Wifi- en router-instellingen voor internet thuis

Wifi- en router-instellingen voor internet thuis Internet thuis is niet meer weg te denken, er zijn nog maar weinig mensen in Nederland die geen internet gebruiken. Online shoppen of een formulier bij de gemeente aanvragen, huiswerk voor school opzoeken of een studie volgen: heel veel activiteit in ons leven gaat via internet. Thuis worden steeds meer apparaten verbonden met internet of gewoon draadloos in huis met elkaar verbonden. Een modem en een router zijn het centrum voor deze digitale communicatie. Wifi door heel het huis, in de tuin en de schuur niet te vergeten: overal willen we een goede verbinding met internet. Dat gaat niet altijd even soepel. Internet valt weg of is traag door al die gebruikers samen. Hoe kan een modem en router geprogrammeerd worden zodat de verstoring minimaal wordt? Ook is het mogelijk kinderen beperkt internet te geven met behulp van een kinderslot en zelfs van bepaalde sites te blokkeren.
Bron: Bykst, PixabayBron: Bykst, Pixabay

Modem of router

Een modem en een router zijn twee verschillende apparaten. Een modem maakt contact met de provider en een router zorgt voor het wifi-signaal, dit is dan de simpele voorstelling. Door de provider wordt meestal een modem-router meegeleverd, één apparaat voor beide. Deze meegeleverde apparaten zijn vooraf ingesteld, de stekkers erin steken, even aanmelden volgens de beschrijving en internet doet het. Als alleengebruiker zal de internetverstoring minimaal zijn maar een gemiddeld gezin van vier personen heeft al snel zestien apparaten met de router verbonden, dan kan het wel eens vastlopen. Daarnaast hebben de buren ook een wifi-verbinding die kan storen op jouw router.

Wifi

Een draadloze verbinding met wifi wordt het meest toegepast. Er bestaat ook bluetooth, maar dat is een verbinding op korte afstand tussen twee apparaten. Wifi kan op grotere afstand ontvangen worden en gaat door de muur heen. Wifi is een afkorting voor "wireless-fidelity", vrij vertaald "draadloze magnetische geluidsgolf". Een magnetische geluidsgolf die door het menselijk gehoor niet wordt waargenomen (2,4 GHz en 5,0 GHz). Deze geluidsgolf geeft digitale pulsen door aan de computer die vertaald worden naar eventueel tekst of afbeeldingen. Dat gaat razendsnel, een aantal megabit per seconde. De meeste routers hebben standaard 2,4 GHz wifi. Er zijn ook routers die tevens een 5,0 GHz wifikanaal hebben, twee wifiverbindingen die tegelijk zenden, "Dual-band-routers" genoemd, maar niet alle wifi-apparaten hebben een 5,0 GHz verbindingsmogelijkheid.

Routerinstellingen

Inloggen

Om de routerinstellingen te kunnen inzien wordt contact gemaakt met de router via een browser. Zorg dat de computer via wifi of met een kabel verbonden is met de router. Open de internetbrowser waarmee wordt gesurft op internet. Boven in de adresbalk wordt het IP-adres van de router ingevuld, meestal is dat 192.168.0.1, druk op "enter" en de browser maakt contact met de router. Er zal naar inloggegevens gevraagd worden, de gebruikersnaam is standaard "admin" en het wachtwoord staat op een sticker op de router vermeld, het WPA2 password. Als deze standaard inlog niet werkt staat in het handboek welke gegevens nodig zijn om te kunnen inloggen. Dat kan ook gelden voor het contactadres van de router via de browser, het IP-adres kan anders zijn of het is een HTTP-adres, ook dat zal dan vermeld staan in het handboek. Eenmaal ingelogd zal er een pagina verschijnen met tabbladen, termen en getallen, meestal in het Engels. Er zijn routers waar de taalinstelling in het eerste tabblad aangepast kunnen worden. Voor professionals zijn deze instellingen en termen in de router goed te begrijpen. Iemand die voor de eerste keer inlogt zal stap voor stap begrijpen wat dit allemaal voorstelt.

Bron: Moebiusdream, PixabayBron: Moebiusdream, Pixabay
Routerinformatie
Welke informatie is er in de router te vinden en waar? Op het eerste tabblad staat de systeeminformatie vermeld, merk en model router, inlogtijd, IP-adressen en meer; basisinformatie die relevant is voor het modem en de provider. De volgende tabbladen of informatieblokken laten specifieke informatie en instellingen zien. Zo is er te zien wie er op de router is ingelogd, dat staat onder "DHCP-cliënt" vermeld. DHCP staat voor "dynamic-host-configuration-protocol". Hier zijn de IP-adressen en MAC-adressen van de ingelogde apparaten te zien. Het IP-adres is door de router aan het apparaat toegewezen, het MAC-adres is een unieke code van het apparaat zelf. Een tabblad met de term "Log" laat zien wanneer een apparaat heeft ingelogd, wanneer de router is geüpdatet of wanneer de router is herstart. Een ander tabblad laat de firewall-instellingen zien. Zo staat er ook ergens aangegeven hoeveel dataverkeer er plaatsvindt. Elke router heeft zijn eigen indeling, daar is geen standaard voor, de terminologie daarentegen is wel standaard.

Wachtwoord

Een router kan beveiligd worden met een wachtwoord zodat niet iedereen automatisch toegang heeft. Ook de naam van de router kan anders ingesteld worden. De naam van de router wordt aangeduid met SSID dat staat voor "Service Set Identifier", hier kan een willekeurige naam voor de router ingevuld worden die voor iedereen zichtbaar is. Het wachtwoord staat vermeld onder WPA of WPA2 als "security" of "pre-shared-key", standaard staat hier het wachtwoord ingevuld dat op de sticker van de router is vermeld, dit wachtwoord kan vervangen worden door een eigen wachtwoord. WPA staat voor "Wifi-Protected-Acces".

