Een profielfoto voor Facebook en andere social media maken

Een profielfoto voor Facebook en andere social media maken Ben je je profielfoto zat of wil je een keer echt goede profielfoto van jezelf op Facebook en andere social media maken? Er zijn praktische tips die je kunt toepassen bij het maken van je profielfoto voor Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn. Een echt goede profielfoto kun je bovendien voor alle social media gebruiken, dus ook Pinterest en Instagram - en eventueel WhatsApp.

Eigen profielfoto maken

Als mensen je niet kennen, kijken ze als eerst naar je profielfoto. Dit is dus eigenlijk je visitekaartje. Of je nu wilt dat mensen je toevoegen als vriend of dat je wilt dat ze je gaan volgen - je profielfoto is erg belangrijk. De meeste mensen willen hier herkenbaar op staan, anderen liever iets minder herkenbaar uit privacyoverwegingen. Het allerbelangrijkste van je profielfoto is in elk geval dat het iets over jou zegt.

Een profielfoto is in principe een foto van jou, ingezoomd als zijnde een pasfoto.

Je profielfoto bewerken

Voor de meeste social media-sites heb je een vierkante profielfoto. Dit geldt voor Facebook, Twitter, Google+, WhatsApp, Pinterest en Instagram. Ook voor Tsu en Ello gaat dit op. Het formaat van dit vierkant verschilt echter per netwerk. Het zou zonde zijn als je per sociale netwerk een nieuwe foto moet opmaken op een ander formaat. Hier zijn wel tools voor, maar het makkelijkste is om je foto op 600x600 pixels op te maken (of minimaal 400x400 pixels). Dit kun je doen met Photoshop, een online tool waarmee je profielfoto's uit kunt snijden, of soms zelfs op het sociale netwerk zelf op het moment dat je de profielfoto uploadt.

Alternatieven voor een eigen profielfoto

In plaats van een foto kun je ook kiezen voor onderstaande opties.
  • Een avatar, comic/stripfiguurtekening van jezelf (let op: dit kan soms kinderlijk overkomen, tenzij je bijvoorbeeld illustrator bent en je eigen profielfoto hebt getekend of bewerkt).
  • Een kunstzinnige foto waarop je met effecten werk (als je bijvoorbeeld fotograaf of DTP'er bent).
  • Een ludieke foto, bijvoorbeeld van je hand waarop een gezichtje staat getekend.
  • Een foto van je favoriete recept (bijvoorbeeld als je (hobby)kok bent.
  • Een uitspraak of spreuk die bij je (levensstijl) past.
  • Een trouwring of een ander symbool dat een belangrijk punt in je leven in de spotlight zet (tip: niet te lang gebruiken).
  • Een foto die op een leuke manier bij je coverfoto of omslagfoto past.

Profielfoto Facebook

Je profielfoto op Facebook is in principe aan weinig regels gebonden. Er zijn echter foto's die bij anderen irritatie kunnen opwekken. Zo zijn er ouders die een foto van hun kind als profielfoto gebruiken en huisdiereigenaren die een foto van hun huisdier als profielfoto instellen. Als je hier zelf achter staat, is dit natuurlijk geen probleem. Besef echter wel dat mensen kunnen denken: 'die leeft alleen voor zijn/haar kind/huisdier en heeft geen eigen identiteit (meer)'. Met een overbewerkte foto en/of een foto met inkijk en/of een foto waarop je heel veel make-up draagt kun je de indruk wekken dat je alleen je uiterlijk belangrijk vindt. Kortom: je profielfoto zegt altijd iets over jou, of dat nu iets is waar je blij mee bent of niet.

Zoals met alle profielfoto's is de beste profielfoto voor Facebook er één waar je zelf op staat (dus zonder anderen) en je gezicht duidelijk in beeld komt. Je kijkrichting zou de camera moeten zijn - of vanaf de foto gezien rechts, waar je berichten staan.

De instellingen van je profielfoto op Facebook. Hier stel je de privacy ervan in.De instellingen van je profielfoto op Facebook. Hier stel je de privacy ervan in.

Profielfoto afschermen op Facebook

  1. Open je profielpagina op Facebook.
  2. Klik op je profielfoto.
  3. Bekijk het tabje met de wereldbol. Rechts hiervan staat een pijltje waar je op kunt klikken.
  4. Als je op het pijltje klikt, kun je kiezen voor 'openbaar' of 'alleen vrienden' of 'meer opties'. Onder 'meer opties' staat onder meer 'alleen ik'.

Alles ingesteld? Controleer of het werkt door op je profiel te kijken en naast 'Activity log' of 'Activiteitenlogboek' het radartje aan te klikken. Hier kun je kiezen voor 'weergeven als...' Facebookt toont je profiel nu zoals anderen het zien.

Je coverfoto of omslagfoto is altijd openbaar en dus zichtbaar voor iedereen.

Profielfoto Twitter

Twitter verandert regelmatig. Jij kunt ook mee veranderen! Een originele manier van foto's wisselen is gebruikmaken van stemmingsfoto's voor je profiel. Houd een (selfie)fotoshoot waarbij je de stemmingen blij, verdrietig, moe, uitgelaten, boos/geïrriteerd, verbaasd etc. vastlegt. Wissel deze foto's zodat ze elke keer weer passen bij je stemming of humeur (of bij het nieuwste bericht dat je verstuurt).

