Google trucjes: efficiënt zoeken

Google trucjes: efficiënt zoeken Vrijwel iedereen gebruikt de zoekmachine dagelijks, maar vrijwel niemand gebruikt de zoekmachine optimaal. Wat de meeste mensen niet weten is dat er een groot scala aan trucs bestaat om beter te kunnen vinden wat je zoekt. Na het lezen van dit artikel zul je een heleboel nieuwe zoektrucjes kennen waarmee je je vrienden versteld zal doen staan

Inhoud


Google

De naam "Google" komt van het woord "Googol". Dit is een wiskundige aanduiding voor het getal 10100 (een 1 met honderd nullen erachter). Een leven zonder Google is tegenwoordig niet meer voor te stellen. De zoekmachine heeft dagelijks dan ook ruim 620 miljoen unieke bezoekers en meer dan 7.5 miljard pageviews. De zoekmachine heeft dan ook vele speciale functies. In dit artikel wordt duidelijk welke trucs er zijn voor het zoeken op Google, en hoe de trucs gebruikt kunnen worden.

Speciale zoekopdrachten

Exacte reeks woorden zoeken

Als je op zoek bent naar resultaten die een exact zinsdeel bevatten zoals bijvoorbeeld door de bomen het bos niet meer zien, kun je de zin tussen aanhalingstekens zetten (' of ").

Een woord uitsluiten

Soms hebben zoekwoorden meerdere betekenissen. Als je bijvoorbeeld op het woord "Godfather" zoekt, zul je ongetwijfeld een hoop resultaten over de gelijknamige film. Wanneer je NIET op zoek bent naar de film, kun je bepaalde woorden uitsluiten. Dit kan door er een " - " (minteken) voor te plaatsen. Het intypen van "Godfather -film" zal dus alleen webpagina's opleveren die het woord "Godfather" bevatten, maar NIET het woord "movie".

Binnen een bepaalde website zoeken

Het is ook mogelijk om alleen resultaten te krijgen die op een bepaalde site staan. De zoekopdracht "recepten site:www.infonu.nl" leverd bijvoorbeeld enkel pagina's van InfoNu.nl op die het woord "recepten" bevatten.

Pagina's zoeken met een link naar een specifiek adres

Door "link:" voor een website te zetten krijg je alle pagina's te zien die een link bevatten naar dit adres. De zoekterm "link:www.ns.nl" toont bijvoorbeeld alle pagina's met een link naar www.ns.nl.

De Joker

Een joker is een manier om een bepaald woord open te laten. De term "wikipedia bevat * artikelen" zoekt naar pagina's waarin deze exacte zin voorkomt, met op de plaats van het *-teken een willekeurig woord.

Zoeken op "zus" óf "zo", maar niet allebei.

Google heeft ook een OR-term. Dit kan gezien worden als het zoeken op twee termen, waarvan de resultaten door elkaar heen getoond worden. Een werkstuk word in België bijvoorbeeld vaak eindwerk genoemd, of profielwerkstuk (in Nederland). Wanneer je op zoek bent naar een werkstuk over bijvoorbeeld Afrika, kun je drie keer achter elkaar zoeken op werkstuk Afrika, profielwerkstuk Afrika en eindwerk Afrika. Het in een keer intypen van "werkstuk profielwerkstuk eindwerk Afrika" kan ook. Maar beide manieren zijn erg omslachtig. Je kunt dan beter zoeken op "Afrika werkstuk OR profielwerkstuk OR eindwerk" (je mag ook | gebruiken ipv OR). Op deze manier krijg je enkel resultaten te zien die "Afrika" bevatten, én een van de drie woorden (werkstuk, profielwerkstuk of eindwerk).

Op bepaalde bestandstypen zoeken

Wanneer je op zoek bent naar bijvoorbeeld alleen PDF bestanden, kun je achter de zoekterm "filetype:PDF" plaatsen. In plaats van PDF kun je ook kiezen voor doc (Word), xls(Excel) pdf(Adobe Acrobat), ppt (Powerpoint), maar ook txt, htm, html, php, wk4, lwp, tmp, en noem maar op.

Het resultaat van "weer Amsterdam".Het resultaat van "weer Amsterdam".

Zoekfuncties

Het weer in een stad of locatie zoeken

Door de term: "weer" + een stad, in te typen worden de gegevens over het weer in deze stad weergegeven. Het zoeken van "weer Amsterdam" is een mogelijke optie.
Het resultaat van de zoekopdracht: "define:cavia" (klik voor een vergroting).Het resultaat van de zoekopdracht: "define:cavia" (klik voor een vergroting).
De definitie van een woord zoeken
Door voor een woord "define:" te zetten, laat Google (mits gevonden) meerdere definities van het woord zien die op internet zijn te vinden.

Rekenmachine

Je kunt ook simpele berekeningen intypen in Google. Deze worden dan voor je uitgerekend (zoek bijvoorbeeld "5*9+(sqrt 10)^3=").

Aanvangstijden voor films

Als je wil weten welke films er in jouw stad te zien zijn kun je zoeken op "film" + naam van je stad. Bijvoorbeeld "film Rotterdam"

Lokaal zoeken

Door achter een term de cijfers van je postcode in te voeren, wordt er gezocht op locaties in de buurt. "snackbar 1328" is bijvoorbeeld een manier om te zoeken naar snackbar's in Almere.
Resultaat van "maps Delft".Resultaat van "maps Delft".
Kaart zoeken van een stad
Je krijgt een kaart te zien van een stad als je voor de naam van de stad het woord "maps" plaatst. Bijvoorbeeld "maps Den Haag".

Aardbevingen

Een nogal aparte zoekfunctie is de term "earthquakes". Dit werkt alleen op de engelstalige Google en laat zien of er recentelijk ergens op de wereld aardbevingen hebben plaatsgevonden. Zodra er ergens een aardbeving plaatsvindt, is dit meestal al binnen een uur te zien op Google.
© 2010 - 2024 Machans, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Google's browser ChromeGoogle maakte in 2008 zijn eigen browser namelijk Google Chrome, maar waarom deden ze dat en hoe komt het dat Chrome zo…
Google Translate – gratis online vertalen met GoogleGoogle Translate – gratis online vertalen met GoogleGoogle Translate is een van de vele, gratis beschikbare programma van Google, de grootste zoekmachine ter wereld. Met Go…
Google My Activity: je zoekgeschiedenis op het webGoogle My Activity: je zoekgeschiedenis op het webGoogle beschikt ook over een beroemde website, Google My Activity (Mijn Activiteit) genaamd. Het surfgedrag in het recen…
Teksten en websites vertalen met hulp van Google VertalingHet vertalen van teksten of websites is soms lastig. De kwaliteit van veel vertaalsites valt tegen. Google heeft ook een…

Hoax oftwel nepmailHoax oftwel nepmailKrijgt u ze ook zo vaak? Die mailtjes over Bill Gates die zN fortuin verdeeld, of over gratis telefoontjes of andere din…
Online back up van uw belangrijke bestanden gratis en veiligOnline back up van uw belangrijke bestanden gratis en veiligEen back up maken van de belangrijkste bestanden is iets wat iedereen regematig zou moeten doen maar het is ook iets wat…
Bronnen en referenties
  • http://www.google.com/landing/searchtips/#helpcenter
Machans (31 artikelen)
Laatste update: 19-02-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.