Let op! Het inlogwachtwoord voor wifi is niet hetzelfde wachtwoord dat gebruikt wordt om de routerinstellingen te veranderen, die staan los van elkaar. Het wachtwoord voor routerinstellingen staat onder "extra's" of "toolbox". De gebruikersnaam "admin" staat daarbij vermeld als een vaste instelling. Dat wachtwoord kan veranderd worden, daarvoor moet het bestaande wachtwoord ingevuld worden en het nieuwe wachtwoord twee keer voor verificatie. Ook hier staat standaard het wachtwoord ingevuld dat vermeld staat op de sticker van de router.

Bron: Tawalker, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Tawalker, Flickr (CC BY-2.0)
Kanaalinstelling
Routers hebben de beschikking over een aantal zendkanalen, ongeveer dertien. Deze kanalen verschillen iets van frequentie, ongeveer 5 MHz. Kanaal 6 is bijvoorbeeld 2,437 GHz. Deze kanalen zijn nodig om interferentie met de omgevingsapparatuur te voorkomen. De magnetron, de router van de buren, alle elektrische apparaten kunnen storen op het wifisignaal. In principe wordt de kanaalkeuze door de router automatisch gedaan. Deze zoekt naar het sterkste wifisignaal, deze automatische kanaalinstelling kan gaan escaleren door verstoringen in de ether. Door de router op één kanaal vast te zetten zal de verbinding stabieler worden. Een nadeel is dat even gezocht moet worden welk kanaal het beste signaal heeft. De kanaalinstelling is te vinden onder de basisinstellingen van het 2,4 GHz of 5,0 GHz wifitabblad. Indien er geen internetstoringen zijn wordt aanbevolen de kanaalkeuze automatisch te laten staan.

Kinderslot

Het wordt wel kinderslot genoemd maar eigenlijk wordt een apparaat beperkt toegelaten op internet, de laptop of de telefoon van een kind is hierin te programmeren. Dit heet "Access Control". Belangrijk is te weten welk MAC-adres het apparaat heeft. Op computers en laptops is dit adres te vinden tussen de details van de internetverbinding. Dat gaat als volgt voor Windowsgebruikers. Open in het configuratiescherm het netwerkcentrum, klik vervolgens op de actieve internetverbinding, er opent zich een window met de verbindingsstatus op internet, klik op de knop "details". In dit rijtje informatie staat het MAC-adres weergegeven, ook wel "fysiek-adres" genoemd. Op telefoons staat dat onder instellingen algemeen. Soms wordt het MAC-adres ook wel eens wifi-adres genoemd. In de router staan onder het tabblad "DHCP" de MAC-adressen van alle ingelogde apparaten. Een MAC-adres als voorbeeld is 70:E7:2C:8E:52:9C.

Nu het MAC-adres bekend is kan dit apparaat met "Access Control" in het tabblad "Firewall" geprogrammeerd worden om de internettoegang te beperken. In sommige routers is de controle direct via het MAC-adres, bij andere uitvoeringen moet het MAC-adres eerst gekoppeld worden aan een vast IP-adres. Nu is het ook mogelijk om via "URL-Block" bepaalde sites te blokkeren. Deze websiteblokkering is eveneens te vinden op het tabblad "Firewall". Dat kan simpel door een kernwoord in te vullen of een volledig websiteadres in te vullen. Meerdere kernwoorden en webadressen zijn mogelijk.
© 2016 - 2024 Loduwikus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wifi-signaal versterken en verbeterenWifi-signaal versterken en verbeterenEen draadloos wifi-netwerk wordt veel gebruikt door laptops, (smart)phones, tablets en telefoons. Het is makkelijk, want…
Wat is een IP-adres?IP staat voor Internet Protocol. Het is een digitaal adres dat voor elke computer binnen een netwerk uniek is. Het zorgt…
Computernetwerk aanleggen, draadloos netwerkComputernetwerk aanleggen, draadloos netwerkEen draadloos computernetwerk is zo gemaakt. Steeds meer mensen hebben in huis meerdere computers staan en willen daarom…
Wii aansluiten op internetWii aansluiten op internetVeel mensen hebben tegenwoordig een Wii. Met de Wii kun je ook online gaan en spelletjes spelen tegen elkaar spelen of g…

Gif-animatie: bewegende plaatjes makenGif-animatie: bewegende plaatjes makenBewegende afbeeldingen in een webpagina zijn erg leuk. Ook in een mailtje met een verjaardagsgroet of kerstwens heeft ee…
Het software testproces versnellenHet software testproces versnellenVeel bedrijven zouden graag het testproces in hun bedrijf willen versnellen. Maar kan dit eigenlijk wel, er zijn veel af…
Bronnen en referenties
Reactie

Theresa, 25-12-2017
Hoe kan ik er voor zorgen dat de wifi stopt op een bepaald uur? Reactie infoteur, 13-01-2018
Hoi Theresa,
Sorry voor de late reactie, ik had je vraag niet gezien in mijn overzicht.

Wifi blokkeren voor een bepaalde duur licht aan de soort router die je hebt.
Als je mij het router merk en type toestuurt kan ik dat voor je uitzoeken.

Groet Loduwikus.

Loduwikus (32 artikelen)
Laatste update: 08-09-2018
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Programmeren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.