Excel-formules: Eenvoudige voorbeelden & tips voor beginners
Excel is een handige softwareapplicatie om gegevens en berekeningen in- en uit te voeren. Het programma zorgt ervoor dat je binnen een korte tijd allerlei taken kunt uitvoeren die te maken kunnen hebben met onder andere adres, telefoonnummers en financiële gegevens. Met behulp van handige formules kun je rekensommen uitrekenen om eventueel te kunnen hergebruiken in cellen die zich elders in de Excel-spreadsheet bevinden. Het is zelfs mogelijk om een link te leggen tussen tabbladen die in de worksheet aanwezig zijn.
Excel-formules
Er bestaan twee manieren om een formule in een cel in te vullen. Dit kan namelijk in de zogenaamde formulebalk die zich aan de bovenzijde bevindt en in de cel zelf. Beide methodes zijn juist en zijn voor de gebruiksvriendelijkheid eenvoudig gekoppeld aan elkaar. Dit betekent dat als je de formule in de cel invult het ook bovenaan te zien is en vice versa.
Methode 1
Klik op de desbetreffende cel waarin je een formule wilt invoeren. Typ in het tekstveld (de zogenaamde formulebalk) de formule in. Dit doe je door te beginnen met '=' om vervolgens direct hierna de formule in te typen. Voor de meeste formules druk je vervolgens op enter om het uit te voeren.
Methode 2
Dubbelklik op de desbetreffende cel waarin je een formule wilt invoeren. Vervolgens begin je hetzelfde als wanneer je een formule in de formulebalk zou invoeren: je begint met het typen van '=' om vervolgens direct je formule in te vullen. Hierna kan men meestal enter gebruiken om de formule uit te voeren.
Een aantal formules werken echter pas wanneer men de toetsencombinatie Ctrl+Shift+Enter na het invoeren gebruikt. Wanneer er bij deze formules slechts Enter wordt gebruikt komt er namelijk een foutmelding tevoorschijn. Er bestaat helaas geen vaste regel voor wanneer je Ctrl+Shift+Enter of slechts Enter dient te gebruiken. Voor de functie 'Transpose' dien je bijvoorbeeld altijd Ctrl+Shift+Enter te gebruiken.
Elke cel heeft een zogenaamde 'id'. Deze id is een letter-en-nummercombinatie die handig gebruikt kan worden bij het opstellen van formules. De cellen zijn van boven naar beneden vanaf 1 genummerd. De kolommen zijn van links naar rechts vanaf 'A' benoemd. Wanneer cel 'Z' is bereikt begint de eerstvolgende id met 'AA'.
Enkele eenvoudige voorbeelden
Optellen
Op de volgende manier is het mogelijk om de inhoud van twee cellen bij elkaar op te tellen:
- Dubbelklik op de cel waarin je het antwoord wenst.
- Typ vervolgens '='.
- Klik eenmaal op de eerste cel die je wilt gebruiken voor je optelsom.
- Typ '+'.
- Klik vervolgens op de tweede cel die je gebruikt voor je optelsom.
- Druk ten slotte op de 'Enter' toets.
Een formule kopiëren
Het is mogelijk om een formule te kopiëren. Dit kan handig zijn wanneer een berekening meerdere keren uitgevoerd dient te worden op verschillende cellen. Het kan echter zijn dat de formule na het kopiëren niet meer naar behoren werkt omdat er gezocht wordt naar cellen die zich eigenlijk elders bevinden. Als je bijvoorbeeld de formule '=A1' in een cel hebt staan en de desbetreffende cel twee plaatsen naar beneden kopieert, zul je merken dat de formule nu ='A3' is geworden. Het is namelijk twee plaatsen verschoven. Om ervoor te zorgen dat de formule '=A1' blijft kun je de formule aanpassen door '$' symbolen toe te voegen. Deze symbolen zorgen ervoor dat de id (wat staat voor de kolom en rij) 'vaststaat' en hierdoor niet verandert. De formule zal er op deze wijze uitzien: '=$A$1'.
Kopiëren van formules gaat op dezelfde wijze als het kopiëren van tekst:
- Klik met je rechtermuisknop op de cel met de formule die je wilt kopiëren.
- Klik vervolgens met de linkermuisknop op 'kopiëren'.
- Hierna kun je met je linkermuisknop de cel selecteren waarin je de formule wilt hebben.
- Ten slotte kun je met je rechter muisknop klikken en op 'plakken' klikken.
Een formule in meerdere cellen uitvoeren:
- Klik met je linkermuisknop op de rechteronderhoek van de cel waarin de formule staat.
- Hou je linkermuisknop ingedrukt.
- Vervolgens sleep je de muis naar beneden zodat je een kader hebt gecreëerd.
- Ten slotte laat je de muis los waardoor de formule in de cellen wordt geplaatst die zich binnen het desbetreffende gebied bevinden.