Geluid webpagina uitzetten / tab muten in Explorer en Chrome

Geluid webpagina uitzetten / tab muten in Explorer en Chrome Het internet is veelzijdig en heeft veel te bieden, van informatieve artikelen, tot YouTube-filmpjes en andere bestanden of kennis. Soms kan het zijn dat u iets heimelijk bekijkt, wat anderen niet mogen weten of op dat moment nog niet mogen horen. Een onverwacht geluid is dan zeker niet handig, omdat het de aandacht van anderen trekt en u bijvoorbeeld op het werk daardoor in de problemen kunt geraken. Daarnaast kan het zijn dat u naar uw zekere geluiden, muziek of gesprek wilt luisteren, echter tegelijkertijd andere webpagina's wilt bezoeken. Ongewenste of onverwachte geluiden van een tab komen dan even niet uit en dus wilt u deze "preventief" uitzetten. Hoe kunt u voor Google Chrome en Internet Explorer (n.1) handig deze ongewenstheden handmatig of automatisch muten?

Geluid webpagina uitzetten/ tab muten


Eenvoudig het geluid uitschakelen

Sommige geluiden van muziek, video’s, nieuws of reclame van net geopende webpagina’s kunnen overmatige veel herrie veroorzaken, dat het u of anderen stoort. Het komt voor u op dat moment even niet uit, u moet dingen stilletjes doen of u wilt anderen niet afleiden met door u geopende pagina’s. Oftewel u wilt mogelijk wel naar zekere dingen luisteren, terwijl andere geluiden gemute moeten zijn. Wilt u niets horen dan is het logisch dat u of de knop van de speakers uitdrukt of het geluid mute. Voor het muten kunt u het icoontje van de speaker op uw pc of mobiele apparaat uitklikken, zodat er een rode streep of het rode stop signaal voorstaat (zoals in het voorbeeld aangegeven). In het geval van uw pc of computer staat het icoontje van het geluid rechtsonderaan naast de weergave van de tijd. Indien u niet telkens via deze weg het geluid wilt uitzetten, wat zijn dan zoal de alternatieven voor Internet Explorer en Google Chrome (n.1)?

Automatisch alle tab's muten in Internet Explorer

Bron: Schermafbeelding Internet ExplorerBron: Schermafbeelding Internet Explorer
Meerdere PC-gebruikers maken gebruik van uiteenlopende browsers. Een van oudsher populaire browser is Internet Explorer. Voor sommigen is deze browser achterhaalt, echter velen maken er volop gebruik van en dus zijn er ook problemen met het geluid. In Internet Explorer kunt u handig inschakelen, dat geluiden van geopende pagina’s automatisch niet hoorbaar zijn. Daartoe dient u Internet opties (internet options) te openen en moet u naar geavanceerd (advanced) gaan. In deze lijst kunt u onder multimedia meerdere vakjes aan- en uitzetten. Eén daarvan is “speel geluiden in webpagina’s” (play sounds in webpages). Indien u het afvinkt oftewel het vinkje verwijdert, dan zijn geluiden in Internet Explorer geopende website’s niet meer hoorbaar. Wilt u het geluid echter wel horen, dan moet u wederom in internet opties deze functie weer aanvinken/ aanzetten. Mocht dit niet handig zijn, dan zult u telkens moeten opletten of geopende websites geluiden hebben en deze handmatig vervolgens uitzetten of zachter zetten.

Geluid enkele tab uitzetten in Google Chrome

De meest gebruikte browser wereldwijd is Google Chrome. Bij het openen van een webpagina in een tab, maar ook bij het openen van een nieuwe tab kunt u in Chrome het geluid uitschakelen. Heeft u een pagina geopend en het geluid is er, klik dan op het geluid-icoontje van die tab en klik op “mute tab”. Deze stap kunt u echter ook preventief toepassen, door voor het openen van een webpagina reeds op de tab op de rechtermuisknop te klikken en “mute tab” aan te vinken. Door het geluid-icoontje staat dan een zwarte of rode streep. Iedere nieuwe in deze tab geopende webpagina zal vervolgens in stilte openen, ook al wordt er muziek, een filmpje of reclame vertoond. Let wel dat als u vanuit een gemute tab een nieuwe tab opent, dat u wederom “mute tab” moet aanvinken aangezien dit geen automatische functie betreft. Wilt u echter weer het geluid horen dan moet u ontmuten tab (unmute tab) aanklikken.

