Online back up van uw belangrijke bestanden gratis en veilig

Online back up van uw belangrijke bestanden gratis en veilig Een back up maken van de belangrijkste bestanden is iets wat iedereen regematig zou moeten doen maar het is ook iets wat de meeste mensen vaak vergeten, met alle gevolgen van dien. Bestanden kunnen o.a. worden opgeslagen op een CD, DVD of externe harde schijf. Er is ook een andere mogelijkheid. De belangrijkste bestanden kunnen online worden opgeslagen. Veilig en in veel gevallen ook gratis. De plus- en minpunten van het maken van een back up van belangrijke bestanden op uw PC.

Een computercrash, zijn al mijn opgeslagen bestanden weg?

Veel mensen kennen het probleem, de computer loopt vast en start niet meer op. Afhankelijk van de oorzaak van deze computercrash kunnen de gevolgen voor de gebruiker verschillen. Valt het mee dan kan het computer probleem met wat hulp van deze of gene vaak weer worden verholpen. Het kan ook tegenvallen waardoor alleen de optie overblijft om de harde schijf te formatteren zodat alle gegevens verwijderd worden van deze schijf. Een goede computespecialist kan meestal, voorafgaand aan het formatteren van de schijf, de meeste gegevens nog wel redden maar de kans dat er bestanden niet meer terug te halen zijn blijft bestaan. Belangrijke bestanden, documenten voor het werk of foto's van de kinderen, het staat allemaal op de gemiddelde PC. Op momenten dat de computer crasht besef je pas dat er geen of geen goede back up gemaakt is. "Had ik het maar eerder gedaan maar ja, het is ook best wel veel werk iedere keer" en vergelijkbare reacties na een computercrash komen vaak voor. Toch is het maken van een goede back up van de belangrijkste bestanden makkelijker dan over het algemeen gedacht wordt. Tegenwoordig zijn er meerdere opties waarbij het maken van de back up en het (online) opslaan van bestanden helemaal automatisch gaat.

Bestanden online of offline opslaan

Veel computergebruikers slaan bestanden die in mindere of meerdere mate belangrijk zijn lokaal op. Dit betekent dat handmatig deze gegevens veilig gesteld worden op bijvoorbeeld een CD, DVD, externe harde schijf of USB stick. Deze gegevens zijn vanaf dat moment veilig. Mocht door een computerprobleem blijken dat al deze gegevens verloren zijn gegaan kunnen ze altijd weer terug gezet worden op een andere PC. Zo heeft u altijd de gegevens veilig. Een nadeel hiervan is dat niet na iedere wijziging het gewijzigde bestand weg wordt geschreven op bijvoorbeeld een CD. Zo is er altijd een verschil tussen de bestanden op de desktop en de bestanden in de back up. Om de back up bijgewerkt te houden vergt veel discipline.

Gegevens online opslaan

Een andere mogelijkheid is het online opslaan van belangrijke bestanden, foto's en dergelijke. Hierbij worden de bestanden via het internet verzonden naar een bedrijf die gespecialiseerd is in het opslaan en bewaken van gegevens en back ups. Deze bedrijven maken dagelijks ook weer meerdere malen back ups van alle gegevens die door computergebruikers aan ze zijn toevertrouwd. Over het algemeen worden deze bestanden ook nog op meerdere plaatsen bewaard zodat bij bijvoorbeeld een brand de gegevens nog op een andere lokatie aanwezig zijn.

Veel bedrijven vragen een maandelijkse vergoeding voor het plaatsen van gegevens op hun servers. De hoeveelheid gegevens die opgeslagen moeten worden op deze servers is bepalend voor de maandelijkse vergoeding die door deze bedrijven wordt gevraagd. Toch zijn er gratis mogelijkheden om een back up online op te slaan. Bij de gratis versies heb je wel de beschikking over minder schijfruimte dan bij betaalde. Toch is met een gemiddelde van 2 Gb gratis opslagruimte dit voor veel computergebruikers een hele goede optie omdat die 2 Gb niet altijd gehaald wordt. Wie goed zoekt kan ook nog diensten met meer ruimte vinden.

Hoe werkt het online opslaan van een back up

Bij de meeste aanbieders van online opslagruimte is software te downloaden dat zorgt voor het verzenden van de gewenste bestanden naar de servers van deze aanbieder. Na het registreren voor een gratis account kan deze software worden geinstalleerd en gestart waarna de eerste keer gevraagd wordt om de login gegevens waarmee het account is geregistreerd in te vullen. Hierna kan in het programma aangegeven worden welke bestanden, mappen of zelfs inhoud van hele schijven als back up veilig online opgeslagen moeten worden. Op wat instellingen nalopen in het programma na was dit eigenlijk alles. Hierna kan de back up starten en de gegevens worden verzonden. Ga er wel van uit dat dit de eerste keer langere tijd kan duren omdat alle bestanden in hun geheel verzonden moeten worden. De bestanden en mappen worden dan online opgeslagen als een precieze kopie van deze gegevens op de PC thuis. Na deze eerste tijdrovende back up kost het niet al teveel tijd meer om de gegevens online op te slaan. Alleen de gewijzigde bestanden, en vaak alleen het deel dat gewijzigd is aan een bestand, wordt bijna in real time verzonden naar de online opslag. Zo is de online back up in tegenstelling tot een back up op bijvoorbeeld een CD wel altijd helemaal up to date.

