Zet niet alles op social media!
Social media maakt tegenwoordig een belangrijk deel uit van onze samenleving. Zeker de jongere bevolking van Nederland maakt er veelvuldig gebruik van. Het is een eenvoudige en leuke manier om op de hoogte te blijven van het doen en laten van vrienden en familie. Wat hierbij vaak vergeten wordt is dat ook buitenstanders tot op een bepaalde hoogte kunnen meekijken. Het is daarom verstandig om niet alles op social media te zetten. Zeker gezien het feit dat de geplaatste berichten niet voor even, maar voor altijd op het wereldwijde web zichtbaar blijven.
Wie kan mijn berichten zien?
Veel gebruikers van social media verwachten dat alleen vrienden en connecties geplaatste berichten kunnen zien. Social mediabedrijven bieden namelijk de mogelijkheid om berichten alleen te plaatsen voor aangesloten vrienden. In eerste instantie is dit dan ook het geval, maar daarna heeft de originele plaatser van dit bericht hier geen grip meer op. Een voorbeeld kan zijn dat een vriend er voor kiest om het bericht te delen. Dit betekent dat de informatie ook zichtbaar wordt voor al zijn of haar vrienden. Een ander voorbeeld kan zijn dat een geplaatste foto wordt gedeeld via andere media. Kortom, na het plaatsen van een bericht of beeldmateriaal heeft eigenaar hiervan geen grip meer op de verdere verspreiding.
Waarom is een degelijke profielfoto aan te raden?
Bij de meeste social media is de profielfoto zichtbaar voor iedereen. Wanneer je gezocht wordt op internet komen over het algemeen je social media gegevens als eerste naar boven. Stel dat een werkgever je opzoekt op internet dan is deze profielfoto de eerste indruk die je achterlaat. Een vreemde foto zou een werkgever kunnen afschrikken. De vreemde foto kan mensen een onjuiste indruk van jou als persoon geven. Een profielfoto moet jou weergeven zoals je bent.
Ook criminelen kijken mee op social media
Criminelen vinden manieren om inzicht te krijgen op geplaatste berichten op social media. Het is bekend dat criminelen inspelen op berichten. Het plaatsen van een bericht dat je op vakantie gaat (op een bepaalde datum) is daarom niet verstandig. Door dit soort informatie speel je criminelen in de kaart. Ze weten nu namelijk precies wanneer je weg bent, en je huis verlaten is.
Plaats nooit ongevraagd beeldmateriaal van anderen
Een foto of video die de één mooi vindt kan een belediging zijn voor een ander. Plaats daarom nooit ongevraagd beeldmateriaal van iemand zonder dit te vragen. Bedenk hier bij dat je de privacy van die persoon niet respecteert!
Plaats geen roddels of onwaarheden
Het bereik van een bericht via social media is vaak groot. Een grap of roddel kan een eigen leven gaan leiden door verkeerde interpretaties. Denk daarom goed na over wat je wel en niet kan plaatsen. Wat begint als een grap of roddel kan iemand anders kwetsen of in de problemen brengen.
Opmerkingen over collega's, werkgevers
Kijk uit met uitlatingen over collega's en werkgevers op social media. Er zijn al meerdere personen ontslagen wegens berichten op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Ook scholen hebben studenten geschorst wegen ongepaste uitlatingen via social media kanalen.Uit onderzoek blijkt dat zelfs 1 op de 3 werkgevers de social media pagina's van werknemers controleert.
Pesten via social media
Pesten via social media is de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Het is namelijk een veel gebruikte manier om iemand voor schut te zetten, te stalken en zwaar te beledigen. Het gaat hier vaak om kwetsende foto's van de persoon die gepest wordt of berichten over deze persoon. Er zijn ook gevallen bekend waarin een fake profiel gebruikt wordt om anoniem te kunnen pesten en stalken. Deze pesterijen kunnen vergaande gevolgen hebben voor het slachtoffer, en blijven hem of haar lang achtervolgen omdat deze berichten nog lang op het internet rond zwerven. Denk daarom goed na wat je aan het doen bent wanneer je iemand pest via een social media platform, en hou hier direct mee op!
© 2014 - 2024 Hutte, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Social media-app: VeroWat is Vero? Vero is een social media platform. Op het platform kun je uiteenlopende content delen: foto’s, video’s, muz…
Fotografie met InstagramKlik op mij, vind mij leuk, kijk naar mijn foto’s en deel het met de wereld. Naast alle sociale media zoals Facebook en…