Met enkele klik tab muten voor Chrome

Bron: Schermafbeelding ChromeBron: Schermafbeelding Chrome
Opent u een nieuwe webpagina, dan kan het met de rechtermuisknop klikken en tab muten nog te lang duren. Een alternatief hierop is de functie “tab audio muting”. In de geluid-veroorzakende tab kunt u direct op het geluid-icoontje klikken, waarna het direct is uitgeschakeld. Dit is onafhankelijk van het geluid-icoontje van het afspelende medium van de webpagina. U kunt de stand daarvan veranderen/ zachter zetten, voordat u het geluid-icoontje van de tab met een enkele klik weer inschakelt. Deze functie binnen Chrome kunt u activeren door chrome://flags/#enable-tab-audio-muting in de taakbalk in te voeren. Klik vervolgens op activeren (activate). Daarna verschijnt: "uw aanpassingen zullen de volgende keer bij het herstarten van Google Chrome actief worden" (Your changes will take effect the next time you relaunch Google Chrome). Rechtsonder verschijnt deze optie na het activeren automatisch, zodat u op herstarten (relaunch) kunt klikken. Is deze functie geactiveerd dan kunt u met een enkele klik de “tab” voor geluid uitschakelen. Een enkele klik op het icoontje activeert het geluid eveneens.

Muten inactieve tab's in Chrome

Bron: Schermafbeelding ChromeBron: Schermafbeelding Chrome
Een alternatieve manier om geluiden uit te zetten, is middels een speciale extensie van Google Chrome geheten “Really Mute Inactive Tabs LT” oftewel “het echt muten van inactive tabs”. Daartoe dient u de extensie aan Chrome toe te voegen, door op "Add" te klikken. Zodra u dan van webpagina verwisselt, zal alleen maar de actieve (zichtbare) tab geluid gegeven. Oftewel de zijdelings geopende webpagina’s worden automatisch gemute tot het moment dat u die webpagina's wederom bekijkt. Het verzekert u ervan dat u geen geluiden van twee openstaande website’s doorelkaar hoort.

Middels voorgenoemde methoden kunt u voor Ineternet Exlorer en Google Chrome handig en gemakkelijk ongewenste geluiden van webpagina’s vermijden. Schakel ook dergelijke ongewenstheden uit door deze tips “preventief” toe te passen.

(n.1) In voorgenoemde tekst is van Internet Explorer versie 11.0.9600.17843 en Google Chrome versie 64.0.3282.186 gebruikgemaakt.

Lees verder

© 2018 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste internetbrowsersTegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden bij het kiezen van een goede browser. Zo heb je in Internet Explorer de meest…
Google's browser ChromeGoogle maakte in 2008 zijn eigen browser namelijk Google Chrome, maar waarom deden ze dat en hoe komt het dat Chrome zo…
Google Chrome downloaden en installeren, zo gepieptGoogle Chrome downloaden en installeren, zo gepieptGoogle Chrome is een van de browsers van Google. Surfen op het web gaat sneller met Google Chrome, maar dat is niet alle…
Goede internet browser(Internet Explorer 8, Firefox, Chrome)Goede internet browser(Internet Explorer 8, Firefox, Chrome)Om te kunnen internetten heb je een internet browser nodig. Tegenwoordig zijn er vele gratis internet browsers beschikba…
Bronnen en referenties
  • https://www.technobezz.com/disable-auto-play-sound-google-chrome-web-page/
  • https://chrome.google.com/webstore/
  • Chrome://flags/#enable-tab-audio-muting
  • https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/computers-telefonie/hoe-zet-ik-het-gluid-van-een-websitewebpagina-uit
  • Afbeelding bron 1: Schermafbeelding Internet Explorer
  • Afbeelding bron 2: Schermafbeelding Chrome
  • Afbeelding bron 3: Schermafbeelding Chrome
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 19-03-2019
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.