Stemmen winnen via een Facebook-fotowedstrijd

Stemmen winnen via een Facebook-fotowedstrijd Wie een Facebook-profiel heeft en wel eens rond snuistert op Facebook, ziet wel eens een leuke wedstrijdtip voorbij komen van een bedrijf of organisatie. Stuur een mooie foto in van een landschap of je geliefkoosde huisdier, en verzamel zoveel mogelijk "likes". Voeding voor de hond of een reisje valt er te winnen. Snel voel je je verleid om hier aan mee te doen, maar dan vraag je je natuurlijk af of die wedstrijd wel te winnen valt ...? Dankzij enkele tips en tricks beïnvloed je zeker je ranking op een positieve manier. Hierbij geldt steeds dat een goede voorbereiding vereist is en het uiteindelijk best wat tijd in beslag neemt, maar dit loont wel.

Soort wedstrijd

Het is goed je vooraf reeds af te vragen of het de moeite is om aan een stemwedstrijd deel te nemen wanneer de stemprocedure vrij ingewikkeld is. Niet alle Facebook-contactpersonen willen namelijk graag werken met toepassingen waarbij je gegevens te grabbel gooit. Dit vraagt doorgaans meer tijd van de stemmer. De stemmer wil vooral op een snelle en makkelijke manier stemmen. Een aantal fotowedstrijden werkt met het achterlaten van mailadressen via een website. Niet iedereen is geneigd om dit te doen daar de organisatie van de fotowedstrijd deze mogelijk misbruikt voor andere promodoeleinden. Dit valt veelal uit te schakelen bij het stemmen, maar vaak is dit niet duidelijk zichtbaar, of vergeet de gebruiker dit waardoor de stemmer uiteindelijk later veel ongewenste e-mail krijgt.

Tips voor alle promokanalen

  • Plaats zeker een correcte en rechtstreekse stemlink. Een potentiële stemmer gaat namelijk niet graag zoeken naar je naam en foto, en zal daarom snel afhaken indien niet alles duidelijk vermeld is.
  • Vermeld duidelijk alle belangrijke informatie rond de wedstrijd: wie je bent (als het een voor jou onbekend of erg groot promokanaal is), waarom je meedoet, van wie de wedstrijd uitgaat, wat er met de prijs te winnen valt en wanneer de wedstrijd afgelopen is.
  • Creatief zijn in de schrijfwijze en toon waarop je stemmen vraagt, verhoogt de stemmen aanzienlijk. Voorbeeld: "Vrienden: Komaan, gooi er nog eens wat likejes tegenaan!" of "Hop hop hop, mijn stemmetjes aan de top! Stem mee!".
  • Vraag steeds om je bericht met de juiste link te delen. Merk je dat alleen de foto gedeeld is, plaats je bericht er dan alsnog bij.
  • Vraag expliciet om de foto zelf leuk te vinden en niet de status zelf. Hierdoor gaan namelijk erg veel waardevolle stemmen verloren.

Facebook-profiel

Op je profiel is je wedstrijd zeker te promoten. Indien je echter 's morgens iets op je profiel plaatst, lezen mensen dit overdag of 's avonds vaak niet meer, zeker niet door mensen die veel vrienden hebben of slechts op bepaalde momenten in de dag of in de week zelfs op Facebook komen kijken. Daarom plaats je best je bericht meermaals op diverse delen van de dag. Dit doe je uiteraard niet op één dag, maar verspreid je over meerdere dagen of zelfs weken. Nog een tip hierbij is om je status op "openbaar" te zetten zodat je bericht zeker door te sturen valt.

