De kracht van RAID (Installatiehulp)

Supersnel of superveilig met meerdere harddisks! Raakt u soms ook zo gefrustreerd van uw harde schijf? Hij is te langzaam of u bent na een crash al uw gegevens kwijt. Daar is wat aan te doen! Gebruik meerdere harde schijven en combineer ze via RAID. Afhankelijk van wat u wilt, krijgt u een supersnelle of superveilige pc.

Wat is RAID?

Harde schijven kunnen op verschillende manieren worden gecombineerd. De twee meest voorkomende zijn via RAID 0 en RAID 1. RAID is een afkorting voor Redundant Array of Inexpensive Disks. Bij RAID 0 worden twee schijven door de RAID controller als één fysieke schijf aangeboden aan Windows. Twee schijven van ieder 200 Gb herkent Windows dan als één schijf van 400 Gb, waar u wel twee keer zo snel naar kunt schrijven en van kunt lezen. Ook bij RAID 1 worden de schijven gecombineerd, maar dan als kopie van elkaar. De lees- en schrijfsnelheid is ongeveer gelijk als bij een enkele schijf, maar u hebt maar de halve capaciteit. Twee schijven van 200 Gb worden door Windows gezien als één schijf van 200 Gb. Dat lijkt zonde, maar is wel erg veilig. Op het moment dat een van de schijven kapot gaat, draait Windows gewoon op volle kracht verder en bent u geen data kwijt. Bij RAID 0 bent u alles kwijt als een van de schijven crasht. Andere vormen zijn JBOD en RAID 5. JBOD staat voor Just a Bunch Of Disks en is eigenlijk een vorm van RAID 0, maar u kunt verschillende soorten schijven gebruiken. RAID 5 combineert snelheid en veiligheid, maar controllers die dit niveau ondersteunen zijn erg duur.

Moederbord

Tegenwoordig zijn de meeste moederborden uitgerust met een RAID controller. De bekendste is de Intel RAID controller die is geïntegreerd in de chipset, maar ook worden vaak losse RAID chips op het moederbord geplaatst. Ondersteunt uw moederbord geen RAID? Voor ongeveer 60 euro koopt u een losse RAID controller.

Stap 1 : Voordat u begint

U hebt minimaal twee, bij voorkeur identieke, lege schijven nodig. Uw moederbord dient RAID te ondersteunen, of u hebt een aparte RAID controller geïnstalleerd. Houd er rekening mee dat alle data wordt gewist als u de schijven in de RAID modus zet. Doe dit dus alleen bij een bestaand systeem als u alle data elders hebt opgeslagen.

Stap 2 : Drivers laden

In de meeste gevallen zal Windows schijven die als RAID zijn geconfigureerd niet herkennen tijdens de installatie. Maar direct na het starten hebt u de mogelijkheid om stuurprogramma's toe te voegen door op F6 te drukken en deze van een diskette te laden. Voordat u aan de slag gaat, start u de CD die bij uw moederbord wordt geleverd en kopieert u de drivers naar een diskette.

Stap 3 : RAID modus

Als u aan deze stap begint, hebt u de schijven aangesloten op het moederbord, een diskette met drivers gemaakt en weet u dat alle data op de schijven verloren gaat. Start nu de computer. Direct na het starten zal een boodschap verschijnen hoe u het BIOS kunt aanpassen. Meestal moet u op F1 of Del drukken. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw computer. Zoek nu de schijfconfiguratie op. Waar u moet zijn, is afhankelijk van het BIOS; u vindt het terug in de handleiding.
Zet de controller in de RAID modus, en als u de optie ziet, zorg er dan voor dat u ook kunt starten van deze controller.
Sla de instellingen op in het BIOS en herstart de computer.

Stap 4 : BIOS van de controller

Na het herstarten van de computer zal deze merken dat de RAID controller in werking is gezet. Volg aandachtig de teksten die op het scherm verschijnen. Tijdens het initialiseren van de controller hebt u de tijd om met een bepaalde toetsencombinatie de instellingen aan te passen. Bij een Intel RAID controller is dat bijvoorbeeld Ctrl+I, bij een Adaptec-controller Ctrl+A en bij een van Silicon Ctrl+S. U bent nu in het BIOS van de controller.

Stap 5 : Configureren

In het BIOS hebt u nu meestal drie opties: een RAID volume maken, een bestaand volume verwijderen of de schijven weer als normale schijf instellen. Dat laatste doet u alleen als u geen RAID meer wilt gebruiken. Kies voor Create RAID Volume of Array. De teksten verschillen per controller; de keuzes die u maakt zijn echter wel gelijk. Het eerste wat u nu moet doen, is aangeven welk type u wilt. Kies RAID 0 voor pure snelheid of RAID 1 voor veiligheid.

