De metadata van foto's verwijderen (Windows)

De metadata van foto's verwijderen (Windows) Een foto bevat vaak meer informatie dan enkel de afbeelding. Gegevens zoals datum en tijd, maar ook de naam van het toestel waarmee je de foto nam en de GPS-locatie worden opgeslagen. Hoe kan je die metadata (gegevens over de foto) bewerken of verwijderen?

Inhoudsopgave


Metadata

Bij elke foto die je neemt met een digitaal toestel wordt niet enkel de foto vastgelegd, maar ook allerlei gegevens over die foto. Dit is bijvoorbeeld de datum en het tijdstip waarop de foto genomen werd, maar ook het toestel waarmee en de gehanteerde sluitertijd. Metadata worden gegenereerd en opgeslagen bij digitale fototoestellen, maar ook bij geïntegreerde camera's, zoals die in je smartphone of tablet. Bovendien worden vaak ook de GPS-coördinaten op het moment van de foto vastgelegd.

Metadata is handig om foto's te sorteren en archiveren, ze hebben veel nut bij software die met foto's aan de slag gaat. Vooral (professionele) fotografen kunnen zo makkelijk allerlei interessante details over hun foto's bewaren. Maar soms wil je misschien liever niet dat allerlei gegevens over een foto bewaard blijven. Wil je bijvoorbeeld bij elke foto die je op het internet plaatst dat de exacte GPS-locatie van die foto ook meteen online komt te staan?

Metadata verwijderen in Windows

Je kan de meeste metadata gelukkig makkelijk vinden en verwijderen als je dat wilt. De metadata in foto's wordt meestal opgeslagen in EXIF-formaat (exchangeable image file format). Je gaat naar het fotobestand en klikt er rechts op. In dat menu kies je “Eigenschappen” (Properties). Dan krijg je op het tabblad “Algemeen” (General) allerlei basisinfo over je afbeelding te zien, zoals de grootte van het bestand. Om de EXIF-data te bekijken kies je het derde tabblad: “Details”. Hier kan je zien welke metadata allemaal werd opgeslagen in je bestand. Onderaan dit tabblad klik je op de link met als naam “Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen” (remove properties and personal information).

Kopie met aangepaste metadata

Bovenaan het nieuwe venster dat verschijnt kan je kiezen hoe je de metadata wil bewerken. Door de eerste optie te selecteren (“Een kopie maken waaruit alle mogelijke eigenschappen zijn verwijderd”) kan je een kopie van je afbeelding maken waaruit de door jou geselecteerde metadata verwijderd of veranderd worden. De originele kopie, met alle oorspronkelijke metadata, blijft ook bestaan.

Metadata aanpassen in origineel bestand

De andere optie (“De volgende eigenschappen uit dit bestand verwijderen”) kies je als je de metadata van het originele bestand wil bewerken, zonder een nieuwe kopie van de afbeelding te maken. Alle metadata die je met deze selectie verwijderd, is meteen ook helemaal verdwenen. Je kan ook vele verschillende bestanden tegelijk selecteren en met enkele muisklikken bij alle foto's tegelijk bepaalde gegevens wissen.

Privacy en veiligheid

Aan te raden is dat je bijvoorbeeld GPS-coördinaten uit afbeeldingen verwijdert als het bijvoorbeeld foto's van bij je thuis of een andere niet-publieke plaats betreft. Als je eenmaal de foto deelt op internet, bijvoorbeeld via Facebook, zullen andere mensen niet enkel de foto kunnen bekijken maar ook de metadata. Personen van wie je dat liever niet hebt zouden via de GPS-locatie redelijk nauwkeurig je woning kunnen vinden. Dat is dus makkelijk te voorkomen, al lukt het niet bij alle afbeeldingen en gegevens via het basismenu van Windows.

Er zijn ook allerlei (gratis) programma's en apps te vinden die je metadata verwijderen, aangepast aan je voorkeuren zodat het automatisch gebeurt en je daar geen tijd en moeite in moet steken, eenmaal je het programma naar je wensen ingesteld hebt. Een voorbeeld is Metability Quickfix, dat snel en makkelijk van een grote reeks afbeeldingen de GPS-coördinaten kan wissen. Een ander is BatchPurifier™ (LITE).

Voorzorgen

Wanneer je je GPS-locaties liever niet deelt wanneer je foto's online gooit, kan je misschien beter je voorzorgen nemen. In plaats van elke keer na het nemen van de foto's, maar voor het online zetten ervan de metadata te bewerken, kan je ook proberen je toestel (fotocamera, smartphone, tablet, …) meer naar je wensen in te stellen. Bij zowat elk model kan je het bijhouden van GPS-gegevens in gemaakte foto's uitzetten in de menu's. Die menu's verschillen nogal tussen de vele fabrikanten en nog veel meer modellen. Dus zoek wat rond naar info over de menu's en instellingen van jouw specifieke toestel, zodat je niets vastlegt wat je niet wil wanneer je gewoon een foto wil nemen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Swah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Audacity, live audio recorderAudacity, live audio recorderWas je altijd al op zoek naar een computerprogramma om dat ene muziekje bij die video op te nemen? Wilde je altijd al ee…
Waarom moet je een tablet kopen? 6 redenenWaarom moet je een tablet kopen? 6 redenenEen tablet is hip, modieus en zit qua formaat tussen de laptop en de smartphone in. Toch stellen mensen zich de vraag wa…
Gratis foto-apps voor op je smartphoneVandaag de dag kan je met een smartphone ongelooflijk leuke foto’s trekken. Met behulp van foto-apps kun je deze foto’s…

Hoe maak ik een app voor Android?Elke dag weer is de wereld in zijn greep door een nieuwe app op de markt. Elke dag worden heel wat nieuwe apps ontwikkel…
Bronnen en referenties
  • http://www.makeuseof.com/tag/3-ways-to-remove-exif-metadata-from-photos-and-why-you-might-want-to/
  • http://digitalconfidence.com/downloads.html
  • http://www.metabilitysoftware.com/products/metability-quickfix.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Metadata
Swah (82 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.