Beginnen met geld verdienen op YouTube

Beginnen met geld verdienen op YouTube YouTube is een online platform dat in 2005 werd opgericht. YouTube is bedoeld om zelfgemaakte filmpjes op te zetten en te kijken naar films van anderen. Je kunt hiermee, en dan hebben we het over het plaatsen van films op YouTube, geld verdienen. Sterker nog, je kunt zelfs bekend worden met je YouTube-kanaal. Je zult niet de eerste zijn die dat overkomt. Denk aan Enzo Knol en Dylan Haegens. Allemaal bekende persoonlijkheden vanwege hun films op YouTube. Maar hoe doe je dat dan? Hoe kun je geld verdienen met YouTube? Hoe zorg je er nu voor dat dat leuke en grappige vakantiefilmpje van jou geld gaat opbrengen op YouTube?

Geld ontvangen van YouTube?

Wanneer je je eigen gemaakte films op YouTube plaatst, is het niet zo dat je daarvoor geld ontvangt van YouTube. YouTube betaalt jou dus niet een bepaald bedrag voor ieder filmpje dat je plaatst. Er zijn meerdere manieren om geld te verdienen met behulp van YouTube:

Google AdSense

Wanneer je geld wilt verdienen met dit online platform, verdien je dit door YouTube toe te staan reclames te tonen voorafgaand aan of tussen jouw filmpjes door. Wanneer mensen deze reclames bekijken of via de reclame doorklikken naar de website van de adverteerder ontvang jij je geld van Google AdSense. Google AdSense is verantwoordelijk voor de reclames die worden getoond op YouTube. Jij hebt zelf geen invloed op de reclames die vertoond worden. De hoogte van je uitbetaling is overigens wel afhankelijk van een aantal factoren. Het hangt bijvoorbeeld onder andere af van hoeveel abonnees je hebt, hoe vaak je video wordt/is bekeken en hoe lang mensen naar jouw video’s blijven kijken (watchtime).

Affiliatemarketing

Met je YouTube-kanaal kun je geld verdienen door bepaalde producten van anderen te promoten. Als je je aanmeldt bij de zogenaamde affilliate sites, kun je kiezen uit tal van producten om te promoten. Stel, je oog is gevallen op een boek met recepten voor smoothies. Je zou dan verschillende filmpjes kunnen maken waarin je smoothies maakt. In de beschrijving van je video plaats je dan een affiliatelink naar de site of webshop van het boek. Wanneer jouw kijker op de link klikt en via jouw link het product, of in dit geval het boek, koopt ontvang jij een gedeelte van de winst.

Advertorial

Dit is voornamelijk voor adverteerders interessant als je een vrij groot (dus met veel abonnees) kanaal hebt. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken met de maker van het product dat jij een bepaald bedrag ontvangt wanneer jij hun product laat zien of gebruikt in een (of meerdere) van jouw video’s.

Uiteraard kun je combinaties toepassen. Dus je toont dan reclames voorafgaand en tijdens je films, én je zet een affiliatelink in de beschrijving van je video. Of eventueel reclames in combinatie met een advertorial, maar in sommige gevallen zal dat niet altijd wenselijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer er reclames worden getoond van een concurrerend merk. (NB: zoals gezegd kun jij geen invloed uitoefenen op de te tonen reclames).

Hoe ontvang je geld?

Als je van plan bent om geld te gaan verdienen met YouTube kun je dit op een paar manieren doen. Ook kun je deze manieren met elkaar combineren. Het enige dat in ieder geval heel belangrijk is, is dat je op je YouTube-account aangeeft dat je films kunnen worden ‘gemonetized’. Je kunt dit aangeven bij instellingen. Zo weet YouTube in ieder geval dat er reclames kunnen worden getoond bij jouw films.

Verschillende tactieken

Bepaal voor jezelf hoe je het wilt gaan aanpakken. Niet iedereen breekt door zoals Enzo Knol en Dylan Haegens. Maar hou in je achterhoofd dat dat ook niet hoeft om een leuk bedrag in de maand te verdienen met het maken van films en deze plaatsen op YouTube. Bepaal voor jezelf voorafgaand hoe je het wilt gaan aanpakken. Waar je in ieder geval rekening mee moet houden:

Maak een plan

Voordat je ook maar iets doet, maak in ieder geval een plan. Bedenk wat voor kanaal of kanalen je wilt gaan aanmaken en verzamel daar informatie over. Ga naar de bibliotheek, zoek informatie op op internet enzovoort. Zorg ervoor dat je goed weet over wat voor thema of thema’s je een kanaal wilt aanmaken. Wil je bijvoorbeeld een kanaal aanmaken over treinen, zoek dan alles op wat je maar kunt vinden hierover en bedenk hoe je dat in filmmateriaal gaat gieten.