Zakelijke profielfoto Twitter

Gebruik je je twitterprofiel (vooral) zakelijk? Als jij het gezicht bent van het bedrijf waar je berichten voor verstuurt, dan kan het alsnog gepast zijn om een goede portretfoto te gebruiken. Mensen vinden dit persoonlijker en het straalt vertrouwen uit. Kies je echter voor de herkenbaarheid van een bedrijfslogo, zorg er dan wel voor dat er iets persoonlijks in de omschrijving van het twitteraccount staat. Je kunt voorletters gebruiken om aan te geven wie er op het account actief zijn, zoals voor Annie Voorbeeld: ^AV. Tot slot moet je logo natuurlijk duidelijk leesbaar zijn, ook op miniformaat. Test je foto daarom op mobiel, zodat je gelijk kunt zien of het mooi overkomt.

Profielfoto LinkedIn

LinkedIn is in de eerste plaats een zakelijk netwerk. Het is dus van belang dat je profielfoto op LinkedIn professioneel overkomt. Hieronder vind je een lijst met do's en don'ts voor je profielfoto op LinkedIn.

Do's voor profielfoto LinkedIn

  • Zorg voor een oprechte (vriendelijke) lach.
  • Zoom in op je gezicht: alles tussen je gezicht en nek en je hele hoofd plus net onder je borstkas is acceptabel.

Uit onderzoek blijkt dat je foto van iets verder weg genomen sneller wordt beoordeeld als betrouwbaar, competent en aantrekkelijk.

Don'ts voor profielfoto LinkedIn

  • Je kind, huisdier, vrienden of andere familieleden op de foto hebben.
  • Een profielfoto teveel bewerken.
  • Een profielfoto gebruiken waarop je fronst, boos kijkt of teveel van je tandvlees laat zien.

Overzicht formaten profielfoto's social media

In onderstaand overzicht vind je alle formaten van profielfoto's voor de diverse social media. Ook de coverfoto's/omslagfoto's zijn hierin meegenomen.

Sociale netwerkAfmetingen profielfotoAfmetingen coverfoto of omslagfoto
Facebook180x180 pixelstot 2048x2048, ratio is 1920x711. Er wordt 815x315 pixels getoond.
Google+250x250 pixels2129x1192 pixels
Twitter400x400 pixels (upload), toont minimaal 80x80 pixels1500x500 pixels
LinkedIn50x50 pixels (uploaden met minimaal 200x200 pixels)646x220
Instagram110x110Niet van toepassing
YouTubeWordt geüpload via Google+2560x1224 (op tablet, telefoon etc. toont deze coverfoto anders dan op de pc - test liefst alles zodat je ziet hoe je beeld overkomt)
WhatsAppPer smartphone verschillend, getoonde groottes: 192x192 tot 140x140 pixelsNiet van toepassing
Pinterest160x165 pixels600x600 pixels
Vimeo300x300 pixelsNiet van toepassing
Geüpload via Facebook - zelf uploaden tot maximaal 10 mbTot maximaal 10mb, 1270x4689 pixels (uitsnede)

Voor Pinterest wordt vaak je Facebook- of Twitterfoto gebruikt. Deze snijdt de site voor je uit (en/of dit kun je handmatig doen).

Professionele profielfoto

Wil je een keer een echt goede profielfoto? Dit kan handig zijn als je op zoek bent naar werk en je wilt op LinkedIn graag een profielfoto gebruiken die betrouwbaar en professioneel overkomt. In dit geval kun je een keer investeren in een foto van een echte fotograaf. Het wordt steeds gebruikelijker om dit te doen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat mag er niet ontbreken op je LinkedIn profiel?Het virtuele sociale media netwerk LinkedIn is sinds kort ook in het Nederlands beschikbaar. LinkedIn bestaat al sinds 2…
Zet niet alles op social media!Social media maakt tegenwoordig een belangrijk deel uit van onze samenleving. Zeker de jongere bevolking van Nederland m…
Uw kind en social media, hoe houdt u dit onder controle?Social media is tegenwoordig dé nieuwe trend. Behalve jongeren en ouderen, hebben ook steeds meer kinderen tegenwoordig…
De profielfoto bij het online dating profielDe profielfoto bij het online dating profielBij het maken van een online dating profiel of een Tinder profiel wordt er lang nagedacht over de perfecte foto om zovee…

Efficiënt plannen voor jongeren met iCalIedereen heeft het tegenwoordig druk. Het lijkt wel alsof de 24 uur die we krijgen in een dag zo voorbij zijn, terwijl w…
Zo blokkeer je Candy Crush Saga op FacebookAl die mensen die Candy Crush Saga op Facebook spelen sturen vaak ook (ongevraagd) uitnodigingen en verzoeken naar ander…
Bronnen en referenties
Reactie

Adriaan van Mierlo, 22-07-2015
De formaten worden genoemd, echter niet de resoluties van de foto's (72 dpi? / 96 dpi?). Reactie infoteur, 23-07-2015
Dag Adriaan, dank je voor je reactie! Facebook verkleint elke afbeelding naar een formaat dat bij mij niet bekend is, maar dat waarschijnlijk een (iets) lagere resolutie of een gelijke resolutie heeft aan 72dpi. Je kunt op safe spelen en uploaden in een hogere resolutie, maar waarschijnlijk maakt dat voor de uiteindelijke weergave op Facebook weinig uit.

Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 09-03-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.