Stap 6a : RAID 1 (mirror)

Na de keus voor het type RAID geeft u de configuratie een naam. Vul hier iets met betekenis voor u in. Bij de keuze voor RAID 1 hoeft u aansluitend alleen nog op te geven welke schijven u aan dit volume of array wilt toevoegen.
Volume en array betekenen hetzelfde en zijn vaktermen voor gecombineerde schijven. Voeg nu de schijven toe en sla de configuratie op. U krijgt nog een laatste waarschuwing dat u echt alle data op de schijven kwijt bent. Sommige controllers, bijvoorbeeld die van Adaptec, initialiseren de schijven nu eerst. Bij grote schijven kan dat een uur duren.

Stap 6b : RAID 0 (stripe)

De werkwijze bij RAID 0 is vrijwel hetzelfde als bij RAID 1, maar u moet twee extra keuzes maken. Bij RAID 0 kunt u meer dan twee schijven in een volume zetten. Hoeveel is afhankelijk van de schijfcontroller. Meestal kan dit tot vier schijven zijn.
Uw systeem wordt er bloedsnel van, maar hier geldt wel: één schijf kapot, alles kwijt. Hoe meer schijven u toevoegt, hoe groter het risico, maar hoe sneller het volume. Ook geeft u de 'stripesize' aan. Accepteer hier de standaardwaarde, sla alles op en herstart de computer.

Stap 7 : Startvolgorde opgeven

Na het herstarten gaat u weer het computer BIOS in omdat de schijfconfiguratie is veranderd. Zoek het onderdeel op waar u de startvolgorde van uw computer kunt aangeven. Een goede volgorde is eerst de DVD speler, dan de diskette drive en vervolgens de harde schijf. Selecteer nu het RAID volume dat u zojuist hebt gemaakt, sla de instellingen op en herstart de computer.
U bent nu klaar om Windows te installeren.

Stap 8 : Installatie van Windows

Direct na het starten van de Windows installatie krijgt u de mogelijkheid om op F6 te drukken om een RAID stuurprogramma te installeren. Doe dat en voer de diskette met drivers in. Een paar minuten later zal Windows vragen of u aanvullende drivers wilt installeren. Na het drukken op E zal Windows de drivers inlezen. Selecteer de juiste controller en klik op Enter. In de volgende schermen kunt u het RAID volume nu als een gewone schijf gebruiken in Windows.
De rest van de installatie verloopt zoals u dat gewend bent.

Stap 9 : Na de Windows installatie

Na de installatie van Windows installeert u meestal een programma waarmee u vanuit Windows de configuratie kunt bekijken.
Voor Intel is dat de Intel Application Accellerator. U kunt vanuit dit programma slechts beperkt wijzigingen doorvoeren, maar het is wel eenvoudig om de configuratie ermee te bekijken of om de voortgang te volgen als een volume opnieuw wordt opgebouwd na een crash van een schijf. Voor andere RAID controllers zijn er soortgelijke programma's. Het programma is ook handig voor het bekijken van de 'events'. Dat zijn waarschuwingen als een handeling is afgerond of wanneer er iets is misgegaan.

LET OP!

RAID maakt u systeem snel of veilig, maar let op met het upgraden van uw BIOS. In de meeste gevallen moet u dan handmatig alle instellingen in het BIOS weer goed zetten en in de tussentijd lijkt het alsof u alle volumes kwijt bent, maar dat is gelukkig niet zo.
© 2008 - 2024 4711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht van RAID-LevelsOverzicht van RAID-LevelsAls je denkt dat RAID alleen maar iets voor servers is, dan heb je het mis. RAID wordt steeds makkelijker en de voordele…
Pokémon GO: wat zijn de grote eieren op gyms?Pokémon GO: wat zijn de grote eieren op gyms?In Pokémon GO verschijnen regelmatig grote gekleurde eieren op gyms. Dit zijn Raid Eggs. Deze geven aan dat een Raid Bat…
DVD Shrink, een backup van uw dvd makenDVD Shrink, een backup van uw dvd makenDVD blijven altijd gevoelig voor krassen, daar kunt u niet omheen. Maar wat nou als er krassen komen op uw favoriete dvd…
Data recovery, hoe werkt het?Data recovery is het reconstrueren van data welke nog op een gecrashde harde schijf staat. Er zijn softwarematige progra…
Navullen lege HP cartridges, welke inkt?De goedkoopste manier om te printen is om lege cartridges zelf na te vullen. Hoe weet je welke inkt je nodig hebt om jou…
4711 (5 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.