Eigen films maken

Zorg ervoor dat je altijd je mobiele telefoon of videocamera bij de hand hebt als je de deur uitgaat. Zo kun je filmpjes maken van van alles en nog wat. Om even door te gaan op het onderwerp treinen, dan zou je natuurlijk zelf films kunnen maken van treinen. Films in de trein, films van stations enzovoorts.

Materiaal uit publiek domein

Naast het maken van je eigen films kun je ook filmmateriaal vinden op internet dat rechtenvrij is. Dit betekent dat iedereen dit mag gebruiken, ook voor commerciële doeleinden. Je kunt deze rechtenvrije materialen combineren met je eigen films, maar dat hoeft niet. Je mag ze ook zo plaatsen op je kanaal. YouTube heeft zelf ook een archief met rechtenvrije materialen, maar hou er rekening mee dat iedereen met een kanaal hier toegang tot heeft en het meeste (de leukste) beelden waarschijnlijk al meerdere keren geplaatst zullen zijn, waardoor je niet erg origineel meer bent. Als je goed het internet afstruint en je verdiept in websites waar je auteursrechtenvrij materiaal kunt vinden, kom je vaak de mooiste en meest bruikbare dingen tegen.

Tijd vrijmaken

Plan per dag of per week tijd in die je wilt gaan besteden aan je YouTube-kanaal. YouTube houdt van nieuw materiaal dus zorg ervoor dat je je kanaal of kanalen bijhoudt door minimaal een keer week een nieuwe video te plaatsen. Dit lukt alleen als je een duidelijke planning maakt voor jezelf wanneer je gaat opnemen, gaat editen en het filmpje online gaat zetten.

Rijk worden met YouTube?

Er zijn mensen die behoorlijk wat geld verdienen met YouTube zoals, al eerder genoemd Enzo en Dylan Haegens. Hun films worden veel bekeken en ze hebben veel abonnees. Hun bekendheid brengt weer met zich mee dat ze ook op andere manieren geld kunnen verdienen naast hun kanaal, zoals bijvoorbeeld door merchandise te verkopen. De bekendheid en het succes zoals dit, is niet voor iedereen weggelegd en kost daarnaast in veel gevallen tijd en geduld. Maar wanneer je de nodige zorg en aandacht besteedt aan je films en je uploadt met regelmaat, zul je in de loop der tijd je inkomsten zien stijgen. Misschien is het niet genoeg om je fulltime baan op te zeggen, maar het hebben en goed onderhouden van een of meerdere YouTube-kanalen kan in veel gevallen tot een leuke bijverdienste leiden.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrswinchester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met YouTubeGeld verdienen met YouTubeYouTube is natuurlijk de bekendste website met filmpjes. Wist je dat je ook geld kunt verdienen met deze filmpjes? Geld…
Verdien geld met YouTube!Verdien geld met YouTube!Geld verdienen met YouTube-filmpjes is een goede manier om online geld te verdienen. Nog niet zo lang geleden is AdSense…
Geld verdienen met filmpjesGeld verdienen met filmpjesHet is mogelijk om veel geld te verdienen met het maken van filmpjes. Het is een leuke manier om snel een extra inkomen…
Geld verdienen met Google AdSenseGeld verdienen met Google AdSenseMet Google AdSense kun je veel geld verdienen. Door middel van dit advertentienetwerk is het mogelijk om met het maken v…

Afmetingen en formaten voor afbeeldingen op Facebook 2019Afmetingen en formaten voor afbeeldingen op Facebook 2019Op Facebook is het vaak onduidelijk welk formaat de afbeeldingen moeten hebben voor een optimaal resultaat. Voor verschi…
Camera van laptop afplakken: Is het nodig?Camera van laptop afplakken: Is het nodig?Computercriminaliteit kan veel verschillende vormen aannemen. Hackers proberen op verschillende manieren toegang te krij…
Bronnen en referenties
  • http://www.verdienonlinegeldforum.com/
Mrswinchester (44 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.