Voor- en nadelen van het offline en online opslaan van bestanden

Voordelen

  • Uitgaand van de gratis versie is het goedkoper dan het opslaan van bestanden op opslagmedia. Iedere CD of DVD kost weer geld en dat terwijl de back ups niet eens up to date zijn.
  • Back ups worden automatisch online opgeslagen. Dit wordt geregeld door een stukje software dat alle wijzigingen bijhoudt en ervoor zorgt dat alleen deze gegevens online worden bijgewerkt. Dit scheelt de gebruiker zelf veel werk.
  • De gegevens zijn veilig heel ergens anders opgeslagen en beschermt tegen brand en diefstal.
  • De online opgeslagen bestanden zijn overal ter wereld via het internet te benaderen. Met een gewone browser kan ingelogd worden op de betreffende website en alle opgeslagen bestanden zijn te bekijken, te downloaden en eventueel te delen met anderen.

Nadelen

  • U heeft niet alles wat met deze back up te maken heeft helemaal zelf in de hand. De gegevens staan online opgeslagen op de servers van derden. Mocht zich een probleem voordoen en er moeten bestanden terug gezet worden vanuit de back up dan gaat dat veel sneller door een schijfje in de PC te plaatsen dan door alle bestanden te moeten downloaden.
  • Ook kan het zijn dat er een internet storing is of dat er een probleem is bij het bedrijf waar u de gegevens opgeslagen heeft staan. Uw gegevens zijn dan wel veilig maar u kunt er op dat moment alleen niet bij in tegenstelling tot een back up die in de vorm van een CD naast de PC ligt.

Kort samengevat heeft het online opslaan van bestanden enkele voor en nadelen maar het is een goede en zeker veilige manier om back ups op te slaan. Daarnaast neemt het vaak ook werk uit handen omdat het maken van de back ups automatisch gebeurt.

Welke diensten zjin er

Wie goed zoekt op internet kom enorm veel bedrijven tegen die op jouw gegevens willen passen al dan niet met een gratis variant. Vier van de bekende namen van dit moment zijn IDrive.com, Dropbox.com, Sugarsync.com en Syncplicity.com. Nogmaals, dit zijn maar enkele van de vele mogelijkheden. Alle vier hebben ze een gratis mogelijkheid tot het opslaan van 2 Gb aan bestanden. Bij Dropbox kan er door het bekend maken van Dropbox bij vrienden en bekenden iets ruimte bijgespaard worden. Bij IDrive is dit even anders. Ook hier kan IDrive zelf uitnodigingen om ook een account te openen naar mensen in jouw adresboek versturen. In dat geval wordt er 10 Gb toegevoegd aan de 2 Gb die er al stond waardoor de schijfruimte die gratis benut kan worden voor het opslaan van bestanden vanaf dat moment 12 Gb is. En dat is voor normale gebruikers voorlopig voldoende.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Sla belangrijke gegevens online op!
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo raak je je bestanden nooit meer kwijt!Zo raak je je bestanden nooit meer kwijt!In het digitale tijdperk van nu, waar je een papierloze administratie- en kantoor hebt, en alles op je computer staat, k…
WinZip: comprimeren van bestandenWinZip: comprimeren van bestandenJe hebt een enorm leuk feest achter de rug en wilt de foto's die gemaakt zijn dolgraag delen met je vrienden. Enthousias…
Gratis online back-up maken van je bestanden met DropboxEen goede back-up maken van je bestanden is erg belangrijk, dat weet iedereen van wie zijn computer wel eens gecrasht is…
Gewiste computerbestanden terughalenGewiste computerbestanden terughalenComputerbestanden kwijt doordat je ze per abuis hebt gewist of door een computercrash? Veelal zijn ze nog terug te halen…

Google trucjes: efficiënt zoekenGoogle trucjes: efficiënt zoekenVrijwel iedereen gebruikt de zoekmachine dagelijks, maar vrijwel niemand gebruikt de zoekmachine optimaal. Wat de meeste…
Een domeinnaam registreren, tips voor de juiste keuze ervanEen domeinnaam registreren, tips voor de juiste keuze ervanEen domeinnaam registreren maakt tegenwoordig deel uit van het dagelijkse leven. Bedrijven, verenigingen of gewoon de fa…
Bronnen en referenties
Reactie

Leo Koster, 19-09-2010
Online opslag van onmisbare bestanden, om het even of het nu om documenten, fotokopiëen, installatiebestanden of wat dan ook gaat, het is altijd veiliger om deze bestanden ook nog, of uitsluitend, online op te slaan. Want stel dat er wat met de harde schijf gebeurt, dan is het een hele geruststelling te weten dat de bestanden nog steeds ergens veilig staan opgeslagen. Natuurlijk kunnen dergelijke bestanden ook op cd of dvd worden bewaard, maar daar is wel discipline voor nodig. Het komt niet altijd gelegen en van uitstel komt vaak afstel. En een cd kan ook beschadigd raken. Een voordeel is dat het ruimte op de harde schijf vrijmaakt. Ik vind het geweldig dat online opslag tegenwoordig mogelijk is geworden. Reactie infoteur, 26-07-2011
Helemaal mee eens

Panic (59 artikelen)
Laatste update: 16-02-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.