen PDF bestanden, kun je achter de zoekterm "filetype:PDF" plaatsen. In plaats van PDF kun je ook kiezen voor doc (Word), xls(Excel) pdf(Adobe Acrobat), ppt (Powerpoint), maar ook txt, htm, html, php, wk4, lwp, tmp, en noem maar op.
Het resultaat van "weer Amsterdam".
Zoekfuncties
Het weer in een stad of locatie zoeken
Door de term: "weer" + een stad, in te typen worden de gegevens over het weer in deze stad weergegeven. Het zoeken van "weer Amsterdam" is een mogelijke optie.
Het resultaat van de zoekopdracht: "define:cavia" (klik voor een vergroting).
De definitie van een woord zoeken
Door voor een woord "define:" te zetten, laat Google (mits gevonden) meerdere definities van het woord zien die op internet zijn te vinden.
Rekenmachine
Je kunt ook simpele berekeningen intypen in Google. Deze worden dan voor je uitgerekend (zoek bijvoorbeeld "5*9+(sqrt 10)^3=").
Aanvangstijden voor films
Als je wil weten welke films er in jouw stad te zien zijn kun je zoeken op "film" + naam van je stad. Bijvoorbeeld "
film Rotterdam"
Lokaal zoeken
Door achter een term de cijfers van je postcode in te voeren, wordt er gezocht op locaties in de buurt. "snackbar 1328" is bijvoorbeeld een manier om te zoeken naar snackbar's in Almere.
Resultaat van "maps Delft".
Kaart zoeken van een stad
Je krijgt een kaart te zien van een stad als je voor de naam van de stad het woord "maps" plaatst. Bijvoorbeeld "maps Den Haag".
Aardbevingen
Een nogal aparte zoekfunctie is de term "earthquakes". Dit werkt alleen op de engelstalige Google en laat zien of er recentelijk ergens op de wereld aardbevingen hebben plaatsgevonden. Zodra er ergens een aardbeving plaatsvindt, is dit meestal al binnen een uur te zien op Google.