Hoe vind je inspiratie voor nieuwe blogposts?

De meeste blogs hebben een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld mode, hardlopen, knutselen, of koken. En als je dan 2 keer per week een nieuwe blogpost moet schrijven is het soms wel eens moeilijk om inspiratie te krijgen voor een originele nieuwe blogpost. Vooral als je blog al langer bestaat en je het gevoel hebt dat je alles wat je zou kunnen schrijven al hebt gedaan. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je snel nieuwe ideeën kunt genereren. Want je wil je lezers natuurlijk niet teleurstellen door weinig te posten, of door slechte of ongeïnspireerde posts te schrijven.

Google alerts

Zet een aantal google alerts over jouw niche. Op deze manier krijg je elke keer een google alert als er nieuws is op het gebied van jouw blog, en kun je je blog up-to-date houden met de nieuwste onderzoeken, gebeurtenissen, schandalen, celebrities of andere nieuwe dingen. Geef een overzicht van de laatste nieuwtjes, of schrijf een post met jouw mening over het laatste nieuws. Zorg wel dat je een aantal specifieke alerts zet, want als je bijvoorbeeld 'mode' of 'hardlopen' invult krijg tig duizend alerts per dag. Een specifieker alert is bijvoorbeeld 'zomermode voor 50-plussers' of 'nieuw record Ussain Bolt'.

Bekijk de reacties op je blogposts

De reacties die je krijgt op je blogposts van lezers zijn heel waardevol. Als je bijvoorbeeld vaak dezelfde vragen krijgt betekent dit dat veel mensen naar deze informatie op zoek zijn. En wie kan ze nou beter geven wat ze willen dan jij.
Maar ook een vraag die maar 1 keer wordt gesteld kan een interessante aanleiding zijn voor een blogpost. Of als lezers met elkaar in discussie gaan over een bepaald onderwerp kun je deze discussie verder bespreken en alle verschillende standpunten belichten, eventueel met jouw eigen mening erbij. Dit zal dan ongetwijfeld weer tot veel nieuwe reacties leiden.

Vraag het aan je lezers

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar niet veel bloggers vragen hun lezers wat ze nu eigenlijk graag willen zien op jouw blog. Je kunt een blogpost schrijven en daarin vragen naar wat mensen graag willen weten en lezen. Als je een lijst hebt met emailadressen van jouw lezers kun je ze een mail sturen en vragen om suggesties voor blogposts. Let op: alleen mensen emailen als ze je zelf hun toestemming hiervoor hebben gegeven, niet zomaar mensen gaan emailen, dat is spam.
Als je blog een facebookpagina heeft kun je deze ook gebruiken om te vragen wat mensen willen lezen. Maak een post waarin je gewoon om suggesties vraagt, of geef ze 2 verschillende opties om uit te kiezen. Vooral een post waarbij mensen moeten stemmen op een bepaald onderwerp doen het goed, omdat je heel specifiek aangeeft wat je verwacht van mensen. Probeer ook altijd een foto bij de post te doen, want ook dat verhoogt vaak het aantal reacties op facebook.
Doordat je aan je lezers hebt gevraagd waar je over kunt schrijven, weet je vantevoren al dat zij geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Dit betekent dat je waarschijnlijk veel reacties op deze blogposts zult krijgen, en dat je lezers je nog meer gaan waarderen.

Doe inspiratie op op Pinterest

Neem eens een kijkje op Pinterest.com en bekijk wat voor foto's en links het populairst zijn in jouw niche. Als je bijvoorbeeld een kookblog hebt is Pinterest een goudmijn. Zoek welke recepten en kooktechnieken het populairst zijn en schrijf daar dan je eigen recept of blog over. Vergeet niet om de foto's bij jouw blogpost ook op Pinterest te pinnen, zodat ze weer gedeeld kunnen worden. Ook voor onder andere mode, zelfmaakmode, knutselen, wonen en tuinieren, fotografie, en allerlei sporten kun je op Pinterest inspiratie opdoen. Via Pinterest kun je ook erg veel andere leuke blogs vinden die schrijven over de dingen die jij ook behandeld, als je doorklikt op de links achter de gedeelde foto's.

Bezoek andere blogs

Zoek eens wat andere blogs in jouw niche en kijk waar zij over schrijven. Je moet natuurlijk geen blogposts van anderen gaan kopiëren, maar door veel te lezen over jouw onderwerp doe je wellicht nieuwe ideeën en perspectieven op. Je kunt ook eens op zoek gaan naar tijdschriften en boeken die over jouw onderwerp schrijven. Dit kan je helpen om weer fris aan een nieuwe blogpost te beginnen. Je kunt ook een overzichtspost maken met links naar andere blogs. Als je bijvoorbeeld een geweldige post van een andere blogger hebt gelezen kun je die delen met jouw lezers.

Doe een interview

Als je denkt dat je zelf geen inspiratie hebt voor een nieuwe blogpost, vraag dan eens of je iemand mag interviewen. Dit kan iemand zijn waar je tegenop kijkt en die interessant is voor jouw lezers. Bijvoorbeeld een bekende sporter, je buurman die een marathon heeft gelopen, een mode-ontwerper, of jouw grootste idool. Je kunt mensen altijd een mailtje sturen met de vraag of je ze mag interviewen. Je kunt een interview schriftelijk doen (gewoon wat vragen sturen per e-mail), of telefonisch, of gewoon in levende lijve.
Als je een blog hebt waarop je advies geeft aan mensen is het ook leuk om af en toe een lezer te interviewen. Je kunt dan vragen wat zij met je advies hebben gedaan en wat ze dat heeft gebracht. Als je bijvoorbeeld een blog hebt over afvallen is het heel inspirerend voor je lezers om een interview te lezen met iemand die is afgevallen met behulp van jouw blog.
Vraag wel altijd toestemming om een interview met iemand ook daadwerkelijk op je blog te publiceren.

Schrijf een recensie

Schrijf een recensie van een product wat relevant is voor jouw lezers. Dit kan bijvoorbeeld een boek zijn wat je recentelijk hebt gelezen, maar het kan ook een product zijn. Voor een hardloopblog kun je bijvoorbeeld over verschillende hardloopschoenen schrijven, voor een reisblog over de beste backpacks, of voor een kookblog over de beste keukenapparaten bijvoorbeeld.
© 2014 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloggen voor beginners: wat zijn de mogelijkheden?Bloggen voor beginners: wat zijn de mogelijkheden?Je vindt het leuk om te schrijven. Je hebt een uitgesproken mening ergens over en die wil je graag met de wereld delen.…
Inspiratie voor een onderwerp van je artikelMis je de inspiratie om een nieuw onderwerp voor een artikel te vinden? Het is niet altijd makkelijk om een onderwerp te…
Hoe wordt jouw blog succesvol?Hoe wordt jouw blog succesvol?Bloggen is in dit tijdperk met computers en smartphones razend populair. Bloggen is ook leuk. Schrijf over jouw passies,…
Inspiratie opdoenInspiratie opdoenAls je een verhaal wilt schrijven, maar geen inspiratie hebt, dan kan dat heel vervelend zijn. Gelukkig zijn er allerlei…

Maak je computer snellerMaak je computer snellerWanneer je een computer lang in gebruik hebt kan het gebeuren dat deze traag wordt. Programma's starten minder snel op e…
Voorkom spam met een tijdelijk e-mailadres van SpamgourmetVoorkom spam met een tijdelijk e-mailadres van SpamgourmetSpam, oftewel ongewenste e-mail, behoort tegenwoordig bij het gebruik van internet. De oorzaak van spam die je ontvangt…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.