Gevaar van een onbeveiligd WiFi netwerk

Gevaar van een onbeveiligd WiFi netwerk De opkomst van een draadloos netwerk of WiFi heeft het voor iedereen heel gemakkelijk gemaakt om gebruik te maken van het internet waar je ook bent via een computer, smartphone, tablets en andere apparaten zonder gebruik te moeten maken van een wirwar van kabels. Het grote probleem met deze draadloze signalen is dat anderen ook vrije toegang hebben tot jouw netwerk, ook al bevinden ze zich niet in dezelfde kamer. Hackers krijgen op die manier toegang tot heel wat informatie zoals e-mail, contacten en zelfs bankgegevens. Om dit te voorkomen is het essentieel om je netwerk zodanig te beveiligen dan enkel jij kan beslissen wie er toegang krijgt tot het internet.

Het risico van onbeveiligde WiFi-routers

WiFi-routers maken ons leven heel wat makkelijker maar maken ons ook veel kwetsbaarder voor eventuele inbraken en aanvallen van hackers zonder dat we het zelf beseffen. De meeste mensen hebben er geen idee van hoe gemakkelijk het kan zijn om een netwerkvergrendeling te doorbreken. Bij de meeste routers staat het internet standaard ingeschakeld waardoor je erg kwetsbaar bent voor hackers, zelfs al maak je op die moment zelf geen gebruik van het internet. Als je deze router niet beveiligt loop je dus het risico dat andere mensen je netwerk zullen gebruiken. Dit gebeurt zelfs onbewust omdat veel toestellen automatisch verbinding proberen maken met onbeveiligde netwerken in de directe omgeving. Hierdoor zal je internet sterk vertragen en zal je vlug boven je download limiet stijgen wat zal leiden tot extra kosten of afsluiting van het internet.

Je router beveiligen

We kunnen de beveiliging van een router opdelen in drie niveaus. Het is heel belangrijk deze correct te gebruiken want bij verkeerd gebruik zal er geen sprake zijn van beveiliging. De verschillende niveaus zijn:
  • Open: Geen beveiliging waardoor iedereen moeiteloos toegang krijgt tot het netwerk
  • WEP: Verouderde beveiligingsmethode die vrij gemakkelijk te kraken is
  • WPA / WPA2: Beveiligingsmethode die heel efficiënt kan zijn als ze correct wordt gebruikt. Deze wordt geleverd met een standaard wachtwoord dat je best wijzigt en het best zo complex mogelijk maakt bijvoorbeeld: Aah56ms478JsyuC

Werkwijze

Je dient eerst de inloggegevens te wijzigen zodat je de routerinstellingen kunt aanpassen. De standaard inloggegevens zijn online beschikbaar dus is het ook aangeraden die wijzigingen onmiddellijk door te voeren na het installeren van je router. Hierna krijg je toegang tot de routergegevens zoals netwerknaam en WiFi-wachtwoord. De standaard naam en het wachtwoord vind je meestal terug op een sticker die bevestigd is op de router.

Vervolgens voer je het webadres van de router in in de adresbalk van je browser waar je normaal een url ingeeft waarna je op de loginpagina van je router zal terecht komen. Hier dien je in te loggen met gebruikersnaam en wachtwoord. Deze zijn ook weer standaard dus worden best ook gewijzigd. Hierna kun je de standaard SSID of netwerknaam en het wachtwoord veranderen.

Indien je de mogelijkheid hebt om je pc of laptop via een ethernet kabel aan te sluiten op het internet in plaats van gebruik te maken van WiFi doe je dit ook het best en schakel je de WiFi uit via het menu draadloze instellingen. Je zal een veel betere verbinding hebben en hackers krijgen geen kans om in te breken via de router.

Gevaren van openbare WiFi hotspots

Gratis of openbare WiFi is tegenwoordig overal beschikbaar en biedt ons de mogelijkheid om altijd en overal verbonden te blijven met het internet. Je bespaart geld op dure abonnementen maar er zijn echter ook risico’s aan verbonden. Gratis WiFi in cafés bijvoorbeeld wordt beheerd door de uitbater welke meestal geen internetprofessionals zijn.

Ten eerste gaat het over een gedeeld netwerk waar iedereen zich kan op aansluiten. Gewoon surfen naar webpagina’s of het bekijken van YouTube filmpjes neemt weinig risico met zich mee maar vanaf er inloggegevens of wachtwoorden moeten worden ingevoerd let je toch maar beter op. Deze kunnen immers worden achterhaald door hackers die op dat moment ook aangesloten zijn op dit openbare netwerk.

In woongebieden zie je ook heel vaak onbeveiligde netwerken. Meestal gaat het over mensen die hun netwerk niet hebben beveiligd maar soms zijn ze doelbewust opgericht door hackers met de bedoeling wachtwoorden te stelen van diegene die verbinding maken met het netwerk. Ook al ziet de netwerk naam er heel vertrouwd uit zoals Starbucks WiFi, dit wil niet zeggen dat het effectief beheerd wordt door Starbucks.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wifi-signaal versterken en verbeterenWifi-signaal versterken en verbeterenEen draadloos wifi-netwerk wordt veel gebruikt door laptops, (smart)phones, tablets en telefoons. Het is makkelijk, want…
Een draadloze IP-camera aansluiten in drie stappenJe huis, bedrijf, auto, etc. beveiligen kun je makkelijk zelf doen met behulp van een IP-camera. Ze worden steeds popula…
Huawei Mobile Wifi Router (Mifi): Handig voor onderweg!Huawei Mobile Wifi Router (Mifi): Handig voor onderweg!Anno 2015 is er bijna overal wel een wifi-netwerk beschikbaar. Gratis of tegen weinig kosten. Dit zijn vaak plekken als…
Wifi- en router-instellingen voor internet thuisWifi- en router-instellingen voor internet thuisInternet thuis is niet meer weg te denken, er zijn nog maar weinig mensen in Nederland die geen internet gebruiken. Onli…

Meer bezoekers, lezers trekken door online website promotieMeer bezoekers, lezers trekken door online website promotieHeb je een webpagina, site of artikel online staan, dan wil je uiteraard dat je volop bezoekers trekt. Daartoe is het en…
SEO: hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website?SEO: hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website?Indien u graag een goed lopende website zou willen beginnen, is het zeer belangrijk om rekening te houden met de manier…
Bronnen en referenties
  • http://veiligerouter.uwpc.info/stappenplan.htm
  • http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20140307_01013971
  • http://www.computable.nl/artikel/opinie/security/4997631/1276896/kijk-uit-met-open-wifinetwerken.html
  • http://snow.be/nl/al-snow/hulp-nodig/internet/beveiliging/76
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.