Facebook-berichten

Facebook biedt een optie aan om aan je contactpersonen en anderen berichten te sturen. Dit is een zeer handig medium bij een fotowedstrijd. Zet de chatmogelijkheid aan op Facebook (wieltje onderaan in de rechterhoek). Op die manier zie je wie online is van je vrienden. Maak een leuk stemoproepje op in een tekstverwerker zoals Microsoft Word of eventueel zelfs Kladblok, en via de chatmogelijkheid nodig je vervolgens één voor één mensen uit om te stemmen. Je bereikt mensen rechtstreeks en persoonlijk waardoor ze sneller geneigd zijn om toch een stem uit te brengen. Ze lezen het in principe gemakkelijker omdat ze niet door de vele berichten, foto's en filmpjes moeten scrollen in hun nieuwsoverzicht. Dit vraagt uiteraard wel wat tijd, zeker wanneer je veel vrienden hebt. Toch loont wellicht zeker bij de uiteindelijke ranking. Let wel op naar wie je een berichtje stuurt; niet iedereen zal hiermee gediend zijn en naar sommige mensen stuur je best geen bericht omdat het erg ongepast is.

Facebook-groepen en Facebook-pagina's

Wanneer je bijvoorbeeld meedoet aan een fotowedstrijd met een hond in de hoofdrol, kijk dan even of je lid bent van een groep of pagina die gelinkt is aan honden, of zelfs aan het ras van je hond. Let wel op en kijk goed na of je dergelijke berichten mag posten want dit mag niet overal. Indien je pagina's en groepen opmerkt waar je nog niet eerder lid van was, is het wel zo netjes om je eerst voor te stellen alvorens de stemoproep te plaatsen.

Fora en mailgroepen

Bovendien valt op sommige openbare of afgesloten fora en mailgroepen op te roepen om eventueel voor je te stemmen. Kijk wel steeds of je dit bericht wel mag posten. Ook hier stel je je best altijd eerst even voor of doe je zelfs even mee met het forum of de mailgroep alvorens met je stemoproep te komen. Daardoor heb je al wat berichten "met inhoud" geplaatst waardoor dit voor veel mensen anders overkomt dan direct met een stemoproep te komen.

Mensen danken

Indien je merkt dat iemand gestemd heeft voor de foto, dank die persoon dan in de mate van het mogelijke hiervoor. Dit is een kleine handeling voor de stemkandidaat, maar een grote opsteker voor een stemmer. Hij zal in de toekomst dan meer geneigd zijn om opnieuw te stemmen. In Gmail, Yahoo enz. is het mogelijk om al je Facebook-contactpersonen te importeren. Deze zijn dan weer te exporteren naar Outlook of op een andere manier te exporteren zodat ze later in je mailprogramma bruikbaar zijn. Deze mailadressen zijn uiteraard te gebruiken om je stemoproep te lanceren, maar eveneens om mensen te danken. Let op: Sommige contactpersonen gebruiken een ongebruikt of niet-werkend mailadres waardoor je mail niet zal aankomen. Vaak heb je echter van je Facebook-contactpersonen wel een mailadres dat reeds in je mailprogramma bij de contactpersonen zit.

Tegengeste doen

Indien mensen voor je stemmen, gebruiken ze een beetje van hun kostbare tijd om jou te helpen. Doe eens een tegengeste door bijvoorbeeld voor te stellen om ook eens voor hem of haar te stemmen wanneer zich de gelegenheid voordoet. Je vraagt dan best om dit te melden via een privé-bericht zodat je zeker in staat bent om te stemmen.

Een fotowedstrijd winnen vereist vaak een zekere voorbereiding die wat tijd in beslag neemt.
© 2014 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adverteren via FacebookAdverteren via FacebookMark Zuckerberg is de oprichter van Facebook. Dit sociaal netwerk werd opgericht in februari 2004. Aanvankelijk was Face…
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…
7 tips voor je kind op facebook7 tips voor je kind op facebookFacebook is het meest gebruikte social media platform van de wereld. Ook steeds meer kinderen maken gebruik van Facebook…

Netflix op je tv met Wii of Wii UHeb jij een Netflix-account? Dan wil je misschien je favoriete series en films niet alleen op je computer kijken, maar o…
Inkomsten en beleid van YouTubeInkomsten en beleid van YouTubeGeld verdienen via YouTube is een stijgende trend de dag van vandaag. Vroeger was dit door verschillende redenen heel wa…
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 30-08-2019
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.