Domeinnaam uit quarantaine kopen
Er is een levendige handel in domeinnamen die uit quarantaine komen. Dit zijn domeinnamen die verlopen doordat de eigenaar niet langer betaalt voor het aanhouden van de naam. Ze komen vrij en kunnen door iedereen worden geregistreerd. Er zitten regelmatig gewilde namen tussen en het is dan de kunst om zo'n naam zo snel mogelijk te registeren. Er zijn verschillende bedrijfjes zoals Domainorder die zich daarin hebben gespecialiseerd. Met speciaal gebouwde software proberen zij zo snel mogelijk een naam te registeren. Die domeinnamen verkopen ze vervolgens weer door, meestal via een internetveiling.
In Nederland zijn er anno 2016 ongeveer 5,5 miljoen geregistreerde nl-domeinnamen. Dat is een grote dichtheid op een bevolking van zestien miljoen mensen. Wie een nieuwe domeinnaam wil registeren voor een persoonlijke of zakelijke website moet z'n best doen om een originele naam te verzinnen, omdat de meest voor de hand liggende woorden en begrippen al lang zijn geregistreerd. Een reden daarvoor is de levendige handel in domeinnamen. Domeinnaamhandelaren hebben in de eerste jaren van het internet veel voor de hand liggende domeinnamen geregistreerd en proberen die door te verkopen voor veel geld. Het aanhouden van een domeinnaam kost een paar euro per jaar, dus deze handelaren hebben geen haast met het doorverkopen van een naam. Zolang ze af en toe maar een goede slag slaan is het de moeite waard. In de tussentijd plaatsen ze bijvoorbeeld een kort tekstje op een bepaalde website, met advertenties erbij. Op die manier verdienen ze ook nog aan de website.
Verlopen domeinnaam
Het kan echter ook voorkomen dat een domeinnaam vrijkomt. Dit kan gebeuren doordat iemand vergeten is te betalen, maar ook omdat een domeinnaamhandelaar besluit dat een bepaalde naam toch niet zo goed is. Op die manier komen die namen weer vrij en kunnen opnieuw geregistreerd worden. Jaarlijks gaat het om ongeveer een miljoen nl-domeinnamen die weer vrijkomen. Voordat een naam wordt vrijgegeven gaat deze in quarantaine. Dat is een periode van veertig dagen waarbij de eigenaar de opheffing ongedaan kan maken. Hiertoe is in 2008 besloten omdat het daarvoor regelmatig voorkwam dat mensen er achter kwamen dat ze hun domeinnaam kwijt waren doordat ze vergeten waren een rekening te betalen. Soms was de domeinnaam al weer geregistreerd door iemand anders op het moment dat ze daar achter kwamen. Die veertig dagen zijn bedoeld om dit te voorkomen.
Goede domeinnaam registeren
Tussen de vrijkomende domeinen zitten ook regelmatig goede domeinnamen. Een goede domeinnaam is voor de hand liggend, niet te lang en er wordt bij voorkeur veel op gezocht. Er is onder handelaren dus veel interesse om deze namen weer opnieuw te registeren. Dit registeren kan via de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland op hun site www.sidn.nl. Zodra de quarantaineperiode is verlopen komt de naam vrij en kan via een zogeheten registar geregistreerd worden. Via de site van SIDN kan per domeinnaam ook worden nagegaan of deze zich in quarantine bevindt en op welke dag deze vrijkomt.
Als particulier een domeinnaam uit quarantaine kopen
Een particulier die een populaire domeinnaam wil registeren maakt bijna geen kans. Er zijn bedrijfjes die zich hebben gespecialiseerd in het zo snel mogelijk registeren van een domeinnaam nadat deze vrijkomt. De dag is bekend, maar het precieze tijdstip niet. Een particulier zou dus eigenlijk 24 uur achter elkaar de site van de SIDN moeten controleren om na te gaan wanneer een naam vrijkomt. Deze bedrijfjes hebben echter bots gebouwd, met andere woorden kleine softwareprogramma'tjes, die soms meerdere keren per seconde nagaan of een naam al is vrijgegeven en daarna direct registeren. Daar kan een persoon bijna niet tegen op.
Veilingen van domeinnamen die uit quarantaine komen
De twee bekendste bedrijven die dit doen zijn Bhosted en Domainorder. Dit laatste bedrijf organiseert zelfs veilingen waar particulieren en bedrijfjes tegen elkaar kunnen opbieden. Het minimumbod is vijftig euro plus btw. Voor een goede domeinnaam wordt soms duizenden euro's geboden. Er hoeft alleen betaald te worden als Domainorder er daadwerkelijk in slaagt om de domeinnaam te registeren, maar daarin slaagt het bedrijf, of een van zijn concurrenten, negen van de tien keer. Het registeren van een domeinnaam kost maar een paar euro, dus de winst voor deze bedrijfjes is hoog.
Omstreden methode
Deze methode is niet geheel onomstreden. Zo stelde het SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen er in 2011 Kamervragen over. In haar vragen klonk door dat zij het niet eerlijk vond dat particulieren op deze manier geen enkele kans maken, tenzij tegen betaling van een hoog geldbedrag, om een goede domeinnaam te registeren. Bovendien zou de methode op deze manier niet eerlijk verlopen. Daarnaast is het erg makkelijk geld verdienen voor bedrijfjes als Domainorder. In zijn antwoorden liet minister van Economische Zaken Maxime Verhagen weten niet in te zullen grijpen, omdat het iedereen toegestaan was deze methode te volgen.